用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖瑪加利男女英文小學 vs 福附
go

聖瑪加利男女英文小學 vs 福附 [複製鏈接]

上星期收到 SMC offer, 不過已有福附,應該怎决定,謝謝。
   4    0    0    0

c9c6 發表於 17-8-16 21:55
上星期收到 SMC offer, 不過已有福附,應該怎决定,謝謝。

SMC

retriever 發表於 17-8-16 22:19
SMC

Why?

回覆樓主:

請問係咪9月入讀小一?

回覆 c9c6 的帖子

返學邊間近D呢?

福附有褔中backup, 亦有呈分, 但EK舊post提到, 到小五時要決定上不上褔中.好似如果唔要直上福中要自已出去考及抽獎, (詳情自已search舊post),福附為更好函接福中, 小五亦開始加入中一內容.
聖瑪加利男女英文小學一條龍上中學, 冇呈分冇抽獎.所以要中一轉校就只有自已去考.

樓主可從學校位置, 師生比例, 學費, 甚至中學BANDING及中學重文還是重理去考慮,
福附自接手臻美黃乾亨小學只有幾年時間, 在脫變中, 徐校長比較進取有國際學校經驗, 願提高學校透明度, 接受新的教學思維新手法. 會邀請嘉賓舉辦有意教養講座. 你可去學校FACEBOOK專頁了解一下

褔附2012才轉為英小,而直資SMCESPS一直是英中,有10-15%非華裔學生,比較下,SMCESPS英語語景較強,中文則可能褔附較強。

回覆樓主

論英文水平,SMC 比福附強很多丶很多。
論中學DSE, 仍然是SMC 比福中好。

AgapePa 發表於 17-8-17 11:04
論英文水平,SMC 比福附強很多丶很多。
論中學DSE, 仍然是SMC 比福中好。
想請教一下,近1-2年SMC的DSE成績可以在哪裏找到?我只在學校網頁上看到2015年成績,因此不知道如何比較。謝謝!

mart1026 發表於 17-8-17 11:33
想請教一下,近1-2年SMC的DSE成績可以在哪裏找到?我只在學校網頁上看到2015年成績,因此不知道如何比較。謝謝 ...

我都係睇數據王分析
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3241251&extra=page%3D1

想請教一下,近1-2年SMC的DSE成績可以在哪裏找到?我只在學校網頁上看到2015年成績,因此不知道如何比較。謝謝 ...

這是來自SMC 簡介會

去佢校網搵佢份Newsletter睇吓, 當中有部份當屆畢業生問 (列埋入邊間U同讀乜科), 係咁易數吓有出名個堆學生, 再計下個入3大比例, 你會發現到一D意想不到既嘢
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-8-17 11:56
去佢校網搵佢份Newsletter睇吓, 當中有部份當屆畢業生問 (列埋入邊間U同讀乜科), 係咁易數吓有出名個堆學生 ...
我淨係搵到2017 Newsletter (沒有2015年的), 2016年畢業生中有出newsletter的有15個入三大,6個其他大學,但因為我不知道當年總畢業人數及總入大學人數,所以好似無乜發現。

AgapePa 發表於 17-8-17 11:54
這是來自SMC 簡介會
Thanks. 但原來SMC中六畢業生都係得60幾人,福建中學成180幾人......

mart1026 發表於 17-8-17 12:28
Thanks. 但原來SMC中六畢業生都係得60幾人,福建中學成180幾人......

SMC 學校很細,比千禧小學大小小,但有12級,所以小學每級只有兩班。中學每級三班

AgapePa 發表於 17-8-17 12:36
SMC 學校很細,比千禧小學大小小,但有12級,所以小學每級只有兩班。中學每級三班
...

係啊 新翼興建中嗎?

mart1026 發表於 17-8-17 12:13
我淨係搵到2017 Newsletter (沒有2015年的), 2016年畢業生中有出newsletter的有15個入三大,6個其他大學,但 ...
SMC既Newsletter

2013-2014年畢業生訪問:
http://www.smcesps.edu.hk/file/doc/2015_school_newsletter_mar.pdf

2014-2015年畢業生訪問:
http://www.smcesps.edu.hk/file/doc/2015_school_newsletter_oct.pdf

2015-2016年畢業生訪問::
http://www.smcesps.edu.hk/file/doc/2017_school_newsletter.pdf

近年畢業生人數在6X-8X之間
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

GGGGG_B 發表於 17-8-17 12:41
係啊 新翼興建中嗎?

新翼興建中,完成新翼後,小學會每級增加一班。即係每級三班。

hkpapa852 發表於 17-8-17 11:56
去佢校網搵佢份Newsletter睇吓, 當中有部份當屆畢業生問 (列埋入邊間U同讀乜科), 係咁易數吓有出名個堆學生 ...

請問係咩發現?
‹ 上一主題|下一主題