用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 其實點讀筆有無用?
go

其實點讀筆有無用?

小朋友20個月, 想買筆俾佢學習, 但驚佢過份沉迷, 少左同大人互動。而且咁早學習好定唔好呢?有無用家可以分享?

Yeungmeimei128 發表於 17-8-16 08:20
小朋友20個月, 想買筆俾佢學習, 但驚佢過份沉迷, 少左同大人互動。而且咁早學習好定唔好呢?有無用家可 ...

我買了,沒用,還不如,家長買短句子小書本,更有興趣的陪讀

Yeungmeimei128 發表於 17-8-16 08:20
小朋友20個月, 想買筆俾佢學習, 但驚佢過份沉迷, 少左同大人互動。而且咁早學習好定唔好呢?有無用家可 ...

我都覺得冇用,佢地覺得好得意,篤完有聲但真係用嚟學嘢,我都認同陪佢讀書好過

回覆樓主:

當然好有用,但我係用來伴讀點讀書,唔係俾佢自己篤來學野。

回覆樓主

點讀筆唔係手機,電腦。唔會令小朋友沉迷。我經驗用點讀只會增加親子互動而不會減少。
致於有冇用,效果有幾大要睇你買咩書作教材。我仔現時19個月大,用點讀筆已大半年,已識講不少英文字匯。有時佢突然講出來的字匯我都驚訝佢幾時學識㗎,例如係街見到架校巴,佢指著架車同我講school bus。

高0媽媽 發表於 17-9-4 23:00
點讀筆唔係手機,電腦。唔會令小朋友沉迷。我經驗用點讀只會增加親子互動而不會減少。
致於有冇用,效果有 ...

睇家長點用,如果平時常看電視的話點讀筆可能沒有興趣。我家沒有電視,我不在家時孩子想聽故事只會自己用點讀筆。兩歲起用用了三年,英語聽講都可以。選一些可兼容書種多的點讀筆,成效會更高。
培理家長group
得閒入黎傾下
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=4975

jenniferK 發表於 17-9-6 15:37
睇家長點用,如果平時常看電視的話點讀筆可能沒有興趣。我家沒有電視,我不在家時孩子想聽故事只會自己用 ...

可以持續用三年真係好唔錯, 想請教邊款點讀可兼用多款書?

回覆樓主

我覺得有用,我初時買返嚟伴讀時用,之後佢自己睇時就會自己攞嚟用!

回覆樓主:

我女都有用。17個月時唔肯講野,我頂佢唔順,買左好多點讀圖書同繪本比佢。佢開始時要有人陪讀。而家已經自己可以睇加讀,仲會跟住支筆一齊試著讀。但我們有空時,還是會抽空陪她看書。也感恩她剛滿1歲2個月時,我買了些兒童繪本,工人姐姐每天都會抽時間陪她看書,讓她變得喜歡看書。
:-D 幸福是當我擁有你 :-D http://tw.pg.photos.yahoo.com/ph/fibe001/album?.dir=/861c

我個人覺得有用
我小朋友2歲左右開始用點讀筆學SIGHT WORD, 學識好多生字後就開始睇OST, 就算而家4歲幾, 都會繼續用點讀筆學生字,而家仲好主動學, 不過竹一要都係要家長喺旁邊一齊陪佢學習

scgift 發表於 17-8-16 15:33
當然好有用,但我係用來伴讀點讀書,唔係俾佢自己篤來學野。

完全認同!

barbapama 發表於 18-10-8 11:38
我個人覺得有用
我小朋友2歲左右開始用點讀筆學SIGHT WORD, 學識好多生字後就開始睇OST, 就算而家4歲幾, 都 ...

請教你用邊套教材教小朋友sight words? Thanks

Bbwithlove 發表於 19-3-31 17:57
請教你用邊套教材教小朋友sight words? Thanks
我用RASS LANGUAGE嗰套教材
阿仔大約兩歲幾開始學, 今年5歲, 已經學晒D SIGHT WORDS同埋DOLCH NONUS
不過佢平時都會睇圖書, 睇書更加學到生字

barbapama 發表於 19-4-1 10:15
我用RASS LANGUAGE嗰套教材
阿仔大約兩歲幾開始學, 今年5歲, 已經學晒D SIGHT WORDS同埋DOLCH NONUS
不過佢 ...

謝謝回應,我都硏究緊邊套教材好,因為亦怕教材太多無好好喜歡用亦會浪費,你介紹依套我亦有留意,多謝指教

回覆樓主:

我覺得好有用,我用尼點oxford故事書,佢會有d故事既背景聲,例如貓叫遊樂場既聲,聽起尼有趣d,同埋口音點都好過我自己讀

家長冇時間陪讀,點讀筆都可以幫一幫