用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 SSGC<=>SHCC<=>SPSS
go

SSGC<=>SHCC<=>SPSS

If your daughter belongs to one of these 3 primary section, are there many parents trying to jump to one of other 2 schools? Do you think these three are similar ? Thanks!

回覆 anthony010103 的帖子

Sppcs偶爾有ㄧ個會去ssgc,shcc 就未聽過。

教學方法,學校氣氛,宗教,地點,校舍等等,還是有差異。
樓主注重哪一個方面?

王家爸爸    發表於 17-8-15 18:37

anthony010103 發表於 17-8-15 14:29
If your daughter belongs to one of these 3 primary section, are there many parents trying to jump to ...

SSGC 學生相信唔多願意轉船去SPSS 或 SHCC,始終風格有D唔同~

我諗祇會揀轉入SSGC,交通方便,校舍大&放出嚟嘅位多D。

我2個女係其中2間小學分別跟大隊上中學。

每年有2個聖心入SSGC,可能地點比較方便,前年有個跑馬地聖保祿入SSGC,因為個女仔唔想讀嚴格嘅中學
SSGC相對比較free

mcl203 發表於 17-8-15 15:17
SSGC 學生相信唔多願意轉船去SPSS 或 SHCC,始終風格有D唔同~
如果屋企從西區搬去跑馬地,可能會考慮下SPSS。

回覆樓主:

請教各位。

因為乙一要填自己直屬中學,只可自行。

中西區私小級十,ssg, mss, spss,那間最大機會?
Thx thx

王家爸爸 發表於 17-8-15 18:39
如果屋企從西區搬去跑馬地,可能會考慮下SPSS。

放棄一間輕鬆既中學,轉去一間唔輕鬆既中學,呢位小朋友都頗有性格~~~

mykate 發表於 17-8-15 18:46

請教各位。

我估,三間機會都差唔多啦,似乎MSS英文強有著數~~~

b3410 發表於 17-8-15 14:53
教學方法,學校氣氛,宗教,地點,校舍等等,還是有差異。
樓主注重哪一個方面? ...
I think My preferences are: 教學方法,學校氣氛   Thx!!!

mcl203 發表於 17-8-15 19:03

放棄一間輕鬆既中學,轉去一間唔輕鬆既中學,呢位小朋友都頗 ...
通常小朋友唔知道邊間輕鬆,邊間唔輕鬆。亦都唔知道多功課好,定小功課好,睇父母點同佢講,點同佢分析。

王家爸爸 發表於 17-8-15 22:30
通常小朋友唔知道邊間輕鬆,邊間唔輕鬆。亦都唔知道多功課好,定小功課好,睇父母點同佢講,點同佢分析。:h ...

唔好講得咁坦白,EK都咁多家長話適合性,全歸子女決定㗎,連考幼稚園都俾小朋友揀~~~

mcl203 發表於 17-8-15 22:34
唔好講得咁坦白,EK都咁多家長話適合性,全歸子女決定㗎,連考幼稚園都俾小朋友揀~~~
...
家長先篩選,然後游說子女決定。已經好民主㗎啦!

王家爸爸 發表於 17-8-15 22:36
家長先篩選,然後游說子女決定。已經好民主㗎啦!

可能有網友同你討論番10版8版先得~~~

王家爸爸    發表於 17-8-16 10:04

其實三間中學學生成績較出色?校方報告的資料顯示不易比較!

anthony010103 發表於 17-8-15 23:09
其實三間中學學生成績較出色?校方報告的資料顯示不易比較!
講真三間中學既學生成績差唔多,所以如果從揀學校既角度睇,可能比較邊間既課外活動適合自己小朋友、鍾意邊間既校園、家長鍾意小朋友係鬆啲定嚴啲既環境學習等因素更實際。

王家爸爸 發表於 17-8-16 10:11
講真三間中學既學生成績差唔多,所以如果從揀學校既角度睇,可能比較邊間既課外活動適合自己小朋友、鍾意邊 ...

SHCC&SSGC重有一個特式係不少中途跳船或畢業後到外國升學,呢批學生有成績好也有麻麻地,所以淨比較本土入U率偏差較大。

LingChiBaBa 發表於 17-8-16 12:50
三間中學重有一個特式係不少中途跳船或畢業後到外國升學,呢批學生有成績好也有麻麻地,所以淨比較本土入U ...

印象中,睇過學校報告,是否SSGC比較高D,SPSS 同 SHCC 相對低D~~|

mcl203 發表於 17-8-16 12:56
印象中,睇過學校報告,是否SSGC比較高D,SPSS 同 SHCC 相對低D~~|

SPSS唔知,SHCC同SSGC其實差不多,不過SHCC科Physics特別差。