用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 救教: 平凡媽媽~點處理ADHD資優兒?
go

救教: 平凡媽媽~點處理ADHD資優兒? [複製鏈接]

已做評估

小朋友3歲半, 可以做咩會令佢發揮所長?

怕自己做得唔夠好, 俾唔到適合的野佢.

自己唔叻, 平凡背景. 家庭收入一般

(排緊政府, YWCA, 上緊專注力班冇成效, 私營$800一堂的訓練冇能力俾><)

2    0    0    0

kittyau1228 發表於 17-8-15 12:51
已做評估

咁快確認了?我稔最緊要找適合和包容的學校。

做左評估, 機會都大

醫生話如果解決到專注力問題, 佢可以再叻, 做評估時, 都已經唔專心.

我想揾間冇功課而有支援的學校 (將來小學).

做功課坐定個下..佢一定搞唔掂...

kittyau1228 發表於 17-8-15 13:42
做左評估, 機會都大

醫生話如果解決到專注力問題, 佢可以再叻, 做評估時, 都已經唔專心.
不論在甚麼學校讀書,小朋友都需要專注。專注力不足不單只影响學業,更大問題是影响社交...因為他們不夠專心,會忽略很多身體語言、眉頭眼額。媽媽要趁他還年幼多加訓練!
小朋友的專注力一般是歲數乘1分鐘,即是話三歲小朋友能夠專注3分鐘就合格 :)

試下每日抽出三分鐘時間,要小朋友坐底係枱度做一些活動,例如填色,畫迷宫,剪紙,搓泥膠之類。如果三分鐘太耐,就由一分鐘開始。

另外可以試下和他玩拋接球或乒乓球,訓練他眼睛追隨球。

社交方面,和他說話時刻意有眼神接觸。因為專注力不足的孩子好多時對眼飄來飄去,唔識望人。

好多野可以係屋企自己教,唔使俾錢專家做架
for every one criticism, three positives must be given.

回覆 lillymarie 的帖子

係屋企有用不同的遊戲學習希望可以訓練專心...

但全部都係一陣佢就冇興趣..有D 佢一望已經話唔玩唔做唔睇..(玩水...係叫玩得最耐..但做唔到日日都俾佢咁玩...只可放假有時玩下....泥膠算玩到3MIN...要拎筆做的作業..佢就冇咩興趣...貼紙書...都有...唔要求貼靚...只希望佢會貼落個位...)

書本上我買好多立體, 較有趣的書, 色彩豐富..希望佢睇.....但..都係選擇....佢會睇同一本書睇N 次..但唔睇的書就真係唔睇...唔明原因...一拎出黎...唔睇就唔睇.....

佢好易俾其他野分心..明明行去滑梯..可以90度轉去做其他野...永遠做LEE 樣...望那樣...

眼神佢會成日唔望你..我會用手按住佢面..要佢望住我..答我..但都係一下..佢又閃左眼神...

kittyau1228 發表於 17-8-15 12:51
已做評估

樓主你好,
我囡囡3歲8個月上緊社交小組,個導師都話我囡囡有資優特質,但冇提供評估的,請問你係邊到評估?可否提供資料,謝謝

回覆 kittyau1228 的帖子

我見身邊有些朋友的小朋友是要訓練幾年才稍見好轉.
我自己的經驗是太自由的學校不適合他們, 令他們學習得不好. 反而傳統有紀律的學校, 大部分同學都安靜受規矩, 他們沒那麼容易分心.

當然老師們需要在功課上給他們寬容調適
for every one criticism, three positives must be given.

回覆 fm721 的帖子

PM U

就係要揾間小人上堂..老師又有耐性...都唔易..

仲要小功課..

Touch wood 幼園都OK 接受佢..而且排在到校訓練..

係想佢坐得定小學冇咁辛苦..

kittyau1228 發表於 17-8-18 10:21

就係要揾間小人上堂..老師又有耐性...都唔易..
我覺得最緊要係校長是否有心照顧這些學生。老師呢...真係好難控制到,可能呢科有耐性,但另一科就無...
反而就近入讀對小朋友亦緊要,因為佢地返學要努力專心,其實係好疲累和壓力大。放咗學之後如果有時間讓他們放一放電,情緒會好些,亦會和家長合作些。要求他們分秒必爭高效率,是和自己過不去...

其實唔會想佢入勁校...因為壓力一定好大..

回覆 kittyau1228 的帖子

會好大壓力架佢地要用energy去專心, 需要多點時間wind down 放鬆架
不過勁校有些反而較少功課喎

醒目開學勳章 貢獻勳章

少糖,少精製食物 (包括白米飯白麵粉白糖幼鹽),少化學添加劑,少奶類食品

多食probiotics,omega 3,多戶外運動

只要保持學習動機,多體量,我相信已經好好
強烈建議數學資優去學棋!

聽聞有人用精油有幫助,但我仔有敏銳(or 敏感)嘅5感,佢唔鍾意就更煩,所以我試其他方法,包括花療 (bach remedy)
恐龍家
‹ 上一主題|下一主題