用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 劍嗚 vs York 應該點選
樓主: candychan123
go

劍嗚 vs York 應該點選   [複製鏈接]

我小朋友係喺KM轉去YORK, 因為KM英文真係不及YORK, 同埋我個小朋友比較活潑, 我覺得YORK比較適合, 雖然功課多左同深左, 但小朋友讀得開心左

TRER 發表於 17-9-19 11:34
我小朋友係喺KM轉去YORK, 因為KM英文真係不及YORK, 同埋我個小朋友比較活潑, 我覺得YORK比較適合, 雖然功課 ...

請問你小朋友在劍嗚讀左幾耐呀?

係人都知道York容易入,係人都有offer,我朋友嘅仔仔智力有d問題都俾佢入到,仲有Km同York都唔同level,係人都知道km係名幼又難入,只會咁講適唔適合最重要,講真如果想英文要勁不如讀全英國際, eg英基,中英普平均好唔係間間做到,有得必有失, 睇父母要什麼,樓主都已揀了劍鳴,都不需要再比較啦

回覆樓主

認識幾位小朋友讀York, 升小時都各有幾個直/私offer. York 的學術確實不錯。

Dinosauria 發表於 17-9-20 02:29
係人都知道York容易入,係人都有offer,我朋友嘅仔仔智力有d問題都俾佢入到,仲有Km同York都唔同level,係人都 ...

你不喜歡該校唔緊要,但唔該唔好侮辱小朋友。否則只會顯得貴家長冇口德同不顧及小朋友感受。

maomaofafa 發表於 17-9-20 11:01
你不喜歡該校唔緊要,但唔該唔好侮辱小朋友。否則只會顯得貴家長冇口德同不顧及小朋友感受。
...

有些人真是

回覆樓主

兩間學校都好好,所以先難決擇,現在去了劍嗚,我小朋友都適應,每日乖乖自己做功課,坐得定左。

不過就無左之前返York的活力,同埋之前放學接佢放學就知佢係學校玩得好開心,有時候覺得自己幫佢轉是否正確,明知佢開心都轉。

不過都轉了,只想了解多些劍嗚,亦希望小朋友開心快樂學習

hppa    發表於 17-10-26 15:13

candychan123 發表於 17-9-20 14:39
兩間學校都好好,所以先難決擇,現在去了劍嗚,我小朋友都適應,每日乖乖自己做功課,坐得定左。

不過就無 ...
轉左就算,不要向後望

但如果你喜歡直私小學,睇怕你會後悔了

cloudcloudrobot 發表於 17-9-20 15:06
轉左就算,不要向後望

但如果你喜歡直私小學,睇怕你會後悔了

請問點解呀?劍嗚入直資會比較難?

candychan123 發表於 17-9-20 15:19
請問點解呀?劍嗚入直資會比較難?
你睇完劍鳴個升學龍虎榜便知,另外今年York的直私結果不錯

candychan123 發表於 17-9-20 14:39

不過就無 ...

可能佢仲適應緊轉左學校,不要擔心太多了,已經轉左就正面面對吧

我諗York嘅家長太敏感了,完全冇意思去侮辱小朋友,york個個有offer係事實, n班唔讀, k1都會收到信有K1國際班offer, 不過凊者自凊,不解釋了, 小學km畢業人數少過york咁多, 小校同大校, 100人同600人,我亦唔明白可以點比較直私小學會後悔..各有喜好,小朋友適合同開心最重要, 我總括都係這句說話,並冇侮辱意思, 請各家長明白。

chriskaan    發表於 17-9-20 17:08

maomaofafa 發表於 17-9-20 15:45
可能佢仲適應緊轉左學校,不要擔心太多了,已經轉左就正面面對吧
...

謝謝你
兩間學校教學方法不同,學校應該要小朋友坐定定寫字讀書,所以無之前咁紮紮跳
希望一樣開心學習

cloudcloudrobot 發表於 17-9-20 15:23
你睇完劍鳴個升學龍虎榜便知,另外今年York的直私結果不錯

下?km個龍虎榜有好多直私學校喎!

回覆樓主

KM for sure

MissMissMiss 發表於 17-9-20 18:32
下?km個龍虎榜有好多直私學校喎!
不如將以前結果同今年比丫,2007-08年度,大約11%學生入SFA,6%入APS。又睇吓2011-12年丫,10%入KTS,6%入英華。今年呢?自己上學校官網睇吧

cloudcloudrobot 發表於 17-9-21 09:44
不如將以前結果同今年比丫,2007-08年度,大約11%學生入SFA,6%入APS。又睇吓2011-12年丫,10%入KTS,6%入 ...

well其實呢啲數據有咩實際意思呢?人地km小朋友考到,唔代表自己小朋友一定考到,掉轉我自己小朋友考到嘅,亦唔代表其他km小朋友考到。
你唔比km小朋友自行夠分,我好鍾意我母校就比小朋友讀,唔洗考直私?唔比我好好彩抽獎都抽到入LS?唔洗讀直私?唔比km啲小朋友有靚官津係叩門入?人人都有唔同situation,有需要咁都攞出黎比較嗎?
利申我自己係target直私小學,所以比小朋友讀學術型幼稚園。但如果我咁好彩抽獎or叩門都有靚官津offer,我都有可能會去讀。
講完。

MissMissMiss 發表於 17-9-21 12:55
well其實呢啲數據有咩實際意思呢?人地km小朋友考到,唔代表自己小朋友一定考到,掉轉我自己小朋友考到嘅, ...
係你講"下?km個龍虎榜有好多直私學校喎!",我先比返數據你睇今年直私差左,以支持我的論點
其實你所講,抽到好官津就唔駛要直私的情況,過去咁多年都有,唔係今年先爆出來。所以,呢個factor,在比對KM直私表現時可以不予考慮

仲有,只係某部份私小可以比小朋友參加大抽獎,所以你的論點所帶出的影響會非常少(如果要夾硬考慮埋的話)

數據係唔識講大話,亦是學校表現的一個重要客觀指標。今年KM直私結果比以往差係事實,唔喜歡聽都冇辦法

‹ 上一主題|下一主題