用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 劍嗚 vs York 應該點選
go

劍嗚 vs York 應該點選   [複製鏈接]

我小朋友細b,我想佢讀得開心同時入到好小學。

York應該會讀得開心,英文亦好
劍嗚好多人都話對升小有幫助,但詳細教學方式就不太了解

請問劍嗚小朋友讀得開心嗎?
如果小朋友坐唔定又係細b,適合讀劍嗚嗎?

7    0    0    0

Sure KM

lokkayung 發表於 17-8-15 10:30
Sure KM

好多人都係咁講,但其實KM在教學上有什麼優勝,小朋友開心嗎?

因為york已開學,小朋友亦讀得開心
現在苦惱,應唔應該轉去劍嗚

回覆樓主:

我好明白你感受, 我幾仲意york, 有學術時又讀得開心, 轉去KM好似為名氣咁,因為人人話好,但又真係唔知點好法?? 比咗offer唔要又好side, 但又怕細B谷唔上, 又冇理由返York……

lovelovebabe 發表於 17-8-15 23:39
我好明白你感受, 我幾仲意york, 有學術時又讀得開心, 轉去KM好似為名氣咁,因為人人話好,但又真係唔知點 ...

你完全明白我感受,你都遇到這情況?我小朋友讀york好開心,如果我幫佢轉了校又怕佢無現在咁好

對於劍嗚,佢細校難入,升小成績亮麗,但學校老師和教學方式我都唔清楚

為york放劍嗚,好似無人會咁做
為劍嗚放york,但我對劍嗚教學不了解,身邊亦無朋友讀過,始終細校,用家不多

有無劍嗚用家可以分享下
如果有人問我,我又不是當時人,我都會答選劍嗚

回覆樓主:

我小朋友下年才讀K1, 上年經歷完一輪PN interview,  對York得到一定了解。 雖然Yk好似個個都收,都有啲覺得用錢買質素。不過讀得開心, 學術都有保證。
而KM的確物以罕為貴, 好難取捨。

回覆樓主

純路過,其實樓主可以上KM網頁望下升小结果,睇下係咪真係咁突出先(我會較留意有多少學生入到直私小學,而津校如瑪利諾/st joe 那些不會太在意因為那些大多是世襲/大抽獎,同邊間幼稚園不太有關) 其實似乎佢升直私小成績又唔係非常突出,例如計番數,只有2-3人入到兩拔,好意外冇人入陳守仁/CKY。如樓主轉KM係為升小,可以留意下。

我都有留意劍嗚收小學情況,同時我想知道劍嗚教學方法,老師細心嗎,小朋友讀得開心嗎?

York有好多簡介會給家長了解教學方式,我了解過覺得適合,現在開學了,小朋友亦開心

現在有看似更好的選擇,作為父母又想小朋友更上一層樓。
之後入到好的小學當然好,但如果三年讀得唔開心又好辛苦

lovelovebabe 發表於 17-8-16 09:12
我小朋友下年才讀K1, 上年經歷完一輪PN interview,  對York得到一定了解。 雖然Yk好似個個都收,都有啲覺得 ...

真係好難取捨,當時選名幼都想自己小朋友學到嘢和有好的小學收。

我相信每間學校都有優點缺點
劍嗚有人話成日轉老師,這點對學生有影響
York有人話商業化,這點我反而覺得對學生無影響,收費都係父母負責

所以好想有劍嗚用家分享一下校園生活和教學形式。
我想了解一下是否適合我小朋友

回覆樓主:

係咪劍鳴PN好多K1轉走KV同SC? 冇乜留升?

lovelovebabe 發表於 17-8-16 10:48
係咪劍鳴PN好多K1轉走KV同SC? 冇乜留升?

我都唔知呀
我pn唔係讀KM

回覆 candychan123 的帖子

don't think we should judge the school by people from pn going to K1 not choosing going back to KMif you are at York for pn, then you got into KV or SC, pretty sure you will leave York as well... right?

My kid went to York for first month then switched to KM for PN. From the first few days of experience (you could go to class with your kid), you can tell the quality and maturity of students are much stronger at KM. Hence, this is going to be a very positive impact to your kid.

回覆樓主

其實如果讀得好地地小朋友又開心,為什麼要轉?除非個質素真係話差好遠,又或者係心儀的龍校吧

如果你知道今年YORK,以我個人粗略計算,平衡7個小朋友以內有一個考入直/私,你不難想吧...

EggEgg08 發表於 17-8-16 09:57
純路過,其實樓主可以上KM網頁望下升小结果,睇下係咪真係咁突出先(我會較留意有多少學生入到直私小學,而 ...

我比較過KM網頁內近兩年的升小結果,整體上學生都入到不錯的直私及津校。既然KM沒有要求家長填寫學歷,我覺得因世襲而入到名津的因素比較小(相比其他私幼)。這樣的成績,我覺得已經很不錯啦

garlicsalt 發表於 17-8-16 11:50
回覆 candychan123 的帖子

don't think we should judge the school by people from pn going to K1 not c ...

請問老師有愛心嗎?
你小朋友讀得開唔開心?需要坐定定嗎?

會否多數大B所以相對能力强
可否講一些劍嗚教學方式呀?謝謝

chungayu2 發表於 17-8-16 17:09
如果你知道今年YORK,以我個人粗略計算,平衡7個小朋友以內有一個考入直/私,你不難想吧... ...

即係點?唔明

ylylylyl 發表於 17-8-16 18:07
我比較過KM網頁內近兩年的升小結果,整體上學生都入到不錯的直私及津校。既然KM沒有要求家長填寫學歷,我 ...

你咁講又幾有道理。

ylylylyl 發表於 17-8-16 18:07
我比較過KM網頁內近兩年的升小結果,整體上學生都入到不錯的直私及津校。既然KM沒有要求家長填寫學歷,我 ...

申請表有叫填sibling 在學資料又要填地址,學校係有資料估喎。(當然從冇話過KM係望住呢d資料收生。)有冇都好,津小的機制就係大部分計分+抽獎,只有好少部分叩門。有d名津小甚至大家都知基本上冇得叩(例如Maryknoll) 所以比較客觀係入津小係靠學生自身情況多d。
不過選幼稚園一定不應該只考慮升小结果,只係樓主提過升小因素,提出來參考下

剛剛看了york申請表原來也不需要填父母母校。官網顯示升小25%入直資25%官津50%國際及海外
‹ 上一主題|下一主題