用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 劍嗚 vs York 應該點選
樓主: candychan123
go

劍嗚 vs York 應該點選   [複製鏈接]

gloomy1115 發表於 17-9-18 00:39
本來對Yxrk 唔反感,仲覺得唔錯,但今年有人虛報自己考到DBx, 學校簡介會又sell果位同學考到DBx 同會入讀DB ...

我知你講緊邊個小朋友,有9個offer果個嘛~我識佢媽媽,佢仔真係有DBS offer, 加上佢媽媽親身喺York講左幾場升小面試briefing, 又點會有假呢?你查清楚事實再講吧!人地9個offer, 大把選擇,唔係個個都揀名牌,係後來才決定放DBS選另一間,briefing時都未決定,York唔知佢最終放左DBS, 又有乜咁出奇呢?

至於個FB group就仲好笑,都唔係York開嘅,又入學校數?Admin係ex家長,加上個post唔比係post果位人兄發現自己老屈學校而delete嘅咩?

我也是由York 國際班轉過KM的家長。

我覺得我的小孩在York開心,但在KM更開心。感覺上KM的小朋友較合群…所以我每次問我小孩喜歡在哪裡讀書,佢都會答我劍鳴…

KM今年 K1是雙本地班主任,英文net老師只是上英文課的時候才會來,普通話上學期一星期2堂,下學期開始一星期3堂。
但到K2、K3,就會轉全英普…net老師會是班主任,而學費只是$4XXX/月, 算是十分抵讀

其實,我當初幫佢轉了過KM後也是後悔的,因為York的英文書、功課都較深,英文確實沒有以前好,我小孩轉校後講英文也少了(或許因為今年雙本地班主任的原因)。但後來我也發覺有得亦有失,因為我小孩的中文能力變好了,而且佢現在比以前更喜歡學習中文字、看中文書。這看你想要什麼,你想小孩中文強還是英文強..

另外,很多人說KM小班教學,K1,有15人一班,也有23人一班,兩班同樣是用2個班主任,net普通話老師、net英文老師,只會上課時才會進來。在York的時候,25人一班,3位老師
KM係細校,老師、學校姐姐都好熟我的小孩,感覺十分親切

轉老師方面,我小孩的班主任沒有轉…而且很幸運的是我小孩的班主任只教上午班…她係一位好有經驗、耐心的老師,我和小孩很喜歡她。
而York的大部份老師都較KM的年輕,之前我小孩在york讀時那位班主任,她說自己是第一次教K1…我小孩是細B,試過2次, 因分組的問題在學校大哭,這事是接放學時班主任告訴我的,我覺得班主任在處理時,有些微缺乏經驗,不能很快安撫我女兒情緒。但雖然如此,我也十分欣賞那老師每天都會把小孩在學校的問題抄在簿上,接放學時,一一告訴家長。

其實這兩間學校都是好學校,各有各好的。

hppa    發表於 17-12-19 15:56

回覆樓主

感覺上york真係咩人都收(不喜勿插) 我果區果間仲好多大陸人讀,比我一定入KM

回覆樓主:

請問KM現在K1 AM 有多少人? 分了多少班?

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

irreplaceables 發表於 17-12-19 14:35
york for sure,KM 既教育方向唔啱我小朋友,太谷,同埋學校教育同管理都有問題https://www.edu-kingdom.co ...

我身邊對york好大怨念嘅全部都唔係用家,同樓上啲JM一樣,問佢哋原因嚟嚟去去都係幾幅屁 “好commerical”、”係人都收架啦”,其實呢啲算係咩原因?我揀幼稚園只會睇佢教得好冇、小朋友會唔會開心、升咩小學等等,呢啲方面york有冇可彈之處先?冇嘅話,我真係唔明呢啲人仲想點,要人哋免費俾佢哋讀、幾萬人爭千幾個位先叫好學校?

反而真正用家就對學校讚不絕口。

eg86 發表於 17-12-19 20:47
我身邊對york好大怨念嘅全部都唔係用家,同樓上啲JM一樣,問佢哋原因嚟嚟去去都係幾幅屁 “好commerical” ...
好同意你嘅講法,見啲非用家講"好commercial"同"係人都收"聽都聽到好悶好厭,我只相信我所親眼見親身經歷,我自己有真正去了解過呢間學校…人哋有heart去教小朋友同搞活動,竟然俾人話commercial。作為家長其實只在乎自己小朋友學得開唔開心,學唔學到嘢,師資如何,校舍環境如何。間學校易入唔代表唔好,難入多人爭嘅亦唔代表適合所有小朋友。不喜勿插。

ylylylyl 發表於 17-8-16 18:07
我比較過KM網頁內近兩年的升小結果,整體上學生都入到不錯的直私及津校。既然KM沒有要求家長填寫學歷,我 ...

Agree, if I recall correctly KM was the only school that didn’t need parents to fill in their primary school background in their application form.  

Jijija 發表於 17-12-19 23:59
Agree, if I recall correctly KM was the only school that didn’t need parents to fill in their prim ...

York also no need

maomaofafa 發表於 17-12-20 00:05
York also no need

Oops sorry, thanks for clarifying :) I didn’t apply York back then, I shouldn’t have said “the only school”

citygirl 發表於 17-12-19 13:10
回覆 gloomy1115 的帖子

Yxxx 完全有問題, 事旦比人報咩學校都得, 咁那個自認呃晒所有人嘅奇人, 咪亂吹囉, ...

呢個世界真係咩人都有,為左抹黑一間學校,可以去到幾盡

好彩我識果位小朋友亞媽,知道內情,亦都好了解佢小朋友真係超班先可以有咁多offers。你想抹黑學校都算,但咁樣莫須有個家長同小朋友就唔係幾好啦,話晒York大部分家長都聽過佢媽媽分享,知道佢地係邊個,如果信左d外人haters就無陰公喇

另外,我相信間間學校要攞升小數據都係問家長架啦,唔通自己調查、check offer letter咩

taxibird 發表於 17-12-20 00:17
呢個世界真係咩人都有,為左抹黑一間學校,可以去到幾盡

好彩我識果位小朋友亞媽,知 ...

我也認識另一位的york畢業生入了女拔,而且他也有在EK分享心得。出類拔萃的學生間間學校也有的,當然學校有功父母也有功。其實york有人考到神校我也不覺得有什麼大不了,始終一定有特別叻的學生。最重要自己小朋友讀得開心和學到野。始終别人的成就不代表自己小朋友也做得到,盡力便可。當然也要參考别人成功的付出和經驗才能進步。至於别人的閒言閒語則是對小朋友毫無幫助,所以可以不用理會。

maomaofafa 發表於 17-12-20 00:38
我也認識另一位的york畢業生入了女拔,而且他也有在EK分享心得。出類拔萃的學生間間學校也有的,當然學校 ...

非常同意。通常D人要唱衰York我都費事出聲,但話我朋友我就忍唔到嘞

回覆樓主:

劍鳴

回覆樓主:

劍鳴

回覆樓主:

劍鳴

回覆樓主:

我諗摟主呢個Post,
可能最睇到的係家長質素。

‹ 上一主題|下一主題