用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 想請教目標係直資/私小,小朋友是否一定要谷才入到呢? ...
go

想請教目標係直資/私小,小朋友是否一定要谷才入到呢? [複製鏈接]

想請教目標係直資 / 私小 , 小朋友由 N-K3 除左返學 , 是否一定要另外加補品 , 先可以考到入直資 / 私小呢?

同埋 , d 人話.....就算學校唔谷家長都會自己谷 , 我又想知d 家長會點谷d小朋友呢...?!

因為 , 我唔係太想用谷的手法去逼小朋友 , 我想用其他活動d的方法另小朋友開心學習之餘又唔覺谷緊佢...!!

亞仔本身好鍾意同小朋友玩 , 一直都有返開 PG , 黎緊要返 N 班 , 返左學之後想繼續 KEEP 住返 PG , 因為 , 我幾欣賞現在返 PG 個外籍老師教學方法 , 如果幼稚園(下午半日) +  PG(只係星期六返1個小時) 咁返 , 又算唔算好谷個小朋友呢...?!   

1    0    0    0

回覆樓主

你個case 唔算谷

你本身target 直私,你如果自己有心有力,每日伴讀,自己買d練習教佢做,可以不用外補

回覆 phoebewong123 的帖子

所以....我好想知 , 點做先叫谷....?!
因為 , 我怕自己有日會不知不覺咁....走火入魔....!!!

回覆樓主

如果小朋友未ready 而隔硬要佢做,我覺得叫谷,例如串字,寫字

我的經驗是,  其實考真私通常是K2中,

學術方面, 如有P1的程度差不多間間學術方面都可應付. 至於甚麼是P1程度只要看一看坊間補充就可以. 至於如何達到, 有人報外課程, 有人自己教. 伴讀, 利用實物教數學, 考公開試, 報比賽... 各施各法.

另一方面是應對, 可以自行多安排模擬的去觀察是否在面試環境同平時表現不同.  可以自己朋友間或考慮參加小量面試班, 對一些較慢熱的小朋友會有點幫助.   

不要介意人家評論谷不谷, 因自己的小朋友強弱自己知, 自己大人有幾多資源能力配合又不同. 人家的做法只可參考.

‹ 上一主題|下一主題