用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問有無津/官校重讀小ㄧ這回事
go

請問有無津/官校重讀小ㄧ這回事 [複製鏈接]

如果已完成小一課程,來年可否再叩門心儀官/ 津校再讀小一?
   1    0    0    0

Gaehwiler 發表於 17-8-14 13:50
你可以試下,但記得返黎分享....

Felix223    發表於 17-8-14 16:20

政府應該無咁多資源比人咁重讀,留班都難,再讀小一,未聽過。

另一個post,小一派位可唔可玩兩次一樣,派左位,就無得下一年再參加。

methy 發表於 17-8-14 16:12
政府應該無咁多資源比人咁重讀,留班都難,再讀小一,未聽過。

另一個post,小一派位可唔可玩兩次一樣,派 ...

再第二參加攪珠當然唔得拉。一個身份證只能參加ㄧ次,我知。但我讀唔上喎,12月30号超細B,升到上小二都跌番落黎拉同學仔大足足成年禁仔。唔知有冇人試過或聽過呢?

醒目開學勳章 貢獻勳章

我覺得好睇你target邊d學校

如果係熱門嘅,佢有咁多人揀,應該唔會揀個想重讀嘢
如果係冷門,有位剩嘅,會唔會比你原校留班更差呢?!當然,有中問路線嘅,但呢d學校响叩門都多人爭
恐龍家

Gaehwiler 發表於 17-8-14 17:44
再第二參加攪珠當然唔得拉。一個身份證只能參加ㄧ次,我知。但我讀唔上喎,12月30号超細B,升到上小二都跌 ...
絕大部份官津小學其實唔會留人班。但你要諗吓如果你係校長,點解要收一個係另一學校已証明跟唔上既小朋友呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Gaehwiler 發表於 17-8-14 17:44
再第二參加攪珠當然唔得拉。一個身份證只能參加ㄧ次,我知。但我讀唔上喎,12月30号超細B,升到上小二都跌 ...

我仔11年12月31日,除了心智沒年頭B老積外,其餘無論身高同學術都比部份年頭B出色。自知細B,唔想佢乜都比人落後,所以K2開始每日中英譜伴讀,現在亦每日做小一補充練習。

(emoji)

可以,只要第一年係讀私校冇參加過大抽獎

aryemyem 發表於 17-8-15 08:13

我仔11年12月31日,除了心智沒年頭B老積外,其餘無論身高 ...

謝謝分享

小女剛完成小一,就有同學仔細細聲同佢講讀過2次小一,據知她又不是同校留級,之前她第一次小一在那裡讀,從何途徑考入,我就沒追問了。
‹ 上一主題|下一主題