用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 龍仔選校
go

龍仔選校

我係九龍灣天主教柏德小學舊生,但住34校網,選小學實在頭痛,本心儀34區內小學(e.g. 基道小學,農圃道官立小學,合一堂學校)我本身有宗教分,但又擔心龍年競爭激烈⋯⋯大家有可建議?thanks

上面34網學校就算有宗教分都無乜機會。你可以先自行, 得咗先再唸。因龍年20分可能都未必入得晒。

34網基道小學放第一志願都好有機會,其餘農圃道官立小學,合一堂學校放第一就靠運氣

Ben豬mama 發表於 17-8-14 01:11
我係九龍灣天主教柏德小學舊生,但住34校網,選小學實在頭痛,本心儀34區內小學(e.g. 基道小學,農圃道官 ...
如果只係舊生, 無天教個5分, 得20分一樣未必入到柏德
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆樓主

咁如果都只是20分,不如留返喺自己net 34自行好過。

Felix223 發表於 17-8-14 11:30
咁如果都只是20分,不如留返喺自己net 34自行好過。
同意~

Ben豬mama 發表於 17-8-14 01:11
我係九龍灣天主教柏德小學舊生,但住34校網,選小學實在頭痛,本心儀34區內小學(e.g. 基道小學,農圃道官 ...

謝謝回覆,我會好好考慮