用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 今年怪事特別多
樓主: piyohk
go

今年怪事特別多   [複製鏈接]

mapp2009 發表於 17-8-24 14:59
會參加升小派位, 就係要去了解, 什麼因太忙照顧小朋友而未能付出時間去了解, 確實可以不叫懶, 但叫蠢!  ...
其實咩原因都好,只係印証咗下面呢句說話既真確性:
唔想做一件事,無論件事幾容易,唔想做既人總有“理由“唔去做。

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆樓主:

我唔明自行可以申請兩次有乜問題喎,一日未take offer 一日都唔算分配到學位亦冇得到任何好處。難道我今次抽居屋唔中,下次唔俾我抽?

睇黎數據王今次遇到勁敵,被人咬住唔放。

係我眼中:
要參加小一派位但唔去瞭解遊戲規則 = 要去試但唔去溫書

如果要改變遊戲規去"遷就"不願付出努力既家長齋鬥運氣, 我認為比現行制度更不濟, 因為家長連保障自己既策略都無得用

其實我一直只強調, 儘管制度不完善, 但家長應該親自去"瞭解"小一遊戲, 唔係斷估, 或者坐係度怨天尤人

我從來無話過要保護升學專家, 反而我唔介意佢地失業, 因為大多數現在仍活躍係"市場"上既所謂專家, 似乎係"整蠱專家"為主,  資訊outdate兼好流, 佢地消失咗, 其實可以少D人受害.

至於其它話題, 到底係邊個去 side track 呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

我沒有看畢hkpapa852所有 figure, 亦不肯定當中有沒有錯誤, 有亦唔出奇, 但至少hkpapa852不是為個人目的而亂做figure, 純粹供大家參考, 各人當然要再自行考究下

不停"反駁"hkpapa852的文字, 我卻看不出能為大眾帶來什麼好處

se6b03 發表於 17-8-25 11:48
睇黎數據王今次遇到勁敵,被人咬住唔放。

咬住唔放 =  勁敵,我仲未諗通有乜必然関係 ~~~

利申: 我懶D,對於100字以上既蒲暑,會選擇性先去睇 ~~~
‹ 上一主題|下一主題