用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 今年怪事特別多
樓主: piyohk
go

今年怪事特別多   [複製鏈接]

ar_mak 發表於 17-8-21 14:59
喂喂喂,唔好趁個守門員行開左,就自己移開個龍門,咪講左自行同抽獎已經分開去平衡各方利益,咁抽果度就只能夠 ...
我又好想知, 有幾多人真係睇完又唔明呢?
如果你認為你有個比現行更好既方案, 大可去信EDB, 甚至特首.

不過, 我暫時未聽聞到 (定係你講個一個鬥運氣既方案?)
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

ar_mak 發表於 17-8-15 14:50
如果根據番之前既兩個例子,一個自行例子,一個係問野例子,你都偏向選擇用制度以外方法去解決,但我就偏向選擇 ...
你呢個方法號碼唔好彩后少少那批,全部都寶校la, 宜家方法幾好啊,自己衡量自己接受風險的程度。其實冇話邊一個方法公平,邊個唔公平。

Binlojai    發表於 17-8-22 15:22

ar_mak 發表於 17-8-21 17:24
你問幾多人係睇完唔明,我唔知,你話睇完隻碟就會明,有幾多人其實又係唔知.
但你自己做咁多年數據分析,你肯定 ...
好偉大既想法, 咁駛唔駛係要求官津小學, 要保証"盲毛"既學生都一定入到B1中學呢?
老套既一句說話: 機會係留給有準備既人

小朋友要去玩大抽獎, 如果家長唔去瞭解遊戲規則, 出咗事點解要怨人?

家長如果有睇EDB俾既資料但又都真唔明, 相信仲有大把途徑俾家長去問, 去尋求答案吧! 唔係睇完就算.

好似小朋友做功課, 就係希望佢明白內容而做得啱, 唔明就去問, 而唔係求其要求佢填滿晒交咗就算吧!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

ar_mak 發表於 17-8-21 17:24
你問幾多人係睇完唔明,我唔知,你話睇完隻碟就會明,有幾多人其實又係唔知.
但你自己做咁多年數據分析,你肯定 ...
其實唔一定要睇碟的,我小朋友間小學有教個規則,點樣填,我深信大部份小學都有教,睇下個家長上唔上心law

ar_mak 發表於 17-8-21 18:33
你引用"好偉大的想法" , "不如寫信比教育局,特首" ,無非就係話比我知 : 你講黎都哂氣啦~
你點解會將抽小學 ...

係現行機制下,盲毛只要肯填表交表,好運既一樣可以中甲1乙1入名校。如果唔係,每年點會有咁多抽獎後既偉論。
咦,如果盲毛連表都話唔記得交,咁有冇方法保証佢地可以參加抽獎呀?

想做好一件事,無論件事係幾困難,想做既人總會搵到方法。唔想做一件事,無論件事幾容易,唔想做既人總有“理由“唔去做。

ar_mak 發表於 17-8-21 20:27
你呢個"懶人論"之前已經講過架喇,再講就係重覆發言架喇.
PS:你咁勤力,年復一年去收集數據,再得出分析,我係 ...

要去明白小一學位分配如何運作,根本不用花費大量時間,如果連呢一丁點時間都話無,原因不言而喻了。
原來係某些人眼中,為了照顧小朋友而唔去瞭解遊戲規則係合情合理,反而去瞭解遊戲規則為自己小朋友爭取較理想既派位結果係浪費時間。

個然又一件怪事。

大檸樂 發表於 17-8-21 13:49
我聽過最O咀,但又係真人真事.細佬入唔返啊哥個間. 不過我估9成佢係自行機會個部份去搏第二D所謂名校.之後就 ...

如果真係必收生都入唔到既,甘梗係拎埋自行學校比返家長個頁去嘈佢啦!
至怕人地根本就拎唔岀個頁紙

Binlojai    發表於 17-8-25 11:46

ar_mak 發表於 17-8-21 22:41
"為了照顧小朋友而唔去瞭解遊戲規則係合情合理"

我係話,有D家長,擅長照顧,但唔熟抽小一,所以唔係一定係因 ...
參加小一統一派位(大抽獎)既家長只要睇明以下兩段文字(重點係新二段):

統一派位

學校須預留其全部小一學額的大約50%作統一派位。統一派位分為甲、乙兩部分。甲部佔統一派位學額的10%,為不受學校網限制的學校選擇,家長可選擇不超過三所香港任何官立或資助小學。乙部佔統一派位學額餘下的90%,居於有關校網的申請兒童的家長須根據其小一學校網統一派位選校名單內的小學作出選擇;居於內地申請兒童的家長則須根據《統一派位選校名單(居於內地申請兒童)》內的小學作出選擇,家長應依照意願,盡量將可供其選擇的小學排列先後次序,並填入選擇學校表格內。

統一派位電腦程序首先會處理甲部(不受學校網限制的學校選擇),然後處理乙部(有關選校名單內的學校選擇)。派位過程基本上是以家長的選擇為依歸,若個別學校的申請人數多於其小一學額,電腦會按申請兒童的「隨機編號」決定分配學位的優先次序,務求公允。電腦首先會依據「隨機編號」次序審閱所有申請兒童在甲部填寫的第一選擇。當電腦審閱完畢所有申請兒童的第一選擇後,再依次序審閱未獲派位申請兒童的第二選擇,然後第三選擇。未能在「不受學校網限制」的選校中獲派學位的申請兒童,電腦會依上述程序處理他們在乙部的選擇,直至每名申請兒童皆獲得分配一個小一學位為止。

其餘別人提供既資訊,就同是否需要考直資/私立小學一樣,係非必須。
難道你咁都唔知?不過你好似無參加大抽獎,唔知都唔出奇既。

PS: 我係一個幾鍾意做無謂嘢既人

ar_mak 發表於 17-8-21 17:01
我冇睇過你果個六合彩及居屋既抽獎方式例子,所以唔作評論,除非你有興趣講多次.
如果硬抄居屋果套,就即是每 ...

嘩,硬抄居屋睇住黎㨂,你可能太耐無睇戲,唔少消費者棟岩場次都要用超過五分中㨂位,幾萬人去㨂位,學期完前揀晒未?

hkpapa852 發表於 17-8-21 21:51
要去明白小一學位分配如何運作,根本不用花費大量時間,如果連呢一丁點時間都話無,原因不言而喻了。
原來 ...

去了解一個小一派位遊戲規則要花好多時間?呢d唔係叫懶?直情懶到出汁!
呢度大把人呢d淨係問派位點排位,乜都冇,冇資料、好似冇要求(其實唔係冇要求!)

會參加升小派位, 就係要去了解, 什麼因太忙照顧小朋友而未能付出時間去了解, 確實可以不叫懶, 但叫蠢!
‹ 上一主題|下一主題