用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 今年怪事特別多
go

今年怪事特別多   [複製鏈接]

今年小一申請,真的令我眼界大開:

1. 家長認同借地址申請小一,沒有什麼大不了。孩子若派入寶校,才是恐怖的事情!

2. 又有話「自行」派唔到,決定讓細B重讀K3,可以明年再申請(原來可以這樣,失敗的我,沒有為我家細B向教育署申請明年再派)

3. 高姿態到小學叩門,中學哥哥也很乖的陪妹妹回小學面試。媽媽卻說:從沒想到會叩不到哥哥的小學⋯算⋯

4. 家長還未參與香港的小一派位,卻能提供高超卓見。希望未來,他能參與這場「轟烈」的叩門戰,再和其他家長分享當中的實況

聲明:以上埸境,如有雷同,實屬不幸

坦白說,這埸小一派位,由誠惶誠恐的等待六月的派位,到每天都在哭,又不敢讓孩子,令人老了十年

1    0    1    1

piyohk 發表於 17-8-12 21:28
今年小一申請,真的令我眼界大開:

1. 家長認同借地址申請小一,沒有什麼大不了。孩子若派入寶校,才是恐 ...

5)話說:
A小學,小朋友放甲一,乙一都派唔到;有小朋友竟然乙二會派到A小學……
詭異……

回覆 circleb11 的帖子

乙二朋友可信程度?哈哈

如果真的話,"甲一乙一"可以去教育局投訴了, 大原則下,假的居多

circleb11 發表於 17-8-13 11:22
5)話說:
A小學,小朋友放甲一,乙一都派唔到;有小朋友竟然乙二會派到A小學……
詭異……
要問下小朋友..甲1,乙1唔中果個,佢甲2,3填咗乜先喎...

回覆樓主

2)自行失敗下一學年乜可以再抽獎嗎?

jason1978 發表於 17-8-13 17:49
2)自行失敗下一學年乜可以再抽獎嗎?

只要符合以下條件就可以:

1. 第一次自行失敗後,沒有再參加統一派位,以及

2. 在參加第二次自行前,沒有在任何官津,直資或私立小學讀過小一 (ESF好似都唔可以)

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-8-13 18:39

1. 最一次自行失敗後,沒有再參加統一派位,以及
識玩的分別

1. 最一次自行失敗後,沒有再參加統一派位,以及

原來是真的⋯⋯即細B基本上是可以有2次(或以上)的自行派位

piyohk 發表於 17-8-13 18:54

其實只要一直唔讀小學,你都可以一直搏自行。分別係在EDB規定下,只有細B參加第二次自行時,仍然有適齡個10分。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆樓主

http://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/primary-1-admission/poa2017_leaflet_tc.pdf

piyohk 發表於 17-8-13 18:54

建議最好打電話去敎局比較隱陣

ar_mak 發表於 17-8-14 01:27
原理上,教育條例(第279章)第74條,係講明(6至15)要返學,唔返就出入學令,罰款1萬坐3個月.
但立法會上又曾經提 ...

法例規定所有足齡六歲或以上的兒童必須入學。

1. 第一次自行失敗後,沒有再參加統一派位,以及
即係繼續讀幼稚園或讀國際學校,就可以等多一次自行啦

其實大家有冇睇清楚呢點?

8. 適齡的兒童 (即翌年九月開課時年滿五歲八個月至七歲)

9月開學時7歲都叫適齡,咁申請自行時會係幾多歲呢?同埋係邊個月份出世呢?

大家又認為係適齡期限前(7歲前)未讀書,EDB夠唔夠膽話家長犯法呢?

LeeCC 發表於 17-8-14 07:29
即係繼續讀幼稚園或讀國際學校,就可以等多一次自行啦
如果讀咗ESF,好似都唔得。
不過以前因為ESF受政府資助所以有限制,但依家無資助唔知仲有冇限制呢?

原理上,教育條例(第279章)第74條,係講明(6至15)要返學,唔返就出入學令,罰款1萬坐3個月.

Home Schooling 係香港其實唔係咩新鮮事, 幾年前鏗鏘集都已有報導:

RTHK鏗鏘集:自家學習 (2014-02-23)
https://www.youtube.com/watch?v=WzBRDwlkkmk

提醒大家, EDB既一般查詢, 基本上唔會提供到真係有用既答案 (都係官腔回覆).
你要諗辦法等佢安排學位分配組既主任級或以上既人仕回覆, 先可以得到較似樣既答案

hkpapa852 發表於 17-8-14 09:05
提醒大家, EDB既一般查詢, 基本上唔會提供到真係有用既答案 (都係官腔回覆).
你要諗辦法等佢安排學位分配組 ...

我呢幾年來都係直接打電話及email到學位分配組搵教育主任,所email仲要cc比晒所有高級及總教育主任,當局好快有回應同解答,但佢地既答覆是否令人滿意又係另一回事。

‹ 上一主題|下一主題