用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 sfa 真係咁難頂?
樓主: msyoyolam
go

sfa 真係咁難頂?   [複製鏈接]

用近一年時間準備 5 - 6 篇文章,即兩個月寫一篇作為小學畢業功課,都有人覺得難!
唔通其他學校真係可以零功課,我又唔係好信。

小王子J 發表於 17-8-17 12:33
對,間間學校都有人跟到,有人跟不上,用不著用「難頂」來形容吧!SFA 的語言環境是很好的。
...

咁其實學你咁講,跟得上就老虎可以打死十隻,跟得吃力當然就覺得難頂,其實好自然嘅啫,不用太上心!
Btw, 可否分享下語境係點樣好法?雖然我冇揀Sfa, 但也有興趣了解

醒目開學勳章 貢獻勳章

Wmacy89 發表於 17-8-17 12:02
其實喇沙揀人筆試 真的幾難捉摸,以我所知某校考級一的冇份被call筆試,反而另一位成績未見突出,亦冇太特 ...
會唔會收唔到件application 呀?!
我地嗰年嘅結果都算大路,幾個筆試都係級十以內
收嘅,亦都係級四以內  

恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

Wmacy89 發表於 17-8-17 14:40
Btw, 可否分享下語境係點樣好法?

關於SFA語境
前輩家長講我知,未轉現任校長時,學生小息要用英語交談,每週要做英文剪報
對轉校長後取消此等安排,某d家長非常不滿,某d又覺得好,孩子輕鬆d

今時今日係點,我當然唔夠現任家長們清楚,但記憶中,英文教授嘅科,的確係用英語教,唔係廣東話教完用英文考試,而作為英文小學,佢地用英語(文)嘅時間的確"比較"多,而中英兩科都教深過外面,相對出嚟嘅學生,底子亦相對比較好

NET 只有一cycle 一堂,一個教哂全校,同津校一樣

一般中學喜歡收SFA學生,都係因為佢地中英文能力相對好
SFA 俾到嘅,唔係平時大家所講嘅"語境",係出到嚟嘅語文能力!

恐龍家

小曳人 發表於 17-8-17 15:16
會唔會收唔到件application 呀?!
我地嗰年嘅結果都算大路,幾個筆試都係級十以內
收嘅,亦都係級四以內   ...
但如APS呢D係計唔到的,因為只有全級頭三係有名次,但佢地入到LS的卻偏偏係冇名次果D人,呢下好好野!

醒目開學勳章 貢獻勳章

Wmacy89 發表於 17-8-17 15:37
但如APS呢D係計唔到的,因為只有全級頭三係有名次,但佢地入到LS的卻偏偏係冇名次果D人,呢下好好野! ...
呢樣比較簡單
先選成績表多A 嘅學生
再用筆試定輸贏
當然,仲要睇埋其他能力啦~

咁講,最終升高班又考班頭3名嘅,唔多覺APS插入嘅,反而集中响SFA 同其他津校入嗰d
YW幾年入嘅學生都好標青!唔多,但會係突出嘅其中一個!
雖然話APS同SFA都多,但以我接觸較多數人嚟講,真係無乜APS嘅...

恐龍家

小曳人 發表於 17-8-17 15:44
呢樣比較簡單
先選成績表多A 嘅學生
再用筆試定輸贏
可能就係因為入到的都唔係學校頭班馬卦,不過讀書漫漫長路,有機會拎到支好籖對我黎講已經好叻架啦!

Wmacy89 發表於 17-8-17 15:37
但如APS呢D係計唔到的,因為只有全級頭三係有名次,但佢地入到LS的卻偏偏係冇名次果D人,呢下好好野! ...

我相信喺APS或SFA大約考級十名的學術能力未必差別好大,可能級頭三去到插班筆試失手,或甚至面試未如理想都未必能成功插班,反而其他成績接近級三但筆面試表現突出而成功被取錄,所以仲要睇好多因素。

APS男仔排前列幾乎穩入DBS,可能唔打算考插班。

回覆樓主:

我平日要返工,
孩子升小四,
非常喜歡閱讀。
SFA不難頂,
當然有一定壓力,
但合理,透明度高。
再選一次,
一樣會讀。

b3410 發表於 17-8-17 16:21
APS男仔排前列幾乎穩入DBS,可能唔打算考插班。
我收到風係今年APS二年班級一男仔係插左去灣仔男校龍津,不過讀九龍三大私小叻的都似乎係拎學校做跳板多,對學校黎講真的好無奈!

Wmacy89 發表於 17-8-17 17:12
我收到風係今年APS二年班級一男仔係插左去灣仔男校龍津,不過讀九龍三大私小叻的都似乎係拎學校做跳板多, ...

所以真心佩服咁多人跳船都keep到個咁靚既升中數字

msyoyolam 發表於 17-8-17 17:43
所以真心佩服咁多人跳船都keep到個咁靚既升中數字
所以我覺得呢幾間學校各有各特式,各有各擁躉啦,各取所需,冇話邊間係特別叻曬嘅

Wmacy89 發表於 17-8-17 17:12
我收到風係今年APS二年班級一男仔係插左去灣仔男校龍津,不過讀九龍三大私小叻的都似乎係拎學校做跳板多, ...

灣仔哪裡有 *龍*男校?

retriever 發表於 17-8-17 19:02
灣仔哪裡有 *龍*男校?
聖字開頭的那間不是龍嗎?

bearcat2003 發表於 17-8-17 16:28
我平日要返工,
孩子升小四,
非常喜歡閱讀。

想請教返工點樣跟功課、測考?我係在職媽媽,擔心入程度高學校無時間跟小朋友,想指教,謝謝

pizzafat 發表於 17-8-17 19:11
想請教返工點樣跟功課、測考?我係在職媽媽,擔心入程度高學校無時間跟小朋友,想指教,謝謝
...
其實在職父母反而提供小朋友一個更加好的機會,逼著要自理,儘快學識如何自動波學習。

...

我跟兩個都係咁跟,一放工就趕回家再開工。

...
要懂得放手及不要怕成績會跌。小二下學期時,已放手叫小孩自己做功課,唔明圈住等我回來教,唔記得問,錯都由佢,見到做哂就由得佢交。
久而久之,會上心 ,因為佢怕錯得多俾老師罵及要改正。
測考教佢點溫,唔明要問。
不過要忍受有一段時間會成績差。

回覆樓主:

呀女自己做妥自己處理到的功課,我6點幾回家跟進不懂的,訓練呀女能自動做功課,最初較難的是中文創意寫段及寫作的腦圖等,之後會自己做到。
測考早2至3星期六日溫,我從未試過請假陪讀,慶幸呀女成績中上。
‹ 上一主題|下一主題