用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 sfa 真係咁難頂?
樓主: msyoyolam
go

sfa 真係咁難頂?   [複製鏈接]

醒目開學勳章 貢獻勳章

taxibird 發表於 17-8-13 21:16
請問SFA家長,小朋友平時還有時間閱讀課外書和進行課外活動嗎?小朋友好動的話,運動量足夠嗎?
...
學校要求小朋友每日帶書返學校睇,鼓勵閱讀,有閱讀獎勵計劃,小息去睇書都有印仔換禮物
以初小每日4-6樣功課計,一個鐘多d可完成,點會無時間活動同閱讀呢?!

恐龍家

mimi222shi 發表於 17-8-14 08:58
中文係難,但也有數人考測長期9x分
中文特別強的人一定會有,相對底子唔強的要追就一定很辛苦,尤其中文比英文難學很多,我比個女讀傳統學校就係想佢中文強D,也想緊辦法令佢對中文加深興趣,否則我一早已去左國際學校!所以我偏向選初小中文比較適合佢程度開始的學校就讀,如果一開波就要佢拼命追,咁唔單止佢,連我都會冇左半條命,我相信初小中文基礎打得好,到高小認付艱辛的中文卷點都會好過一黎就博命,志在唔想嚇怕佢之後連讀中文的興趣都冇埋,到時就慘!

回覆 Wmacy89 的帖子

哦,原來如此,謝謝。

不過有一點我覺得對於我囝仔不太好:學校小三開始強制用 iPad。囝仔以前視力其實不錯,但自制能力比較差:每天放學回家睇 iPad 電子書閲讀溫習又順便上網瀏覧,話極都唔聽又很難制止,佢半年就搞到有近視。

传闻今年喇沙小一升小二插班生,只得7,8个位,SFA占了差不多4成/5成,若是受得起的, SFA学位真的不容错过。

flyda 發表於 17-8-14 10:21
不過有一點我覺得對於我囝仔不太好:學校小三開始強制用 iPad。囝仔以前視力其實不錯,但自制能力比較差: ...
對啊!這是我第二個放棄sfa的原因,有得揀我一定唔想小朋友對咁多平板電腦,除了唔使帶咁多書之外,想唔到另外的point會對小朋友有什麼更好的益處,如果要學習科技,根本第日大把機會啦!

DD仔 發表於 17-8-14 10:25
传闻今年喇沙小一升小二插班生,只得7,8个位,SFA占了差不多4成/5成,若是受得起的, SFA学位真的不容错过 ...
跳得成的就恭喜佢,若然只為這點而入讀,咁似乎sfa只是變成一間用來做跳板的工具,咁最後跳唔成的那堆人是否真正讀得開心呢?佢地自己先知

其實外人淨係見份券,嚇一跳確實唔奇,但如聽埋老師上堂講解,可能又會有另一種體會。

呀仔開學升P6,暑假收到一份中文科功課,內容係創作一本屬于自己的中文書,題材形式不限,畢業前交,字數要求3,000或以上,初初我都嚇一跳,但反正題材形式不限,彈性大,亦可以文集方式完成,即把3,000字分成5-6篇文章,再按性質分類,集合成一本屬于自己的中文書。中文好可以創作一篇3,000字的小說,中文未到如此水平亦可以有其他方式完成功課,各施各法。

如果不明實際情況外人見到呢份功課,可能又會大驚小怪。

flyda    發表於 17-8-14 16:33

Wmacy89 發表於 17-8-14 10:36
跳得成的就恭喜佢,若然只為這點而入讀,咁似乎sfa只是變成一間用來做跳板的工具,咁最後跳唔成的那堆人是 ...
若换另一角度看,即是SFA的学生和教学质素被神校肯定。可能参与插班生考核的有一百几十位,但最后居然选上那么多百份比的SFA学生,也真的颇夸张。

DD仔 發表於 17-8-14 10:54
若换另一角度看,即是SFA的学生和教学质素被神校肯定。可能参与插班生考核的有一百几十位,但最后居然选上 ...
我明你意思,之所以咁多人覺得Sfa 咁神就係咁解,當然我也絕對覺得sfa是一所好學校,不過並不是每一位取到offer的都代表適合入讀,我唔會信曬話學校收得你就代表你一定ok的説法,interview 成唔成功實在有太多因素,我自己就會行量過曬先會作最後決定,除非係冇得揀,如果有得揀一定會慎重考慮!

flyda    發表於 17-8-14 16:34

yuenkw 發表於 17-8-14 10:48
其實外人淨係見份券,嚇一跳確實唔奇,但如聽埋老師上堂講解,可能又會有另一種體會。

呀仔開學升P6,暑假 ...
其實我當然唔止齌睇份卷咁簡單啦,亦有訪問過當時人的家長,初小有部份中文功課根本係不可能由小朋友自行去完成,而係要家長幫手才可以做到,而且考試範圍多,做得慢做唔曬已失很多分,這變相平時家長根本要鞭策得很勁先ok,我相信入得sfa的家長都好願意在背後發功,可能你小朋友又乖又叻,所以可以勝任讀Sfa, 但自問自己心力有限,真的未必有咁多精力去操練個女,所以唔會後悔放棄Sfa的,來年你小朋友升中,祝你考到心儀中學!

siden 發表於 17-8-13 19:32
出名嘅私小,功課一向重質不重量
以前見過一D前輩用家分享, SFA 確實係一間功課一向重質不重量, 百貨養百客, 各取所需.

Wmacy89 發表於 17-8-14 11:33
其實我當然唔止齌睇份卷咁簡單啦,亦有訪問過當時人的家長,初小有部份中文功課根本係不可能由小朋友自行去 ...
明白!

Wmacy89 發表於 17-8-14 11:10
我明你意思,之所以咁多人覺得Sfa 咁神就係咁解,當然我也絕對覺得sfa是一所好學校,不過並不是每一位取到o ...

好似有資深版友分享過, SFA 考小既題目係經佢地心理學家既手, 入學後亦有回顧.

相信佢D 入學題有針對揀人.

BTW, 佢地收生無IN 家長, 所以家庭配合方面, 佢地明顯無考慮過, 可能錯配就係呢個位.

DD仔 發表於 17-8-14 10:25
传闻今年喇沙小一升小二插班生,只得7,8个位,SFA占了差不多4成/5成,若是受得起的, SFA学位真的不容错过 ...

是真的

回覆 flyda 的帖子

今年連真道都開始用IPAD 上堂了,另某些津校都開始,所以是大勢

flyda    發表於 17-8-14 16:36

回覆 DD仔 的帖子

是真的,不止插p2, 連P3,4,5 都有SFA 成功插入

HM168 發表於 17-8-14 14:21
回覆 flyda 的帖子

今年連真道都開始用IPAD 上堂了,另某些津校都開始,所以是大勢 ...
一日攪唔掂班書商, 加上政府唔俾錢全港小學攪掂校內IT配套, 呢個都所謂"大勢", 其實只係"裝兇作勢".
試問有聽間小學今時今日可以全面用電子書? 係所有科目連一本課本都無個種?

5科得2/3科用電子書, 其實咪又係攞嚟攪.

電子書最大好處 (對書商), 等大家無得用舊書囉!

如果有日真係全面用電子書, 視光醫, 配眼鏡專門店應該會好開心.

flyda    發表於 17-8-14 16:38
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-8-14 15:06
一日攪唔掂班書商, 加上政府唔俾錢全港小學攪掂校內IT配套, 呢個都所謂"大勢", 其實只係"裝兇作勢".
試問有 ...

我都好唔鍾意D小朋友下下用ipad做功課,對視力真的百害而無一利。

我也是反對電子教學
‹ 上一主題|下一主題