用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 要補習社好還是私教好?
樓主: kelly6688
go

要補習社好還是私教好?   [複製鏈接]

回覆樓主

小小意見。認字方面,先認好常用字,eg 因為所以如果還有他她牠,當小朋友睇書會順利d, 成功感大d,認到多d字。提及一個字時,再介紹埋相似字,eg怕帕右石。我係咁同仔認字。

睇你女女個情況私補好似啱佢啲。我補習社同私補都做過,補習社嘅好處係可以迫到啲小朋友做嘢快手D,但鬧人係少不免。同埋補習社係不斷提供練習比小朋友,但係如果你女女本身唔理解題目嘅話做幾多都冇用。相反,如果私補嘅話,佢可以針對你女女嘅性格/情況慢慢諗方法改善。eg.如果係專致力不足既話就要軟硬兼施,要求佢set一個認為自己可以專心嘅time period,過咗就比佢抖。但如果佢起自己set嘅時段內玩就罰。又eg.如果佢考試唔合格係因為做唔切嘅話就要比佢操下卷,等佢熟悉考試個tempo...:)

kelly6688 發表於 17-8-11 17:39
1)補習社 :功課班+ 一星期一堂專科 .有教開啊女學校的學生 , 對這間學校有相對了解 . 但老師嚴,小朋友 ...

有經驗嘅補習社會幫到多啲。
私補就算幾多年經驗(你仲簡個後生嘅???)都係見得少人。
補習社又最好同學介紹,起碼學校上課嘅事情跟到。
比多啲時間,一兩個月,老師同佢先熟絡,你又轉;咁係冇用。起碼半年啦。千其唔好太快轉!你睇醫生成日轉都唔得啦!
我反而覺得要放手,同佢講一定要返。老師惡係一定㗎,你聽話做嘢老師就錫你啦。你自己教或私補一定唔得。教不嚴師之惰,佢唔嚴反而冇用。你自己就唔好再教,愈教她就愈亂,放鬆一下。
大家瞎子摸象都係唔可以對証下藥。

希望幫到你!

回覆樓主:

你小朋友本身認字係咪麻麻?理解力如何?專注力如何?我教過小學到校功輔班又做過私補,見過唔少成績好差既小一學生,最大問題係識字少,睇唔明題目,所以功課唔識做測驗考試唔及格。有啲專注力差+唔識字,佢地好多時讀埋題俾佢地聽都唔留心,要1:1係咁勾返佢地個魂魄返來。以上2類學生大多數情況下都係讀題後佢地係理解題目問咩既,亦能自行寫出/做出正確答案。所以個人覺得如果根本問題係係認字差,咁就補習社同私補都幫唔到幾多。

現階段還是努力幫佢認多點字吧,自己有時間就自己跟最好。如果真係要補習的話,私補會適合啲。另外就係同佢玩下小遊戲,從遊戲中學習+提升專注力。特別係初小數學,可以玩遊戲/生活化啲咁教,好似我自己教阿女咁,睇睇下繪本可以順住故事內容攞埋玩具出來邊玩邊學埋分數(佢9月升k2,玩住學已經學識左)。升小二,理解力邏輯力應有返咁上下,用對方法去教會事半功倍,加油。

scgift 發表於 17-8-14 07:55
你小朋友本身認字係咪麻麻?理解力如何?專注力如何?我教過小學到校功輔班又做過私補,見過唔少成績好差既 ...

有興趣你提及的書和玩具,可介紹嗎?

回覆 scgift 的帖子

系啊, 她認字麻麻,剛開始又唔肯寫多字,所以字量唔多。 謝謝你分享經驗。 好有用。

回覆 mytambb 的帖子

謝謝, 有幫到呀。

benjuli 發表於 17-8-14 10:54
有興趣你提及的書和玩具,可介紹嗎?

書冇咩特別,唔係專門教數學的,只係咁啱睇開書時內容可以帶出數學概念,我就另外同阿女講多幾句吧了。

至於有關分數既玩具,我有用KUMON TOYS的,有隨手拎起玩具如煮飯仔既蛋糕/蘋果等,又或食飯時啲餸切開幾件一人分一件/幾件都可以教。

早幾日睇科學常識漫畫,講開冰山露出水面既體積唔夠整座冰山既1/10,阿女問我1/10即係幾多,我就用KUMON TOYS既1/10板去教,佢就馬上清晰知道1/10即係幾多。有時食野我將一條長蟹柳一分為二每件咪係1/2,每邊再切一刀咪變1/4,再切變8件就1/8。我又會叫小朋友自己諗下,如8件之中我食2件,即係我食左幾多份之幾,我原本想睇下佢會唔會答2/8(暫未教過1/x以外既例子),佢最後答我1/4,咁我又順便講下2/8都可以係答案。總之我係隨心隨意,生活化地教,盡量俾機會小朋友自己諗下。

回覆樓主:

我小朋友小ㄧ上學期讀卷四大主科中,英,數及常識,都只係炒中及英(只有3x分),下學期二月份揾咗專補中文的教育中心,冇讀卷之下,4月考試中文有5x分(60分才合格),但英文仍冇起色,仲加埋數學唔合格,炒剩常識,跟住去咗數研補數學,六月考試又係炒剩常識,但中,英及數都有5x分,其實進步咗少少,好過3x分。
到升小二的暑假,我索性揾私人補習老師補英文,到了小二,上學期分別11月及1月的考試,只是英文仍然只取5x分,中,數及常識合格,數學竟然有7x分,其實當中發現我仔對中文理解比較弱,所以中文及數學文字題多,唔合格是正常,到了下學期4月考試發覺成績冇乜太大突破,我就把中,數同時轉了找私人補習老師幫手,補習老師話佢都係中文好弱,所以數學文字題理解差,計數完全冇問題,但寫字好慢,因為小肌弱,後來再發現佢好懶,見到題目多字就唔願去睇,結果補了短短兩個月,在六月的考試中文竟然有7x分,英文合格有6x分,英作一向只是緊緊合格,但竟然有8x分,數學也keep住7x分,而常識一向有7x分,但進步了有8x分。
當然不能跟ㄧ些科科有9x分的同學去比較,但佢各科的確比之前進步了。

現在佢下個月升小三,佢中,英及數亦會keep住私人專科專補,其實遇到好的補習老師固然重要之外,做家長的也不能偷懶,雖然我外判比補習老師,但我亦配合補習老師的要求,叫佢每日都朗讀各科課文一次比我聽,當佢每天讀,佢就自然上哂腦,遇著考試每科的供詞填充,及題目都會記得答案是什麼,只是佢識唔識寫到出來,所以平時英文,中文默書都非常重要。這些以上我嘅經歷和分享,希望幫到你。

回覆樓主:

補充多少少:

我見樓主轉補習老師都好密下,其實老師與學生都需要時間磨合,亦最少用半年時間去觀察,我仔的各科補習老師都係補了ㄧ年,我才今年佢小二4月考完試之後才轉。同埋我唔會揾全職學生幫我仔補習,因為我仔考試時佢又考試,又或者趕assignment, 趕project不能為我小朋友補習才爽約,所以我會揾全職補習老師比較好。

kelly6688 發表於 17-8-11 17:39
1)補習社 :功課班+ 一星期一堂專科 .有教開啊女學校的學生 , 對這間學校有相對了解 . 但老師嚴,小朋友 ...

小一!成績唔好就補習!似乎系公式!

py84ko 發表於 17-8-16 02:31
我小朋友小ㄧ上學期讀卷四大主科中,英,數及常識,都只係炒中及英(只有3x分),下學期二月份揾咗專補中文 ...

謝謝 你的經驗對我好有幫助 . 咁私補你係請全科老師補還是各科的專科老師補? 唔該

kelly6688 發表於 17-8-16 10:48
謝謝 你的經驗對我好有幫助 . 咁私補你係請全科老師補還是各科的專科老師補? 唔該
...

我係專科專補,但中,數是同一個老師,小組補習。而英文就單對單。

py84ko 發表於 17-8-16 10:56
我係專科專補,但中,數是同一個老師,小組補習。而英文就單對單。

請問專科係跟學校課程教嗎? thx

回覆 kelly6688 的帖子

未必。
我有補習學生,個媽媽話學校課程教得太淺(的確以 Band 1 來講,係好輕鬆),要求跟返出面其他 Band 1 嘅進度。佢升小二個暑假我就教定佢 Past tense 同其他野,佢又真係跟得上。今年成功插班去其他學校。佢話畀我聽 d 英文科插班試真係好難,如果跟返佢學校進度而冇教深嘅話,插班機會會低好多。我都有一對姐弟,個家姐就可以學深 d,個細佬就保底同埋學定少少二年班嘅野。

不過補習好講人緣,但係就唔建議密轉,因為又要從頭開始適應。導師年齡大少各有好處。年輕嘅,容易搵到活力同有愛心嘅導師,很大機會同小朋友夾到,但係因為年輕,如果小朋友鬧情緒唔做野嘅話,通常都唔敢鬧。我都試過有學生唔合作,家長睇 cam 打電話即刻鬧。最壞試過完全唔合作,d 答案全部寫曬 “look it yourself”/“I don't know”/“Because it says that”,動口又動手,忍無可忍之下迫我動粗,迫佢埋牆角,武力鎮壓,佢先肯認真做。老成嘅,大多有經驗,小朋友比較少機會「蝦」導師,會認認真真上堂,吸收會好 d,但係有機會未必 100% 擺曬心機落去課堂,可能會趕住去下一個補習學生。

kelly6688 發表於 17-8-11 18:14
班主任老師教她寫多些讀多D ,話啊女能力沒跟上,再努力點就會慢慢好, 啊女幼稚園時玩樂多些,學術唔多, ...

你可以參考下我嘅個案,我大仔好文靜喜歡畫畫同音樂,細仔好好動坐唔定,唔喜歡畫畫、看書、音樂,我用哥哥套方法教細仔(溫書、默書、做練習)但成績3科啱啱合格,同時發現細佬認字、默書比哥哥差好多好勞氣,之後同老師講,做咗評估係有輕微讀寫障礙,當時心情好差好唔開心,學校俾左d課程佢上同埋默書會比其他同學少d字,老師話佢會比其他吸收得慢同埋唔可以急

Cocohei 發表於 17-8-16 20:25
你可以參考下我嘅個案,我大仔好文靜喜歡畫畫同音樂,細仔好好動坐唔定,唔喜歡畫畫、看書、音樂,我用哥 ...

補充;我試過小二上學期交俾補習社,但成績重差咗,除左數學其他都唔合格,因為仔仔理解能力低同慢,所以d老師唔理他明唔明就講答案比佢知,所以最好俾耐性自己跟,唔冇急慢慢同佢解釋題目同意思,小二下學期中英啱啱合格數都有B

kelly6688 發表於 17-8-16 13:18
請問專科係跟學校課程教嗎? thx

是跟足學校課程去補,所以開學會影教科書目錄比老師,而每次上堂也會帶該科的教科書。

retriever 發表於 17-8-13 09:43
自己教,當你排除左做練習,就會諗多好多選項。

補習似食補健品,自我覺得做左野。真正健康都係從飲食習 ...

(emoji)你比喻得真好,之前真係送去補習社回家就沒怎溫習,所以好多唔識(emoji)現在自己日日同她溫。

lui 發表於 17-8-13 10:39
個人建議:你自己教。邊教邊調適。老師沒有這麼好耐心,尤其21-22歲女生。我以前也教過不同小朋友,不同小 ...

(emoji)教學教人生. 我會向您地學習,繼續耐心教導她.
‹ 上一主題|下一主題