用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 請問九龍區有歲半上既密集訓練可介紹嗎? ...
go

請問九龍區有歲半上既密集訓練可介紹嗎? [複製鏈接]

仔仔18m 但認知, 學習, 模仿, 語言能力都較差 已經上左2個月單對單訓練有小小進步
但仍未識拜拜, Hello , 未識指東西
只係識講mummum
我想自己出去比錢做評估, 但又驚歲半未定,因為聽人講2歲做會準確啲
勵x我上過幾堂單對單比較貴又麻麻地,希望可以搵到間平啲
請問有人可以比啲意見我嗎? 萬分感謝
   0    0    0    0

honeybutterfly 發表於 17-8-12 16:47
其實正常小朋友18個月都未必一定講到, 吾洗太擔心啦

其實講野方面我都唔太擔心, 只不過佢學習能力較差 又唔會模仿我地做野, 所以係教佢方面有啲 困難, 反而上左單對單之後有小小進步, 所以想搵睇下有無密集可以上, 因為年紀越細去訓練應該進步會快啲

Demeter 發表於 17-8-14 11:22
係呀, 每個小朋友發展步伐唔同, 即使正常小朋友有部份兩歲都未講嘢
我個仔就發展遲緩所以佢1歲幾我就俾佢做 ...

請問你仔仔大幾幾時去做評估發現遲緩?
其實講野方面我都唔太擔心, 只不過佢學習能力較差 又唔會模仿我地做野, 所以係教佢方面有啲 困難,我有我地教 佢只會囉住啲玩具轉
我地都未去做評估,未知係自閉症定學習遲緩

反而上左單對單之後有小小進步, 所以想搵睇下有無密集可以上, 因為年紀越細去訓練應該進步會快啲, 麻煩你可以介紹你個治療師比我嗎

回覆 yuri_nike 的帖子

我仔又系18m,不過系早產,已發現低張,所以大肌肉發展遲緩,口肌也弱,只去到扶企階段,也覺得吾專注,教野困難,仲要加上有沈迷視覺自我刺激,玩眼玩手,學習更慢但我揾到密集班。9月開學,上得好的話,講你知。

Demeter 發表於 17-8-14 11:53

我先生嗰邊有親戚係做心理學家嘅, 所以早期時向他諮詢意見, 亦都係佢建議我地可以 ...

麻煩哂你

bearmrsyee 發表於 17-8-15 01:03

我仔又系18m,不過系早產,已發現低張,所以大肌肉發展遲緩,口肌也弱,只去到扶企 ...

好呀 唔該哂 請問係邊區嫁?
我仔仔都有成日轉野 尋求視覺刺激

jocelynqq 發表於 17-8-16 15:49
九龍區 有呀 教得不錯 intensive home training 我囝都上緊
let me know if you need ;)

好呀 麻煩可以比contact先嗎

荃灣

回覆 jocelynqq 的帖子

我也想要呀

‹ 上一主題|下一主題