用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 獲派S位,但覺得是否E位合適多些
go

[學校] 獲派S位,但覺得是否E位合適多些 [複製鏈接]

阿囝2Y10M, 去年1Y10M 排S位及E位, 這星期收到獲派S位全日。當時確診自閉普系, 言語DELAY 9 個月。

讀左一年學前班加星期六上個別訓練 (單對單: OT, ST, 幼兒導師; 小組: 音樂治療), 現言語已追番好多, DELAY 可能3個月左右。現在主要情緒控制有D問題, 有時會打小朋友, 心急, 及專注力較弱。

老公怕S位: 如果阿囝GROUP 左去一班同佢一樣成日都有打人傾向的小朋友, 會令阿囝覺得係正常, 反而如果在正常幼稚園, 佢一打人, 老師會教佢唔好。

如果放棄S位, 可否繼續排E位? 密集+K1的密集是指什麼?

0    0    0    0

回覆樓主

專注力差和打人都吾適合返幼稚園。你諗得太理想,一打人,老師就可以教好

smallswallow2 發表於 17-8-10 17:21
阿囝2Y10M, 去年1Y10M 排S位及E位, 這星期收到獲派S位全日。當時確診自閉普系, 言語DELAY 9 個月。

讀左一 ...

2歲評估時排E位+S位,讀咗E位8個月獲通知派到S位。我最終決定留E位,所以寫咗封信通知CAC放棄S位。

回覆 sandyma2011 的帖子

多謝你的分享。

你的E位, 一個星期有幾多次?單對單?  甘你的小朋友, 一個上午及下午各上主流K1 + E位, 小朋友攰嗎? 不用午睡?
如果我現在決定拿S位, 我是否不可以再排 E 位; 但如果現在放棄 S位, 我可以繼續等 E 位嗎, 但如果可以, 到時發現 E 位唔合適, 又有冇得去番S位?

smallswallow2 發表於 17-8-11 17:30
回覆 sandyma2011 的帖子

多謝你的分享。

你只可以選擇一個,要S位於就放棄E位,不能共享

喺S位 打好基礎再出去 E 位都未遲

小牧老師, 你恏!小兒剛剛在S位返學幾天, 老師們很有愛心, 專業,有耐性,課程全面, 個別及小組課都應該足夠。但我還有一個疑問, 我發覺我仔仔上了幾天S位課後, 他 A仔的行為比未上之前多了, 如自然自話,斜視, 玩手. 是否因為其他同學影響? 而且畢業的學生到主流小學的人數少過一半, 所以有點擔心.

回覆樓主

其實S位,E 位,I 位有咩分別?

joseph1201 發表於 17-8-16 17:19
小牧老師, 你恏!小兒剛剛在S位返學幾天, 老師們很有愛心, 專業,有耐性,課程全面, 個別及小組課都應該足 ...

樓主,你好似舖錯地方問喎,小牧媽媽是另一個舖

smallswallow2 發表於 17-8-10 17:21

讀左一 ...

不要放棄s位,只有s位是多支援,不用擔心老師也會一評估而因應小朋友作出治療
‹ 上一主題|下一主題