用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 放棄KTS就讀95津校多年後會不會後悔
樓主: guyinghua
go

放棄KTS就讀95津校多年後會不會後悔   [複製鏈接]

回覆樓主

KTS是一間很好的學校,選學校是看是否適合自己的子女,無謂攀比神校,天外有天 人外有人,我當初報名此間學校是確實中意學校的校園文化,但欠考慮自己的因素,很抱歉讓各位為此事而出現不愉快的言語,衷心感謝大家的支持及關注,無論你說的話語是好是壞我都鞠躬感謝!辛苦各位看帖!辛苦各位打字!謝謝鼓勵!祝各位的小朋友都有一個愉快的讀書時光!

bettyay    發表於 17-8-11 23:03

回覆樓主:

天外有天,人外有人。

祝你能成功。我自己覺得你的修養很好,但是可能有點太緊張。放鬆一下可能更好。祝你好運,將來總會心願得償。有容乃大,能接納不同意見比講贏別人更重要。

mytambb 發表於 17-8-11 21:13
天外有天,人外有人。

祝你能成功。我自己覺得你的修養很好,但是可能有點太緊張。放鬆一下可能更好。祝你 ...

非常感謝你

guyinghua 發表於 17-8-11 22:39
非常感謝你
想問你...除咗慳咗時間之外....
你還慳學費車費....慳慳埋埋好多喎打算點洗呀

Eat_Sleep_Play 發表於 17-8-11 20:26
雖然KTS不能同DGJS比,不過如果喜歡家校合作的家長們會欣賞KTS........

KTS早上係比所有家長送小朋友直入 ...

我同樓主剛好相反,小女抽到地區一線小學,距離家10分鐘路程,但毫不猶豫決定放棄,讀KTS,因為我知如果唔讀我一定會後悔!
呢兩個星期上完小一預備班,真心喜歡家長可以自由出入校園直至上課鐘響,每個嬸嬸笑面迎人,落大雨仲會攞傘去接由家長揸車送返學嘅小朋友,所以對呢間學校感覺非常好.

回覆 Blue203 的帖子

KTS 工友確是另一令人贊好不絕的

Blue203 發表於 17-8-11 22:50
我同樓主剛好相反,小女抽到地區一線小學,距離家10分鐘路程,但毫不猶豫決定放棄,讀KTS,因為我知如果唔 ...
地區一線佢既好你都無法感受到,難比較了...更難說必定後悔....自己知自己事計晒數做埋決定不言後悔.
以樓主既思想品德去睇,佢既親子關係必定好好,又懂得培育仔女,就算讀地區寶校,仔女成材既機會都好大..

HK-MAN 發表於 17-8-11 22:47
想問你...除咗慳咗時間之外....
你還慳學費車費....慳慳埋埋好多喎打算點洗呀
...

準備帶小朋友出去各地旅遊增長見識,同埋參加一些課外活動。

guyinghua 發表於 17-8-12 08:07
準備帶小朋友出去各地旅遊增長見識,同埋參加一些課外活動。
其實Kts 學費確實唔平,每月5千學費仲有校車費再加校內課外活動費用,樓主你而家真的慳返唔少

回覆樓主:

小朋友是資質優厚, 家長適當的裁培, 小學在95區, 未見得一家輸給區外名校,何況馮晴有不錯的往績支持。
如果小朋友底子普通, 家長又一心入了名小後, 放軟手腳, 想坐享其成, 最後失望的居多。 實力平庸, 出盡力中學確實有機會入英中, 繼續靠谷在精英雲集的大池掙扎, 要看家長及學生的價值觀。 "適合" 兩字, 說來容易, 能真正拿捏得準的, 有幾多人。
天生龍鳳, 終非池中物。  
天生小魚- 白飯魚, 在大池放養, 資源食物豐富, 也只能是一條更壯大的白飯魚吧。

回覆樓主:

小朋友的學習路很漫長,小學是一個打好語文基礎的重要基石。 根基穩, 中學路會順暢很多。

BSCYL 發表於 17-8-12 13:28
小朋友是資質優厚, 家長適當的裁培, 小學在95區, 未見得一家輸給區外名校,何況馮晴有不錯的往績支持。
...

謝謝鼓勵

BSCYL 發表於 17-8-12 13:53
小朋友的學習路很漫長,小學是一個打好語文基礎的重要基石。 根基穩, 中學路會順暢很多。
...

我會努力謝謝

回覆樓主:

只要小朋友有實力, 根本不愁升中無出路, 阿仔當年同屆入讀官一男中學, 來自95網的就超過10人, 証明競爭力不比外區差。 當然有部份是靠抽籤入, 包括黃永樹,優才, 陸慶濤, 梁省德, 王余家潔。 其中一位, 更多年在中學考前十名, 屢獲獎學金。 當然亦有考100名以外的同學
而他們大部份都能夠進入大學, 有一位有權選環球醫療, 一位有權選港大醫, 中大醫。 但兩位最終都不是選最高分數要求那科。
只要有能力, 在95區諗小學, 有甚麼問題

回覆 IloveJJ 的帖子

樓主應該沒有這個意思!只是有人問慳了的學費如何運用,樓主回應可以運用在其他的地方而已

回覆樓主

完全明白你的心情。

我都係因為交通、時間等問題放棄了APS而選擇了近家的二線直資,好多朋友都覺得我好儍,但既然已經揀定了就勇往直前吧,加油!

BSCYL 發表於 17-8-12 14:13
只要小朋友有實力, 根本不愁升中無出路, 阿仔當年同屆入讀官一男中學, 來自95網的就超過10人, 証明競爭 ...

謝謝鼓勵

BSCYL 發表於 17-8-12 13:28
...

我會與小朋友攜手並進,謝謝鼓勵

bonbonha 發表於 17-8-12 16:20
完全明白你的心情。

我都係因為交通、時間等問題放棄了APS而選擇了近家的二線直資,好多朋友都覺得我好儍 ...

感謝你的留言,讓我更堅定自己的想法!
‹ 上一主題|下一主題