用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 放棄KTS就讀95津校多年後會不會後悔
樓主: guyinghua
go

放棄KTS就讀95津校多年後會不會後悔   [複製鏈接]

既然決定了也沒有辦法番轉頭了. 何必多想?

hkpapa852 發表於 17-8-11 13:20
係喎, 妳講抽小一
不過點同呢, 妳有Backup嘛.
哈哈~我大女當年“止蝕”係第三志願WFN.

回覆樓主:

我讚成家人
讀得好,邊度都一樣
但學校資源,眼界,人脈,就不一樣。
dbs就係最佳例子,成績不算最top, 但軟硬件真係赢晒
如果dbspd/dgjs vs馮晴,又有冇咁多人支持樓主五分鐘返學呢個決定?

回覆 guyinghua 的帖子

樓主既然已經反覆考慮作此決定,就唔好再諗啦!不過,這幾年小學真是要作好凖備,除非你對女兒選中學也是就近入學。
事實上,升中尤其自行那部份,一線中學都好睇你來自哪間小學。

回覆樓主:

既然決定了,小學讀好些,中學再出去吧!

guyinghua 發表於 17-8-11 08:42
升中差異是主要因素,家人認為KTS升中好過馮晴,同埋接觸到的人或眼界高過馮晴,但我認為眼界是靠自己來拓 ...

十分欣賞你不隨波逐流和應對各個網民的質素,家長的質素比入KTS所造成的差異好可能更大。

twotwoshing 發表於 17-8-11 15:25
我讚成家人
讀得好,邊度都一樣
但學校資源,眼界,人脈,就不一樣。

KTS 絶無可能同dgjs比!
不如你問KTS vs Dgjs, d人點揀。

樓主,支持你的決定,如果5分鐘內返到的學校唔差,我都會揀佢

hkpapa852 發表於 17-8-11 09:40
最後叩返入B2啫, 但當初都係派B3

今年係派得比上年差,而且大部分派得差都係男仔,因為有部分策略太進取,校長及班主任都唔建議,致電家長幾次希望佢填得保險D,但家長堅持,最後校方尊重家長的決定,最終導致今年的結果

P.S. 佢哋嘅搏法,係你想像唔到嘅

ar_mak 發表於 17-8-11 19:55
我係要揀KTS,我係都要佢地兩兄妹讀埋同一間,而家係咪要有100人同意先會批準?

咩叫冇得比?你都傻傻地.

咁你咪揀囉,DGJS又唔係我開嘅,我唔會同你辱駡嘅。KTS vs DGJS 洗乜你同我講呀?

beagoodman 發表於 17-8-11 18:04
明白嘅,KTS怎能同DGJS比,級數唔同是明白的,上年小五都有同學轉去DGJS升小六

ar_mak 發表於 17-8-11 19:55
我係要揀KTS,我係都要佢地兩兄妹讀埋同一間,而家係咪要有100人同意先會批準?

咩叫冇得比?你都傻傻地.
唔好咁勞氣,多謝你支持KTS先,雖然KTS同DGJS係唔同級數,但仍然有好多家長真心喜歡KTS

Eat_Sleep_Play 發表於 17-8-11 20:06
明白嘅,KTS怎能同DGJS比,級數唔同是明白的,上年小五都有同學轉去DGJS升小六 ...

KTS 絶對是好學校,只不過天外有天都好平常。

回覆樓主

早幾年我個同學屋企人真係DB同德信都收有offer,最後個小朋友父親好實際放咗DB,認為讀到書唔一定要讀名校。

beagoodman 發表於 17-8-11 18:04

雖然KTS不能同DGJS比,不過如果喜歡家校合作的家長們會欣賞KTS........

KTS早上係比所有家長送小朋友直入課室直至打鐘,每朝校長或副校會企出嚟,同學們會排隊鞠躬向校長講早晨,中午又可以回校做家長義工維持秩序,放學又可以直入課室接小朋友放學,也會見到班主任。所以如果有任何問題每一日都可以請教校長同班主任。家長響校園裏面真係可以講得上係自出自入,而且每年嘅旅行、水運會、陸運會、中秋晚會、聖誕聯歡會都會邀請家長一齊參與一齊去玩,一至六年級都係,學校有家教會,選唔到正式也可以以後補委員身分參與,協助攪大量活動、講座、幫手做家長義工等.......學校又會比家長試食飯商參與評分、校車服務參與評分......如果你有時間,基本上係同小朋友一齊返學咁滯,KTS對家長是十分開放的,差不多所有活動都歡迎家長同小朋友一齊參與,所以如果喜歡家校合作的家長,是會喜歡KTS的門戶大開

ar_mak 發表於 17-8-11 20:16
其實兩間都唔關我事,得鬼閒同你比黎比去,我係唔抵得你搬學校出黎做磨心.
我而家好嬲你.
...

我只係回應之前有人留言' 如果dbspd/dgjs vs馮晴,又有冇咁多人支持樓主五分鐘返學呢個決定?' 我唔明點解要咁樣challenge 樓主同支持樓主決定的人。

你要誤會丶要嬲,無辦法。
‹ 上一主題|下一主題