用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 放棄KTS就讀95津校多年後會不會後悔
樓主: guyinghua
go

放棄KTS就讀95津校多年後會不會後悔   [複製鏈接]

lovebb2 發表於 17-8-11 09:04
good, 考到top 30%, 做band 1生, 其實不用驚升中, 加油

謝謝

whitepurin 發表於 17-8-11 09:49
支持樓主, 其實呢六年變化可以好大, 呢兩年升中人數少, 或多或少令私校升中成績較好, 六年後人多咗, 各區都 ...

謝謝你

hkpapa852 發表於 17-8-11 09:40
最後叩返入B2啫, 但當初都係派B3
派band3唔-定因為佢差,亦有可能乱填表……我大女當年有个級25派左去志願16嘉道理……太搏就有呢个可能性~禁每间学校总有band3生,只係比例多少问題。

Yanamami 發表於 17-8-11 10:18
派band3唔-定因為佢差,亦有可能乱填表……我大女當年有个級25派左去志願16嘉道理……太搏就有呢个可能性~ ...

喺足夠band 1位區份,唔係band 1就實入band 1?

whitepurin 發表於 17-8-11 10:31
喺足夠band 1位區份,唔係band 1就實入band 1?

有以下情況:
1. 無填晒所有可選既B1中學就一早收手 (仲可能連B2都唔放番一間)
2. 太早填非B1中學 (情況同之前類似)
3. 另一個情況, 區內只係"數字上"B1位夠, 但男女分佈問題影響, 個別性別既B1位其實係唔夠

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 guyinghua 的帖子

支持你的決定!除非是神校可擴闊交際網絡,不太認同讀津校眼界會差很多...

樓主我支持你, 只要自己決定了,
唔好埋D 三姑六婆, 未能親身去感受, 其實唔係好知道的 !
聽完算 !

我也因叩到地區1線小學放棄九龍塘區私小的
小學精精神神開心上學去, 才吸收到 ! 
到中學人已經才跨區都唔遲  
入到無心機讀都是沒用

話時話, 我也識人讀K, 老師叫小朋友轉校
不是成績差, 是操行差
老師出口說比好一點操行, 叫轉校
但好一點是B- 比B....老師是否玩

結果又是轉不成校, 有考插班, 不過唔收

hkpapa852 發表於 17-8-11 11:03
有以下情況:1. 無填晒所有可選既B1中學就一早收手 (仲可能連B2都唔放番一間)
2. 太早填非B1中學 (情況同之 ...
1/2都唔会出现. 我當年連band3都無填……填到真光培道已停手~

Yanamami 發表於 17-8-11 11:47
1/2都唔会出现. 我當年連band3都無填……填到真光培道已停手~
唔一定, 我認人幾年前懶醒, 係九龍城區諗住個仔係B1生必入B1中學, 只填4間B1中學, 之後漏空...... 結果派咗去基道
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-8-11 11:55
唔一定, 我認人幾年前懶醒, 係九龍城區諗住個仔係B1生必入B1中學, 只填4間B1中學, 之後漏空...... 結果派咗 ...

老師唔提佢揾間band 2包底咁大整蠱!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

hkpapa852 發表於 17-8-11 11:55
唔一定, 我認人幾年前懶醒, 係九龍城區諗住個仔係B1生必入B1中學, 只填4間B1中學, 之後漏空...... 結果派咗 ...
就係禁博先碌左去band3. (我係講紧KTS既case, 所以派去band3,未必一定係band3生)我細女抽小—时,我只係填Maryknoll一间添,反正唔係心儀一定唔会讀,填黎做乜呢?為填而填?

Yanamami 發表於 17-8-11 11:59
就係禁博先碌左去band3. (我係講紧KTS既case, 所以派去band3,未必一定係band3生)我細女抽小—时,我只係填M ...
妳細女..... 乜佢唔係應該無得抽, 只可以係乙1填留咗位個間咩?

支持!!!

hkpapa852 發表於 17-8-11 12:17
妳細女..... 乜佢唔係應該無得抽, 只可以係乙1填留咗位個間咩?
小一呀……無听書~

樓主請問有沒有買了Kts小一課本,可否轉售。thx!

JPP 發表於 17-8-11 13:03
樓主請問有沒有買了Kts小一課本,可否轉售。thx!

已轉售

唔該!其實近屋企是很重要的,我都是因近才轉it's.作為父你的心情我明白。加油!

JPP 發表於 17-8-11 13:09
唔該!其實近屋企是很重要的,我都是因近才轉it's.作為父你的心情我明白。加油! ...

謝謝你

Kts 打錯 it's sorry!

Yanamami 發表於 17-8-11 12:45
小一呀……無听書~
係喎, 妳講抽小一
不過點同呢, 妳有Backup嘛.

升中要等到大抽獎, 無可能唔定止蝕位家嘛!
‹ 上一主題|下一主題