用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 放棄KTS就讀95津校多年後會不會後悔
樓主: guyinghua
go

放棄KTS就讀95津校多年後會不會後悔   [複製鏈接]

Jane1983 發表於 17-8-16 09:42
回覆 hoivy 的帖子

直接咁講,當然無問題。咁又何必講到就近讀書好,訓多d對小朋友好,唔貪名校,因為識教 ...

朋友,你真真正正講得好得不得了

Jane1983    發表於 17-8-16 10:47

回覆樓主

我多口講多句,有心插神校(SPCC/DGJS/St Mary/MCS之類),一早應該揀KTS。

唔係話KTS一定得,但起碼叫有機會。馮晴要插得入呢啲級數學校,機會接近零。

直接咁講,當然無問題。咁又何必講到就近讀書好,訓多d對小朋友好,唔貪名校,因為識教 ...
引用某經典港漫一則名句:
勢不可去盡,話不可說盡,福不可享盡,規則不可行盡。凡事太盡,緣分勢必早盡

Jane1983    發表於 17-8-16 10:59
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

siden 發表於 17-8-16 10:48
我多口講多句,有心插神校(SPCC/DGJS/St Mary/MCS之類),一早應該揀KTS。

唔係話KTS一定得,但起碼叫有 ...

同意,若仲未游說到自己近屋企既學校係必選條件,須知插班他校,就讀知名度高既小學已有一定程度既優勢~~~

mcl203 發表於 17-8-16 11:36
同意,若仲未游說到自己近屋企既學校係必選條件,須知插班他校,就讀知名度高既小學已有一定程度既優勢~ ...

又咁講, KTS近4年每年小六異業入到SPCC, 都只係1-4個, 近4年合共只有8個小六畢業生入到SPCC, 年均得2個, 比起馮晴無乜明顯優勢.
唔似APS咁, 由2009年至2016年, 合共有41個入到SPCC, 年均有5.1個.

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-8-16 12:11
又咁講, KTS近4年每年小六異業入到SPCC, 都只係1-4個, 近4年合共只有8個小六畢業生入到SPCC, 年均得2個,  ...
若果計到去升中...KTS既優勢就更明顯喎
首先...SPCC對馮晴可能要求名次高D...但對KTS既名次可能手鬆D
况且...升中仲有其他一樣好好既選擇...KTS一定有明顯優勢

樓主先前講距離先決...當然係例外啦 ~~~

hkpapa852 發表於 17-8-16 12:11
又咁講, KTS近4年每年小六異業入到SPCC, 都只係1-4個, 近4年合共只有8個小六畢業生入到SPCC, 年均得2個,  ...

睇呢兩年插男或女名津2、3年級。

KTS都仲叫有少數入到。馮晴係零。

咁當然,我見插入女名津嘅私校,最勁一定係GH、SFA。

其次係APS。KTS比以上更少。

謝謝你的關注

mcl203 發表於 17-8-16 12:19
若果計到去升中...KTS既優勢就更明顯喎
首先...SPCC對馮晴可能要求名次高D...但對KTS既名次可能手鬆D
况且. ...

SPCC一直是我最愛的學校,校長溫柔可親,彬彬有禮,裡面的學童也是謙和禮讓,只是小女復試表現不佳,未能入選。小女也愛此間學校,希望以後有機會能入得到。入讀馮晴是我同小女探討之後她也決定接受,她有安慰自己同我話六年後再考SPCC。即使這只是一句童言我也好感動,畢竟條條大路通羅馬。不入SPCC也一樣要長大要學習,還是一句老話:學習在自己,沒有懶孩子只有懶父母!

幾年前去探病,機〇考合和一插入dgj 的女生傾談,佢第一句就話阿媽冇幫過佢,言語間帶少少自bei,我冇問佢什麼小學,估只是普通官津和普通基層家庭背景,雖然只是個別例子,肯試冇話唔得。

值唔值這個好個人,父母為小朋友做決定,好多時會怕錯,尤其家人意見不一,想聽多些意見也無不tall

MrBeast 發表於 17-8-16 13:13
幾年前去探病,機〇考合和一插入dgj 的女生傾談,佢第一句就話阿媽冇幫過佢,言語間帶少少自bei,我冇問佢 ...

謝謝你的關注

幾年前去探病,機〇考合和一插入dgj 的女生傾談,佢第一句就話阿媽冇幫過佢,言語間帶少少自bei,我冇問佢 ...

"阿媽冇幫過佢,言語間帶少少自bei"

真係不明(而家呢代), 父母無幫都入到, 點解唔係自豪?!

retriever 發表於 17-8-16 13:21
仲要係佢阿媽面前講
自bei 應是家境和性格關係,b4 網友門又話都有好多普通人,我身邊的例子都是e生、cxo、銀行中高層⋯

估只是普通小學?

咁即是根本唔知什麼小學。

阿媽冇幫過佢?

咁唔通佢自己識download 張報名表同photocopy 啲documents 去插班?

會做以上功夫嘅家長都唔會對子女不聞不問

馮晴係好,讀馮晴完全冇問題。

但樓主既然有套清高嘅「就近入學」論,我覺得想插遠在黃竹坑嘅神校真係令讀者覺得非常之假。

retriever 發表於 17-8-16 13:21

路過,個人感覺有少少打完齋唔要和尚feel。相信樓主住距離kts咁遠都去報名(九小好遲才面試),為求一個學位,一個back up。到有私校學位再統一抽獎熱門學校或之後無後顧叩門,到叩到了(雖則比南區神校無咁心儀),就係公開論壇嫌當日俾抽獎間私小遠水路,怕小朋友辛苦 ....。我當然無反對考私小博抽獎(我無咁清高),但抽到叩到熱津小之後就公開彈當日用黎back up 嘅私校地點遠,小朋友要多睡云云...黎攞like, 感覺唔太好 (心照算啦,公開出黎講講就...,其實係言論自由vs 關顧讀者感受界線真係好模糊)(個人感覺咋)

siden 發表於 17-8-16 13:35
估只是普通小學?

咁即是根本唔知什麼小學。
uve got me. 大家三唔識七,我冇問得咁子細。網絡世界,中意信就信,唔信我冇所謂。

MrBeast 發表於 17-8-16 13:43
uve got me. 大家三唔識七,我冇問得咁子細。網絡世界,中意信就信,唔信我冇所謂。 ...

我信一半

siden 發表於 17-8-16 13:45
我信一半
通常記者自己唔識既, 咪就係"普通小學"囉!
‹ 上一主題|下一主題