用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 18年升小一,有沒有人已經整好portfolio ?
go

18年升小一,有沒有人已經整好portfolio ? [複製鏈接]

真係好苦惱,是否已經要整好?
   9    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

2018直私報名都開始左一輪,如果有報應該一早做好了
如果只求派位叩門就唔駛急

Anyway,做好都要繼續update架

popomama2012 發表於 17-8-9 11:14

好難講,考小而家好多學校檔案有無都無所謂。叩門檔案係相當重要。

檔案個人會傾向夾相,証書你得閒掃描定,用GOOGLE PHOTO 儲起好方便。

小朋友,郁下都一大堆CERT + 一大堆照片,做份精簡到位 PORTFLIO 不是輕易

popomama2012 發表於 17-8-9 11:14

開始咗再慢慢改。交前記得check多次資料是否正確。

dereklg 發表於 17-8-9 13:40
小朋友,郁下都一大堆CERT + 一大堆照片,做份精簡到位 PORTFLIO 不是輕易

相信我,GOOGLE PHOTO 真係幫到手,佢地可以SEARCH IN PHOTO, 差好遠。

mytambb 發表於 17-8-9 17:20
開始咗再慢慢改。交前記得check多次資料是否正確。

你呢個係好提議。特別中英文轉換留意下。

試過有例子係校長姓陳,英文信想當然寫CHAN (投信多), 點知其中一位陳姓校長,英文係TAN。

回覆 retriever 的帖子

可以點好好擅用呢個APP, 用嚟做 合拼相???

cubixluk 發表於 17-8-10 10:29
回覆 retriever 的帖子

可以點好好擅用呢個APP, 用嚟做 合拼相???

係, COLLAGE 真係好好用.

你手機SYNC 上去, 揀 HIGH QUALITY 係無限容量.

仲有佢可以SEARCH IN PHOTOS. 譬如: 你打BIRTHDAY PARTY, 或者FOOTBALL, 佢會搵返出來架!

回覆樓主:

請問你哋係唔係用屋企printer邊個profolio出嚟? 或者你哋攞出去print?

Cherry2012 發表於 17-8-18 11:23
請問你哋係唔係用屋企printer邊個profolio出嚟? 或者你哋攞出去print?

喺公司印

回覆樓主

其實我真係唔知做咗有冇用,但過程就好開心,我嘅方法係、例如:唔同嘅戶外活動相,就叫阿女親手寫「我愛大自然」由於佢間幼稚園比較hea, K2 真係唔識寫幾多個字,搞到一頭煙,諗番都好笑
‹ 上一主題|下一主題