用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 Local stream to International
go

Local stream to International [複製鏈接]

小朋友係local stream學校讀緊中三 但開始讀得冇乜心機 成績麻麻 考慮轉international school 希望可以讀得輕鬆d
請問各位 如果成績麻麻 但英文ok 哪間國際學校比較易入?(男仔 已冧了一年中二)(住香港島)

0    0    0    0

So many people still see international schools as shelter,but fact is it's so hard to get in nowaday.

I just helped my friend's kid to apply, the degree of difficulty way beyond our expectations. But you are right, more openings for senior grades I was told during the application process. But the adjustment process is also longer for such grades, may be that's the reason for more openings.

多人心儀的IS,係難入。冷門的,比較容易。本地學校都係咁啦,有搶崩頭,有殺校。

但IS學費一般都近萬一個月,咁貴,為更好的學習、栽培,應使則使。但為搵個地方輕鬆返學,咁可能係使幾十萬買個安寜,唔會令小朋友有乜改善。值唔值得,好難講。

原來 American international school 都屬冷門 IS. 仲以為咁多年歷史會係 OK 好學校 tim...

markBB 發表於 17-8-8 23:40
I just helped my friend's kid to apply, the degree of difficulty way beyond our expectations. But yo ...

越高班越多人去外國讀書,越多空位。遇上經濟差,外國人離開香港,就更多空位了。

tofumami 發表於 17-8-8 18:43
小朋友係local stream學校讀緊中三 但開始讀得冇乜心機 成績麻麻 考慮轉international school 希望可以讀得 ...

熱門 IS ,好搶手,雖然高中多人走,但始終亦多人申請,入學門檻搶到高晒。
有些冷門,可能易入少少。
考咗先,到時就知收唔收。

但如果想 "輕鬆" ,相信你有誤解。

首先,如果係 IB school ,你唔好考慮,一 D 都唔輕鬆,工作量多,又全英語,大把名校生都讀到叫救命。
英制學校,要考 A Level ,水平深過 DSE 。
餘下,美制加制,先唔講要考 AP ,SAT, IELTS,要入一間 "似樣的" 美加大學,平均分起碼 80%,
想 "好少少" (未去到名牌或 Ivy League水平 )   85%, 想入名牌冇 90% 唔好妄想。
當然,如果一心入野雞,可以又唔同玩法。

其實以往易考,我都識人以前成績麻麻成功考入了 ESF ,但成績差,只入了 IVE。
唔係睇少 IVE ,只想話 IS 唔包入大學,始終睇自己有幾多料。

tofumami 發表於 17-8-8 18:43
小朋友係local stream學校讀緊中三 但開始讀得冇乜心機 成績麻麻 考慮轉international school 希望可以讀得 ...

教學方式有時會改變學習態度,本地教學不求甚解式學習未必人人受得了,有時轉下環境,有機會提升返學習動機。
不如試下東涌YMCA? 可能易入少少

Monstereasy 發表於 17-8-11 00:51
教學方式有時會改變學習態度,本地教學不求甚解式學習未必人人受得了,有時轉下環境,有機會提升返學習動 ...

呢個正正是我的想法 小朋友其實幾聰明 但之前冧咗一年 今年又再冧
所以我諗 係咪要轉換教育方式 等佢對學習有番興趣呢?
其實現在學校是一間好好嘅學校 不過可能唔適合
所以都想聽下各位意見

tofumami 發表於 17-8-11 04:10
呢個正正是我的想法 小朋友其實幾聰明 但之前冧咗一年 今年又再冧
所以我諗 係咪要轉換教育方式 等佢對學 ...爲為
作為父母,當然希望為小朋友提供最適合的教育,爭取機會,既然已重讀了兩次,如果在同一学校的話,小朋友可能更缺乏動力,轉校是一個方法,希望一些改變:環境、教學或學習模式的改變,給小朋友一個機會重新開始。 不過亦視乎小朋友自己的想法和態度,他是否也積極和願意努力呢?他有甚麽想法?正如上述家長的提醒,國際學校學費高昂,學習並非如一般的以為輕鬆(中學階段了),考進了也要很大的適應,讀得好更是非努力不可。你是最了解自己小朋友的情況的,希望你找到出路。

tofumami 發表於 17-8-11 04:10
所以我諗 係咪要轉換教育方式 等佢對學 ...

其實會不會考慮St Margaret, 啟思etc, 比較容易快速適應。因為他這個年紀轉去IS, 很快又要面對高考,還要顧及適應問題,我見不少由local school (even名校神校)剛轉去IS的,頭一兩年也要補下英文,而且初初也是local school 和local school 自己玩,都要一些時間融合。

回覆樓主

謝謝各位 等我睇睇你哋講嗰幾間先
原來而家IS都唔輕鬆咁喎
暫時我覺得啓思好似幾啱佢
佢好似唔係咁啱太academic 嘅學校
‹ 上一主題|下一主題