用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有無人無學普通話就上小一?
go

有無人無學普通話就上小一? [複製鏈接]

上小學等學校教? 係咪死梗?
   1    0    0    0

掉返轉,升小一後已沒有學普通話,祗在學校學。

bananaGi 發表於 17-8-7 23:55
上小學等學校教? 係咪死梗?
小朋友是普教中?點解會死梗呢?我 2 個仔都冇學過普通話就上小學,一樣冇問題,須然普通話唔算叻,但對答應用問題不大。學習語言要有語景,家長能否對孩子作支援都很重要。

樓主是指自己出外學普通話嗎? 而家應該每間幼稚園都有教普通話喎, 我家孩子冇外出另學普通話, 都係幼稚園教幾多學幾多, 不過小學不是普教中, 但我兩個小朋友普通話都可以的.

洋蔥頭媽咪 發表於 17-8-8 09:10
小朋友是普教中?點解會死梗呢?我 2 個仔都冇學過普通話就上小學,一樣冇問題,須然普通話唔算叻,但對答 ...

我有d唔明。

咁k3上小一,中文字都未識晒, 但轉埋用普通話教, 咁佢認字會唔會好困難?

chanwendy 發表於 17-8-8 09:51
樓主是指自己出外學普通話嗎? 而家應該每間幼稚園都有教普通話喎, 我家孩子冇外出另學普通話, 都係幼稚園教 ...

幼稚園係唱遊咁,無拼音。

我家小朋友的小學是普教中兼有普通話堂。
幼稚園無學過普通話就上小學了,回家無特別溫普通話,係屋企中默都用廣東話,晤見小朋友有咩問題喎,測考亦晤係低分添。
學校大部分同學媽咪都係咁樣情況,我地相信老師同小朋友磨合同適應能力。放心。

pollywong21 發表於 17-8-8 12:32
我家小朋友的小學是普教中兼有普通話堂。
幼稚園無學過普通話就上小學了,回家無特別溫普通話,係屋企中默 ...

啊 咁我用廣東話溫書?

bananaGi 發表於 17-8-8 12:09
我有d唔明。

咁k3上小一,中文字都未識晒, 但轉埋用普通話教, 咁佢認字會唔會好困難?
唔駛唔明, 咪即係好似用外語學中文咁囉。有D學校如果雙非/新移民少, 大部份小朋友D普通話都係煲冬瓜, 開頭會加D廣東話夾雜的。

bananaGi 發表於 17-8-8 12:19
幼稚園係唱遊咁,無拼音。
無拼音唔緊要, 最緊要聽得明白。

回覆樓主

如果到小五丶小六的普通話都非常一般(粵教中,無外補普通話),會否影響升中?

有, 小兒無學, 我們家長又唔識, 小一粵教中, 小二普教中, 學校另有普通話堂, 考試無溫, 平日無補, 只靠自學, 成績由8X-6X都試過, 我覺得無問題

little_yolky 發表於 17-8-8 16:17
唔駛唔明, 咪即係好似用外語學中文咁囉。有D學校如果雙非/新移民少, 大部份小朋友D普通話都係煲冬瓜, ...

我都有相同疑問,普通話唔好,但又普教中㸃可學好中文,但其他家長又話無問題。其實我覺得本地中文會深d,就算用粵語教,都要下功夫先可學好中文,咁點解會無問題?其實係咪大家期望不一樣呢?

我都好迷茫,如果小朋友在幼稚園階段是粵教中,咁佢所有學過的中文字咪要重新學過(我指讀音)?之後又聽人分享,唔怕架,小朋友好快適應到,我不是怕佢適應唔到,而係學學下粵教中,都未學好,就轉去普教中,變到兩種都半桶水,㸃算?

bananaGi 發表於 17-8-8 12:09
我有d唔明。

即係你小朋友小學係普教中啦。或者咁講,kg 升上小學字都識唔多,好大機會係小朋友睇書不多,字/詞係須要多睇/多寫才能慢慢累積起來,初小不用太緊張,多培養孩子看書已足夠。至於用普通話教中文,書寫文字方面其實都是一樣,只是聽/說方面會不同,初小中文課本亦不會太深,小朋友學習能力強,只要讓孩子多聽、多看普通話故事,一般很容易就能適應,家長平日在家能多些支援小朋友,學習上通常都不會出現太大問題。

kwokbobo 發表於 17-8-8 17:18
我都有相同疑問,普通話唔好,但又普教中㸃可學好中文,但其他家長又話無問題。其實我覺得本地中文會深d, ...
其實來來去去都係同一桶水嚟, 放心。普教中實情就係聽同講有分別而已, 有D學校無咁嚴, 講都唔係咁嚴格。況且, 中文口語, 其中一大部份係用廣東話的, 佔50%。我哋學校聆聽都係廣東話, 所以咪話無乜所謂囉。係開頭默書就麻煩啲, 因為用普通話, 小朋友一下適應唔嚟就會錯, 不過默書都係佔少分啫, 又有D學校最初會普通話讀一次, 廣東話讀一次的。至於最重要既認字、閱讀理解、作文, 乜教中都係一樣的。

kwokbobo 發表於 17-8-8 17:18
我都有相同疑問,普通話唔好,但又普教中㸃可學好中文,但其他家長又話無問題。其實我覺得本地中文會深d, ...
我諗你似乎有啲亂。粵語、普通話甚至英語,其實係不同語言,你學了英語,不等同你就會唔識粵語,同樣你學了普通話,亦不等於你會唔識粵語,你最常用的哪種語言,語景較多,那種語言你就會較優,e.g.你以廣東話為母語,當然廣東話就會最叻,但學了英文亦不會唔識廣東話嘛,除非你日後唔用廣東話才會退步。要明白學好中文同普教中其實係兩回事,普教中不一定能學好中文,你似乎有點誤會,亦有點渾亂。能否學好中文,跟是否用普教中未必有關係,小朋友用普教中能否學得好,就要視乎家長是否能支援孩子。

洋蔥頭媽咪 發表於 17-8-8 19:05
我諗你似乎有啲亂。粵語、普通話甚至英語,其實係不同語言,你學了英語,不等同你就會唔識粵語,同樣你學了 ...

就是想用自己母語學中文係最好的,所以唔想普教中,但有時唔到自己揀,所以想找方法解決和配合

little_yolky 發表於 17-8-8 19:04
其實來來去去都係同一桶水嚟, 放心。普教中實情就係聽同講有分別而已, 有D學校無咁嚴, 講都唔係咁嚴格。況 ...

咁你平時同佢睇書,係咪用粵語同佢讀?會唔會出現只識普通話讀音,而唔識粵語讀音?

little_yolky 發表於 17-8-8 19:04
其實來來去去都係同一桶水嚟, 放心。普教中實情就係聽同講有分別而已, 有D學校無咁嚴, 講都唔係咁嚴格。況 ...

一、二年級會否考普通話oral?係咪仲會考拼音架?通常有冇unseen dictation?咁如果聽和講都一般,咁呢d夾夾埋埋咪會少左好多分?

就係呢度諗唔明,但家長分享都説不影響分數,㸃解呢?
‹ 上一主題|下一主題