用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 家有自閉傾向的孩子-一起交流下
樓主: lillianyang
go

家有自閉傾向的孩子-一起交流下   [複製鏈接]

Demeter 發表於 17-8-15 22:47
回覆 lillianyang 的帖子

早期去AP做, 後來因為路程太遠好頻撲, 之後請咗私人上門做 ...

Can pm me the details?? Thanks

Stone媽媽 發表於 17-8-8 19:34

囝囝快7歲,2歲2個月cac評估自閉症,將升主流小學,一齊努力呀! ...

我小朋友今年小一, 剛剛返左幾日學, 昨日開始有情緒, 今日返到學校又出情緒唔集隊, 好彩副校長找到一位有經驗的老師幫忙, 用左d 時間成功令佢入班房, 唉! 非常有挑戰。你小朋友有無呢方面問題!

KCHK 發表於 17-8-30 12:07
我小朋友今年小一, 剛剛返左幾日學, 昨日開始有情緒, 今日返到學校又出情緒唔集隊, 好彩副校長找到一位 ...

請問你暑假期間仔仔有冇上過小一適應班或預備班?有會好啲因為他會預期知道小一上學大致上流程後,情緒上冇咁焦慮同忐忑不安,我仔仔今年升小二了,小一時真的大挑戰因他是自閉譜系坐不太定專注力差言語表達理解也一般,頭2個月不太適應,老師也有打電話來說問題所在叫我試下睇精神科食専注力藥,雖然入學前巳交晒報告但學校資源有限,大家一定要靠自己多啲去同小朋友實習同講解小學生活情況因樣樣都自己做架不同幼稚園架,首先家長要真的不介意成績,不要同人比較,不要比壓力小朋友,自己要放開啲,這樣自己同小朋友真的開心啲返學也笑住,當然小朋友可能也在校感到很多事不識時,我們從旁鼓勵他慢慢來遲啲會識,加油努力就ok,有小小進步就讃下信心也增加。

sosadmama 發表於 17-8-31 00:00
請問你暑假期間仔仔有冇上過小一適應班或預備班?有會好啲因為他會預期知道小一上學大致上流程後,情緒上 ...

咁結果小朋友有冇吃藥?

Demeter 發表於 17-8-15 22:47

早期去AP做, 後來因為路程太遠好頻撲, 之後請咗私人上門做 ...
Can you please forward me the detail of the ABA 上門治療師? I have been looking for this almost 1yesr. Please 🙏🙏🙏

ivertam 發表於 17-8-31 08:48
咁結果小朋友有冇吃藥?

我沒有特別再睇精神科醫生,因藥物幫佢專注及乖乖坐定課室上課,真的幫佢呆坐課室向前望老師專注到但幫不到佢理解力,表達力,可能有些小朋友只係專注力弱集中不到去聽書就幫到手,因每個小朋友問題不同所以食藥物要專家及醫生分析才可決定,我小朋友被自閉譜系光纖分义出來的專注力差,易分心,言語遲緩所影響各方面問題,我用我最大嘅能力身教,遊戲訓練,社交班,多戶外活動及運動比佢,希望越來越進步,大家努力加油不放棄就見到成果。

sosadmama 發表於 17-8-31 00:00
請問你暑假期間仔仔有冇上過小一適應班或預備班?有會好啲因為他會預期知道小一上學大致上流程後,情緒上 ...

我其實對成績已經無要求, 所以選擇學校時找了一間一二年班無測試考試的, 話雖係無考試但唔代表學校無要求, 佢地會定期評估下小朋友學習進度的, 呢樣野我唔擔心, 我只希望佢在學校開心。 上小一模擬班佢上過兩個了(一個係特殊學校,一個係醫院),流程佢係知道的, 佢應該係覺得太多人, 好驚, 現在有老師幫忙每日同佢傾下計, 希望會好點

sosadmama 發表於 17-8-31 12:46
我沒有特別再睇精神科醫生,因藥物幫佢專注及乖乖坐定課室上課,真的幫佢呆坐課室向前望老師專注到但幫不 ...

我小朋友有睇精神科, 但佢大多數問題在情緒上好波動, 好容易好興奮,又突然發脾氣, 一發脾氣就表達能力好差, 理解能力應該問題唔大, 不過大小肌肉就差, 做功課可能要花多點時間。

Demeter 發表於 17-8-14 11:11
我小朋友發展遲緩, 好彩發現得早未夠兩歲開始就比佢做密集治療, 依家返緊正常幼稚園不過都keep住俾佢做ABA, ...

可以介紹下治療方法?

回覆樓主

回覆 jocelynqq 的帖子

樓主可否PM上門治療資料,感謝!

jocelynqq 發表於 17-9-13 17:28
一般自閉傾向的小朋友 一半以上都有language delay 的問題 要好有耐性的慢慢來
一份報告顯示囝(最初)遲了 ...
可否PM上門治療資料,唔該哂..

jocelynqq 發表於 17-9-14 13:47
ok (emoji)

Can u provide more details about the program? Thx!

可否pm上門治療 的資料!麻煩你!
‹ 上一主題|下一主題