用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 跨區位的成功率?
樓主: chanwendy
go

跨區位的成功率?   [複製鏈接]

chanwendy 發表於 17-8-15 16:37
請問以你的數據, 1c, 2a 同2b 學校, 3322率及入本地大學率大約係幾多?
Pls refer below.

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3241251&pid=42609282&fromuid=2356337

twhkleung 發表於 17-8-15 17:19
Pls refer below.

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3241251&pid ...
我遲D會調整吓D指標..... 主要係調整如何細分B1A/B/C, 因為用入U率去計, 水份大多, 唔多準確
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

王家爸爸 發表於 17-8-15 09:41
個人覺得成績比坊間認知既好有幾個原因:
1。新移民,佢哋中文好;
2。收到既本地生其實質素比想像好;
3。有另一間同系中學;

是指什么呢? 是指另一同系也一樣好(不好)吗? 或是別的意思?

hkpapa852 發表於 17-8-15 16:54
如果真係B1既中學, JUPAS offer中有80% degree係唔出奇, 但如果唔係B1既中學, 或B1C/B2A既中學, JUPAS off ...
原來2a 都有可以jupas 少過一半係degree, 真係意外.  睇嚟我都要重新研究一下我留意緊的中學先得. 不過好多校報列的數字都冇咁詳細, 好多都得jupas rate, 冇講明幾多係8大, 幾多係degree.

twhkleung 發表於 17-8-15 17:21
3。有另一間同系中學;

是指什么呢? 是指另一同系也一樣好(不好)吗? 或是別的意思?
將軍澳

hkpapa852 發表於 17-8-15 17:21
我遲D會調整吓D指標..... 主要係調整如何細分B1A/B/C, 因為用入U率去計, 水份大多, 唔多準確
...
我反而覺得用DSE合理啲,總之係香港平均值就係B2B既中游,然後從中游平均值估計B1同B2、B2同B3既分界線。先大至分咗三個BANDINGS,然後每個BAND再細分三份。

bobo98    發表於 17-8-15 23:28

王家爸爸 發表於 17-8-15 18:36
我反而覺得用DSE合理啲,總之係香港平均值就係B2B既中游,然後從中游平均值估計B1同B2、B2同B3既分界線。先 ...
啱, 我近年研究緊用4+, 5+去細分B1, 始終, 入U率同3大率, 水份都可以好高.
非B1中學比較難再去細分, 因為佢地多數都將成績收收埋埋, 再唔係都只公佈"合格率", 睇唔到幾多嘢!

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-8-16 08:48
啱, 我近年研究緊用4+, 5+去細分B1, 始終, 入U率同3大率, 水份都可以好高.
非B1中學比較難再去細分, 因為佢 ...
會考同AL年代我都曾經試過做,都係發覺無辦法好清晰、科學化咁去排,最終放棄咗。希望你會成功。

王家爸爸 發表於 17-8-16 11:07
會考同AL年代我都曾經試過做,都係發覺無辦法好清晰、科學化咁去排,最終放棄咗。希望你會成功。 ...
分辦B1會易D

chanwendy 發表於 17-8-15 17:27
原來2a 都有可以jupas 少過一半係degree, 真係意外.  睇嚟我都要重新研究一下我留意緊的中學先得. 不過好多 ...
JUPAS offer其實可以好誤導, 因為JUPAS offer包括AD/HD課程, 近年不少"識玩JUPAS"既學校, JUPAS offer都比3322率高就係呢個原因.
比較實在, 都係睇吓3322率, 各科目2+, 3+, 4+, 5+等資料.

JUPAS offer同入U率既水份, 實在可以好高

hkpapa852 發表於 17-8-16 11:26
JUPAS offer其實可以好誤導, 因為JUPAS offer包括AD/HD課程, 近年不少"識玩JUPAS"既學校, JUPAS offer都比3 ...
同意, 但可能2+也不大需要, 因 best 6 得12分, 就算水泡科的degree 可能都有d 多险.

‹ 上一主題|下一主題