用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 1-0-0 或0-0-0可叩門的官/津校
go

1-0-0 或0-0-0可叩門的官/津校 [複製鏈接]

九龍城區有嗎?
   10    0    0    0

anpanman_baby 發表於 17-8-7 14:26
九龍城區有嗎?

兩間華德,基華,九官
聖家

回覆樓主

我記得紅馬。

Felix223 發表於 17-8-8 16:25
我記得紅馬。

感恩今年紅馬006叩到,不過最後叩入番111,35網睇111嘅應該係千禧,002都叩入嘅係奉基(大抽獎放第1全部入晒),黃宣2nd in如果000比較難入少少,亦有人叩入。。。
經歷過小一叩門,其實111並唔重要,閱讀及言語表達,英文溝通先係關健。

Monosaru 發表於 17-8-8 23:25
感恩今年紅馬006叩到,不過最後叩入番111,35網睇111嘅應該係千禧,002都叩入嘅係奉基(大抽獎放第1全部入 ...

叩到好馬好叻喎?我有朋友今年去叩門交表,話眼見都幾多人交表,請問first in 做筆試嗎?

濼晴 發表於 17-8-7 15:15
兩間華德,基華,九官
聖家

Thank you for the info

anpanman_baby 發表於 17-8-8 23:42
叩到好馬好叻喎?我有朋友今年去叩門交表,話眼見都幾多人交表,請問first in 做筆試嗎?
...

運氣都佔多數,小朋友有禮貌,合老師眼緣都重要。紅馬主要考英文對答,排解疑難題目(自由發揮加創意),考言語對答,表達能力為主,考學術唔多。。。相反黃宣考學術為主,直接考中,英,數,閱讀能力等,夠分入到2nd in先睇誠意。。。
奉基題目最簡單,基本生活題。。。千禧考課堂投入程度,一組人舉手答問題。。。
希望大家下年幸運地唔需要叩門!少少題外話,35網的話大抽獎乙3要放葛量洪,乙4放聖提,咁就起碼唔駛派誇區,見到好多家長派佐官,果欄,去叩門都大壓力,祝龍年小朋友成功!

唔好再迷信1-1-1 ,除非學校寫到明,事實上今年試過叩門,就發現冇乜呢d準則。成功叩到五間,分別係008 004 000 000,111嗰間七月尾先最終叩到。而020 030 002 003 入咗form都冇得in .... 所以想叩咪即管報,又唔駛報名費嘅 係影印portfolio要錢 但加埋都係幾十蚊

periwinkemama 發表於 17-8-9 00:16
唔好再迷信1-1-1 ,除非學校寫到明,事實上今年試過叩門,就發現冇乜呢d準則。成功叩到五間,分別係008 004 ...
某官校,入到第三輪,睇到我係0-0-7,校長開始有顏色,最後都無收,去到她們挑人的時候可能會介意

Monosaru 發表於 17-8-8 23:55
運氣都佔多數,小朋友有禮貌,合老師眼緣都重要。紅馬主要考英文對答,排解疑難題目(自由發揮加創意), ...

多謝,都恭喜你小朋友叩門成功

periwinkemama 發表於 17-8-9 00:16
唔好再迷信1-1-1 ,除非學校寫到明,事實上今年試過叩門,就發現冇乜呢d準則。成功叩到五間,分別係008 004 ...

完全同意,另外叩門跟本唔會睇讀邊間幼稚園,住址等因素,000都唔重要,1st in基本上全部考小朋友個人表現,入2nd in見校長亦睇小朋友個人長處,例如音樂,朗誦,運動。仲會問一啲生活習慣,多間學校簡介會上講嘅111,其實都唔需要太相信,睇過往叩門紀錄比較準確。

Monosaru 發表於 17-8-9 11:49
完全同意,另外叩門跟本唔會睇讀邊間幼稚園,住址等因素,000都唔重要,1st in基本上全部考小朋友個人表現 ...

你碰唔到啫,我地當年叩門,校長明言佢只可以係叩門位㨂學生,點會唔睇KG名,仲好快講埋叩門信內容,又即係睇埋背景,連生活照都睇埋,只可以講未必位位校長會睇~~~

回覆樓主

都要睇校網,今年91網,或者因為實在太多人叩門,兩呂一定要1-1-1,因為註冊直資,得1係無得in。也有朋友係1-0-1都無機會,但係聽朋友講舊年係得。仲有一胡,1-1-1都揀人in。不過培基都係全in,好難得。以上有錯請更正。

anpanman_baby 發表於 17-8-7 14:26
九龍城區有嗎?

福馬丶聖馬善樂丶陳瑞祺

6903658 發表於 17-8-9 15:20
都要睇校網,今年91網,或者因為實在太多人叩門,兩呂一定要1-1-1,因為註冊直資,得1係無得in。也有朋友係 ...

沙呂100 (有直资offer)學校楝學生來見。

中西,南區有資料嗎?
‹ 上一主題|下一主題