用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 想請問你哋會點處理已讀完的教科書(不是圖書)? ...
go

想請問你哋會點處理已讀完的教科書(不是圖書)?

每年學校都有好多教科書,如果咁啱有弟妹又大一年的,如用得着當然可以留比弟妹。但如果大幾年的,可能到時都轉版了,係咪唔洗留呢?回收書都未必肯收教科書的課本,請問你哋㸃處理的呢?thx

我大細兩個差四年,家姐既書我會留到阿妹讀完先。因為例如音樂﹑宗教﹑普通話書﹑英文故事書比較少轉版。當兩姊妹用完啲書後,就攞去廢紙回收。(但每次攞去都覺得對唔住啲樹)

leafun 發表於 17-8-7 09:11
我大細兩個差四年,家姐既書我會留到阿妹讀完先。因為例如音樂﹑宗教﹑普通話書﹑英文故事書比較少轉版。當 ...

咁如果唔同校,d書未必用得番,係咪只有廢紙回收呢條路?因見過收舊書的都只限圖書,教科書不收。

kwokbobo 發表於 17-8-7 10:37
咁如果唔同校,d書未必用得番,係咪只有廢紙回收呢條路?因見過收舊書的都只限圖書,教科書不收。
...

比師弟妹

kwokbobo 發表於 17-8-7 02:26
每年學校都有好多教科書,如果咁啱有弟妹又幾一年的,如用得着當然可以留比弟妹。但如果大幾年的,可能到時 ...
賣廢紙, 好重磅的。

廢紙回收都未必要,因為紙質有時候含膠成分。

有 d 老師都好麻煩,唔鍾意同學用舊書,就算新舊版其實只係差果少少,不足以影響學習,都會鬧同學。

唉!我堆舊書已經 dum 曬,最慘學校唔係 100% 用曬成本野,用果一兩個課題就唔再用,甚至有 d 用都唔用。我之前跟書單買左本成 $600 嘅 DSE 英文練習,老師就叫我地剪曬出黎,分裝拆開,一共有 12 份練習。結果?用左 4 個練習就去考 DSE!其他 8 份剪到咁分開曬,想賣畀人都唔得!

1998Ruby1998 發表於 17-8-7 12:11

有 d 老師都好麻煩,唔鍾意同學用舊書,就算新舊版其實只係 ...

送俾人

有 d 老師都好麻煩,唔鍾意同學用舊書,就算新舊版其實只係 ...
鬧同學? D老師係咪身痕無俾怪獸家長鬧過?

leafun 發表於 17-8-7 09:11
我大細兩個差四年,家姐既書我會留到阿妹讀完先。因為例如音樂﹑宗教﹑普通話書﹑英文故事書比較少轉版。當 ...
最把火係, 我兩個只差兩年, 但本電腦書, 都可以年年改版, 仲要係等到11月至有貨, 上學期都差唔多完了, 佢真係想點? 依家D小學教科書, 唔知點解咁鐘意貼貼紙, 搞到無得翻用, 連聖經書都有練習做。

係阿大會全部做晒佢。

回覆 little_yolky 的帖子

貼貼紙果啲,只要無轉版,我照畀我細女用,而佢亦夠膽同老師講佢用舊書所以已經做咗。我見既係老師會彈性處理,貼貼紙就唔洗做,如果係其他既就影印畀佢做。

我大女話佢有同學所有書既功課係用鉛筆/擦得甩原子筆做,佢同學仔話他朝可以擦晒佢留畀阿妹用。

回覆 lukeskywalker 的帖子

送畀人未必有人要。我有聽聞過書簿津貼係實報實消,所以有申請既係會全套買新。(唔知係真定假呢?)

leafun 發表於 17-8-7 17:48
回覆 lukeskywalker 的帖子

送畀人未必有人要。我有聽聞過書簿津貼係實報實消,所以有申請既係會全套買新 ...

我小一小二全套書送出,兩年都有人要喎

IloveJJ 發表於 17-8-7 22:30
但好多書都要貼貼紙喎,咁下一手點做呢?我就係因為咁,細仔用唔到幾多大仔既書,好嘥。
...

唔知呀!有人想要就俾人,唔好浪費咋

little_yolky 發表於 17-8-7 17:05
最把火係, 我兩個只差兩年, 但本電腦書, 都可以年年改版, 仲要係等到11月至有貨, 上學期都差唔多完了, 佢真 ...

佢就係想你唔好用舊書要買過本新的,但實在太浪費,不只是金錢,仲有資源和製造垃圾

IloveJJ 發表於 17-8-8 10:09
係囉!一放暑假,揼一大堆書,真係好浪費。我細仔都執得幾本書,本本一係貼貼紙,一係成頁搣嚟交,攪到唔 ...

大細相差幾多年,係咪要同校先用得到阿大的書?

回覆 kwokbobo 的帖子

要睇番本書係咪同一出版社和同一出版年份。

讀同一間學校會比較容易用番之前啲書,因為學校轉書商就要轉過成套教學材料。但都有學校係幾年後轉出版社,啲書唔啱用。所以訂書前,要攞番之前既書出嚟對吓出版社同出版年份先決定用唔用舊書。

lukeskywalker 發表於 17-8-7 21:22
我小一小二全套書送出,兩年都有人要喎
我岩岩叫送出小一書加校服, 全FREE都冇人理我...