用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 好有出師未節[心已死]的感覺
樓主: crystalupala
go

好有出師未節[心已死]的感覺   [複製鏈接]

crystalupala 發表於 17-11-16 19:27
時光飛逝,眨下眼就過左三個月。我晌出完po之後無幾耐,發現自己有左......第三胎。身體不適,無好多精力 ...
首先恭喜妳, 快將多添一名家庭成員!

同時恭喜妳小朋友至少已有一個offer, 妳至少起碼可以安心一點.

妳說考慮過後, 不會去搬屋抽小學, 會決定讀私小, 這點我沒有異議. 不過感受到妳之前出帖既心情, 只擔心妳日後又要惶恐地要面對多兩次考小一的況.

所以我會認真建議妳考慮, 繼續去抽小學, 嘗試找一間區內較理想既男女官津小學, 至少可減低好日後既痛苦

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-11-17 08:48
首先恭喜妳, 快將多添一名家庭成員!

同時恭喜妳小朋友至少已有一個offer, 妳至少起碼可以安心一點.
多謝你!
唉~ 但係我住黃大仙, 考到既係德雅, 真係無咩邊間男女校可以令我放棄德雅. 都仲有諗係咪不顧一切搬去抽LS, 因為最細個B都係仔... 如果唔係, 就好似你咁講要玩多兩次.

crystalupala 發表於 17-11-17 13:13
多謝你!
唉~ 但係我住黃大仙, 考到既係德雅, 真係無咩邊間男女校可以令我放棄德雅. 都仲有諗係咪不 ...
43 or 45?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-11-17 13:17
43 or 45?

crystalupala 發表於 17-11-17 13:20
43又係摘駛........

回覆 hkpapa852 的帖子

咪就係! 45都有錦泰丫~ 43真心揀唔落手, 尤其是同德雅比. 權宜之計, 大仔讀德雅, 三年後妹妹考小一, 細B都PN喇, D人仔大個D搬家無咁難, 妹妹再考德雅 (通常都收siblings), 同時41 抽 Maryknoll 囉... 玩3次就3次啦, 反正每個隔3年, 都無乜時間三個讀同一間學校

hkpapa852 發表於 17-8-10 16:50
好多間中學都出過狀元, 不過不少現今都可能只有B2水平.
港同係出色, 應可站穩B1之列, 但如要達B1A水平, 除 ...

請問hkpapa852,港同和福建中學附屬學校比較,點睇?

minibib 發表於 17-11-18 11:18

雖然我唔係hkpapa, 純搭下訕。如果兩間你都有offer, 就真係要睇你認為咩重要,兩間都一條龍,唔使睇升中成績,如果睇DSE成績,都係估趨勢,依家同十二年後,真係十年人事幾翻身。
學校理念、教學方法、學校文化等都值得考慮呀!

minibib 發表於 17-11-18 11:18
睇吓你鍾意邊間中學多D

crystalupala 發表於 17-11-18 14:30
雖然我唔係hkpapa, 純搭下訕。如果兩間你都有offer, 就真係要睇你認為咩重要,兩間都一條龍,唔使睇升中成 ...

謝謝答覆,兩家各有各的好處,都係有offer先考慮
‹ 上一主題|下一主題