用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 好有出師未節[心已死]的感覺
樓主: crystalupala
go

好有出師未節[心已死]的感覺   [複製鏈接]

crystalupala 發表於 17-8-7 19:35
以而家中學只有三個Banding, 我會希望盡可能讀到Band 1中學

我唔知我咁諗啱唔啱,我覺得適唔適合比banding重要。播道福附呢類唔易考,佢考到,都可能係佢自己同學校有緣。再講,如果自己小朋友未係好top,可能考到一線直私都機會好細,咁今時今日的二線,可能都會係將來的一線。你小 月友咁有性格,我諗佢自己都自己讀邊間學校有意見呢。

Cajes 發表於 17-8-7 22:36
我唔知我咁諗啱唔啱,我覺得適唔適合比banding重要。播道福附呢類唔易考,佢考到,都可能係佢自己同學校有 ...
不要誤會,我無意貶低任何學校,亦不是說播道福附好易考,我也不知道孩子能否考上。適唔適合當然很重要,特別是小學,說到banding只是因為在之前跟hkpapa的對話中講到中學,而我的希望是孩子盡可能在band1中學唸書。這是我的希望呀~ 要是他到高小時的成績真的進不了band1學校,當然也無辦法啦~ 但能否進band1中學,對派位的部署也很重要吧

smallchristy 發表於 17-8-7 18:48
好明白樓主心情,我係直私全軍覆沒,大抽獎中埋寶校,最後竟然000 叩到心議津小。
這是漫長作戰,不斷調整 ...
WOW! 證明你小朋友同呢間學校真係有緣份,好好啊~ 多謝你的鼓勵!

crystalupala 發表於 17-8-7 19:35
以而家中學只有三個Banding, 我會希望盡可能讀到Band 1中學
人人都係想給最好的給自己孩子, 也想給孩子一個愉快的童年
一間好的學校可以給孩子愉快學習的機會率一定會比較高
不過真正一線直私才那幾間... 不然只夠給你一個愉快的童年...
上幾年也見過好多愉快的家庭全軍覆沒...

雖然讀Band 1學校未必一定可考到大學神科
而讀Band 3寶校也不一定會成為壞學生沒好前途
但現實歸現實, 奇蹟並不會經常發生
正如我買咁多期六合彩都沒有中一樣

遊戲才剛開始, 頭o個幾間咪當熱身lor
最少你已知自己孩子的弱點
仲夠時間補救
首先請不要把面試只當作考試
這其實也是一個加深親子了解的活動
所謂知己知彼, 百戰百勝
要在從每次面試中學習 (我不會寫明答案, 否則又會有幾派人出來...):

=====================================================
1. 學習遊戲規則, 以學校立場去想每件事
- 有些學校嘴裡常說些什麼大條道理的"教育理念"的目的為何?  
- 他們真的有辦到嗎?
- 什麼孩子是他們眼中的Band 1生?
- 為什麼有些學校要in 父母有些不用?

2. 了解孩子的強項和不足之處
- 孩子自信心真的足夠去面試嗎?
- 孩子知道為什麼要去面試?
- 孩子真的喜歡這間學校嗎?
- 孩子喜歡和別人爭拼嗎?
- 怎樣令小朋友在學校眼中是Band 1生?
- 這間學校在你眼中又是什麼? 神校? 水泡? 付費練習對象? 交功課給家人朋友看?
- 這間學校在孩子的眼中又是什麼? 遊樂場? 補習班? 未來的學校? 交功課給家人看?
- 究竟有什麼親子活動可練習面試題和減壓?
- 到底做什麼才可在1個月內幫到孩子?

3. 學習其他家長怎樣去準備
- 其他家長和孩子在面試時到底抱著什麼態度? 陪跑? 交功課? 玩?
- 為了孩子有更好的教育他們有做了什麼嗎? 拜神? 隨緣? 乞求? 問人?
=====================================================

以上問題你答得到即你已知道之後應該要點做

祝你好運

TAIOU4 發表於 17-8-7 23:51
一間好的學校可以給孩子愉快學習的機會率一定會 ...

希常好的分享

睇咗 BK 幾年, 通常好似樓主咁, 開得呢類 post 既, 到賽後總結, 都會有幾間唔錯既直私收.

fdsafdsa 發表於 17-8-8 08:50
睇咗 BK 幾年, 通常好似樓主咁, 開得呢類 post 既, 到賽後總結, 都會有幾間唔錯既直私收.  ...

正是

fdsafdsa 發表於 17-8-8 08:50
睇咗 BK 幾年, 通常好似樓主咁, 開得呢類 post 既, 到賽後總結, 都會有幾間唔錯既直私收.  ...

識緊張係好事,反而滿懷信心則可能陰溝裏⋯

因為這遊戲最終都好難掌握。不是十八般武藝樣樣精通就可以。

我當時唸:幾千人,入圍得百幾個。個個都名幼個個都努力過個個都叻仔叻囡。你可以要求什麼呢?唔開心一定有,但安慰自己盡咗力就可以吧,小朋友比我地更辛苦。

crystalupala 發表於 17-8-7 18:36
前輩,你個題問實在係中!主要都係怕人太多抽獎,入左寶校就麻煩,所以都預備埋搬屋既,當然亦想考到可抽 ...
讀直私/地區官津讀得叻既話,小2去插班都有得揀, 相反讀得差既, 名直私或神津都會勸退你的.
你目標上B1 中學, 一般既B1 中學,好多津校只要你考到前1/3 就可以上到,其實唔難的.

即使你目標只有直私,都請你用心去安排大抽獎選校...有BACKUP在手你點搏都得..無既話就要多研究.

你有搬屋的準備及能力,這是你的優勢...天時地利你有晒只欠人和.

lovebb2 發表於 17-8-8 08:55
正是

真的嗎? 承你地貴言 _/\_

HK-MAN 發表於 17-8-8 10:05
讀直私/地區官津讀得叻既話,小2去插班都有得揀, 相反讀得差既, 名直私或神津都會勸退你的.
你目標上B1 中學 ...

是的。我自己細個讀幾好既私小,成績算好所以直上B1英中。我老公細個讀好渣既津小,依家算係寶校,但高小時年年考級一,當然上到B1英中,所以我唔抗拒派位,不是非直私不可,考到勁校係bonus, 又唔使等派彩。只係得15分,盡人事都希望考到一d揸手, 咁個心都定d

TAIOU4 發表於 17-8-7 23:51
一間好的學校可以給孩子愉快學習的機會率一定會 ...

感謝賜教 _/\_ 會好好諗下

crystalupala 發表於 17-8-8 12:11
是的。我自己細個讀幾好既私小,成績算好所以直上B1英中。我老公細個讀好渣既津小,依家算係寶校,但高小 ...
我又想問吓, 其實妳知唔知, 如果讀咗直資一條龍中小學既小學部, 升中有咩限制呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-8-8 12:42
我又想問吓, 其實妳知唔知, 如果讀咗直資一條龍中小學既小學部, 升中有咩限制呢? ...

相信你的資料較清楚,留位學野。

lamlamdad2009 發表於 17-8-8 14:04
相信你的資料較清楚,留位學野。
有一龍中學既直資小學, 升中係有保障, 所以不少家長都為了免郤日後升中之苦, 會去投考, 諗住日後可騎牛搵馬.
但咁樣諗其實係有問題, 點解?

直資一條龍小學既中學部, 一樣係直資學校, 所以同小學一樣, 攞咗佢既學位就要放棄抽官津學校.

所以, 就讀直資一條龍中小學既小學部學生, 升中時如果唔放棄直升既保障, 其實只可以考其它直資中學, 同埋叩門. 官津中學就...... 等你放棄直升先有得諗 (註一)

就算你願意放棄直升, 但你知否小朋友是屬於B1, B2 定 B3? 直資一條龍中小學, 小學部每年有至少 80% 學生係自願或不自願既情況下, 升番上中學部, 而且派位訊息基本上唔會公佈, 咁到底學校每個Band會有幾多%呢? 只有學校知, 但佢地又會否向家長說明, 同埋為那些不願升番上中學部既學生/家長提供升中協助呢?

註一:
就讀直資一條龍中小學其實多種不同情況, 主要係睇吓學校有無為學生呈分, 詳情可考:
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3156761&extra=page%3D1

Felix223    發表於 17-8-8 17:01
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-8-8 15:16
有一龍中學既直資小學, 升中係有保障, 所以不少家長都為了免郤日後升中之苦, 會去投考, 諗住日後可騎牛搵馬 ...

多謝資料!通常大約什麼時候要決定是否放棄直升並通知學校呢?

lamlamdad2009 發表於 17-8-8 16:56
多謝資料!通常大約什麼時候要決定是否放棄直升並通知學校呢?
通常最遲小六上學期就要決定

hkpapa852 發表於 17-8-8 17:01
通常最遲小六上學期就要決定

Thanks!

crystalupala 發表於 17-8-7 00:26
[純感受分享]之前只係in左真道,入唔到2nd round,無咩感覺因為係第一次,仔仔又無上面試班,要俾佢有個 ...

其實會唔會小朋友唔鍾意你問得太嚴肅。我個仔就係咁,諗住同佢train介紹自己,問多2問就發脾氣話已經答咗好多次。同老師傾,佢話不如用角色扮演同佢玩。同埋都要解釋清楚點解要面試,佢地會明白多啲。

hkpapa852 發表於 17-8-8 12:42
我又想問吓, 其實妳知唔知, 如果讀咗直資一條龍中小學既小學部, 升中有咩限制呢? ...

多謝你既指點,我有追你開既po, 所以都有概念。咁講,上B1英中係理想,小朋友呢六年小學讀成點真係無得估,以龍年咁大競爭來講,如果考到一間唔錯既一條龍直資,升中唔使咁頭痕,即使中學部未達B1水平,1)可能可見既將來水平有所提升都未定;2)如果小朋友唔係特別標青,可能晌官津升中都係上返咁上下水平中學,咁都唔差好遠,呢d真係睇佢造化喇
‹ 上一主題|下一主題