用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 好有出師未節[心已死]的感覺
樓主: crystalupala
go

好有出師未節[心已死]的感覺   [複製鏈接]

Jane1983 發表於 17-8-7 13:47
回覆 crystalupala 的帖子

梗係啦,而家d細路識分的。

其實就係因為我無chur開佢,又無上面試班,先想話約埋幾個小朋友一齊練習下啫

crystalupala 發表於 17-8-7 12:47
我明,面試班呢樣我都唔想標籤佢。我真心覺得學術係靠學校同家長幫忙教,品格當然係家庭教,但係面試班有 ...

現在去上未為晚也

phoebewong123 發表於 17-8-7 14:26
現在去上未為晚也

可能會,research緊,但咁遲好似無乜

crystalupala 發表於 17-8-7 12:34
多謝你!當然有睇到好處啦!例如從來無做過排連環圖說故事,一來就抽中玩左個八幅圖既,佢都算講得幾好, ...

排卡講故事係咪一定要順住傳統嘅次序?佢用佢臨場嘅次序所說嘅故事能接上文下理有趣嗎?

Jane1983 發表於 17-8-7 12:05
家長自己搞的DIY面試,細路明知假嘢,問來問去三幅被,真係唔怪得小朋友無心機每一條題目同你用心詳細答。 ...

回覆樓主

去一去面試班,俾佢同陌生老師「傾下計」。俾佢feel 下係咩一回事。

crystalupala 發表於 17-8-7 13:57

其實就係因為我無chur開佢,又無上面試班,先想話約埋 ...
其實有冇問過自己, 點解一定要考學校? 就係為咗怕大抽獎?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-8-7 18:30
其實有冇問過自己, 點解一定要考學校? 就係為咗怕大抽獎?

前輩,你個題問實在係中!主要都係怕人太多抽獎,入左寶校就麻煩,所以都預備埋搬屋既,當然亦想考到可抽獎私校啦

回覆樓主:

好明白樓主心情,我係直私全軍覆沒,大抽獎中埋寶校,最後竟然000 叩到心議津小。
這是漫長作戰,不斷調整心態最緊要,要相信自己小朋友,機會總會留給有準備的人。
加油!

wonglily    發表於 17-8-8 08:16

crystalupala 發表於 17-8-7 18:36
前輩,你個題問實在係中!主要都係怕人太多抽獎,入左寶校就麻煩,所以都預備埋搬屋既,當然亦想考到可抽 ...
搵一間可接受既二線官津,其實比亂石投林更好
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 17-8-7 19:01

所以咪話,如果小朋友品學兼優,想插班一樣得。一定有機會入到心儀學校哦

都有咁諗既,搬去B1中學多既校網,唔揀熱門名津

Charlotte_mom 發表於 17-8-7 19:09
所以咪話,如果小朋友品學兼優,想插班一樣得。一定有機會入到心儀學校哦
...

Yes yes

jason1978 發表於 17-8-7 14:59
排卡講故事係咪一定要順住傳統嘅次序?佢用佢臨場嘅次序所說嘅故事能接上文下理有趣嗎?

...

果幾幅圖係講一家四口去機場搭飛機,由去搭Exx巴士開始,中間果d過海關先定寄行李先等發機咁係唔順,但佢係逐張描述幅圖入面既野,連帶講到果幅圖本身既前因後果。所以我話無連貫到d圖,但如果純粹睇佢識唔識講發生緊咩事,算係講得清楚既

假設考到一些二線直資,如播道、福附,同好校網二線官津如41基華、華德,係咪情願後者?

crystalupala 發表於 17-8-7 19:22
假設考到一些二線直資,如播道、福附,同好校網二線官津如41基華、華德,係咪情願後者?
...
你接唔接受人地間中學先?如果唔接受,咁唔駛講了。

phoebewong123 發表於 17-8-7 06:40
平常心啦,你自己也知道,比你勤力的人多的是,比你小朋友叻也多的是,你一定不會是最好也不會是最差,盡左 ...

係呀,自己都會慨嘆點解而家小朋友小小年紀要面對咁多野,所以我無谷佢,學野有學、比賽有參加下,都係佢鐘意玩既野。我係愛心型媽媽,所以只係自己心底裡面頹下,無話佢既

回覆樓主:

我地當年頭兩間第一回合止步,心都有D驚。之後我同我個仔不斷解釋,好的學校有很多人想入,老師當然想多了解你,而你都要盡量多答問題,俾老師多了解你。我地最後好彩其他都收,或提早終止。我聽你講你小孩都醒醒目目,你要盡量令他明白要認真發揮。祝你好運。

hkpapa852 發表於 17-8-7 19:26
你接唔接受人地間中學先?如果唔接受,咁唔駛講了。

以而家中學只有三個Banding, 我會希望盡可能讀到Band 1中學

crystalupala 發表於 17-8-7 19:27
係呀,自己都會慨嘆點解而家小朋友小小年紀要面對咁多野,所以我無谷佢,學野有學、比賽有參加下,都係佢 ...

咁其實你都做左好多嘢了,只是結果是不可控制
‹ 上一主題|下一主題