用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 資優的小朋友會否比較敏感 、 負面?
樓主: pure_carol
go

資優的小朋友會否比較敏感 、 負面? [複製鏈接]

pure_carol 發表於 17-8-10 17:10
但有時行邊條路都問點解,真係好煩。

是的

加油!堅持!果效是以年計,要幾年後才見到的。小朋友要改變亦不是一刻的事,最緊要是父母不要放棄!
for every one criticism, three positives must be given.

lillymarie 發表於 17-8-12 07:47
加油!堅持!果效是以年計,要幾年後才見到的。小朋友要改變亦不是一刻的事,最緊要是父母不要放棄! ...
"小朋友要改變亦不是一刻的事,最緊要是父母不要放棄!"

係啊, 父母有時難免會有灰心的時刻, 但想到連父母都灰心, 還可盼望誰(除了天父)堅持支持孩子呢!

p.s. lillymarie, 好耐無見妳上EK了, 見番妳很開心. 妳的細囝還是那麼愛哭嗎? 我的囝囝12歲半了, 還是很容易哭呢!

YanKanMom 發表於 17-8-12 09:24
"小朋友要改變亦不是一刻的事,最緊要是父母不要放棄!"

係啊, 父母有時難免會有灰心的時刻, 但想到連父母 ...
不是你問我,我幾乎忘記了細仔很愛哭!可見小朋友真的會長大改變 :)他大個仔愛面子,少了哭鬧。可能他漸漸懂事,最近給我的驚喜是以往怕衝突會說謊的他竟然肯認自己做錯事!
for every one criticism, three positives must be given.

Fish777 發表於 17-8-6 17:12

Fish777 發表於 17-8-12 16:06
昨晚,她突然又問我,襲地球的殞石有多大,有成個地球定半個地球咁大?我胡扯説半個,她就説「咁我地可以 ...
好多小朋友都會咁架,他們的世界暫時還是以自己為中心,所以會以為所聽到的會發生在自己身上。例如當佢地聽到新聞話某某人肚痛入醫院死咗,他們肚痛時就會好驚自己會死...
所以你不讓她接觸太多復雜和陰暗的事也好

lillymarie 發表於 17-8-12 14:25
不是你問我,我幾乎忘記了細仔很愛哭!可見小朋友真的會長大改變 :)他大個仔愛面子,少了哭鬧。可能他漸 ...
希望阿囝再大些可以像妳細囝那樣減少哭鬧。他昨晚才因看到金庸「笑傲江湖」中令孤沖發現自小揍大他的恩師岳不群原來是個陰險的偽君子時,不知是否太代入令孤沖的感受,就走來攬住我哭了一大場。

YanKanMom 發表於 17-8-14 11:20
希望阿囝再大些可以像妳細囝那樣減少哭鬧。他昨晚才因看到金庸「笑傲江湖」中令孤沖發現自小揍大他的恩師岳 ...
多愁善感的孩子,好可愛!

回覆樓主

呢本書幫左我好多,你可以買來看看(emoji)(emoji)

http://www.yesasia.com/global/why-smart-kids-worry/1047078681-0-0-0-en/info.html

回覆樓主:

小朋友愛思考愛發問係好事喎!除非父母都有相關的天份,否則唔容易滿足到佢哋,所以一定要教佢哋自學。其實可以多啲鼓勵佢自己去搵答案,教下佢哋點樣上網或者去圖書館搵資料,話唔定未來地球的安全就靠哂佢哋。

BBKDWLAM 發表於 17-8-28 13:47
小朋友愛思考愛發問係好事喎!除非父母都有相關的天份,否則唔容易滿足到佢哋,所以一定要教佢哋自學。其實 ...

同意。最近阿女上英文day camp ,老師教左solar system.昨天用我電話查Neptune 的you tube.我就由佢。

gingerm 發表於 17-8-19 01:45
呢本書幫左我好多,你可以買來看看(emoji)(emoji)
多謝你, 因為自從我婆婆走左之後, 我女兒三不五時就會攬住我地喊, 話驚我地死左, 我地話會永遠陪住佢, 佢冇可能架, 人一定會死架, 我唔想你地死呀! (果陣剛剛4歲, 而家快7歲)我地安慰佢, 攬下佢, 由佢喊下會好一輪, 但久不久就會又來, 我真係唔知點樣令佢安心, 父母唔會突然死左架!
我會去找下呢本書, 希望會有幫助~ 謝謝!
小小映像誌
老公, 你快樂所以我快樂~~ 好愛你哦~~ :oops:  
張家大少奶的美食日記

Activehealth 發表於 17-8-6 20:17
仲有, 極具批判性,對當權者、時局、政治、人權等有極強主見。

Year 5 (9歲)已經寫兩頁紙英文信俾外國人 ...

同我個仔好似,我個仔自從睇電視識左[議員]呢個名詞,佢問我點解,我答佢話係代表市民反映意見俾政府既後,佢成日都話想搵議員同議員投訴我地呢區的交通問題

海仔媽 發表於 17-10-24 22:30
同我個仔好似,我個仔自從睇電視識左[議員]呢個名詞,佢問我點解,我答佢話係代表市民反映意見俾政府既後 ...

阿仔依家啲負面情緒好咗,大個咗事情考慮面廣咗睇得遠咗闊咗。

呢幾個月,我自己開始mindfulness training (中文叫靜觀或正念),源自禪修冥想,但無宗教因素。上咗兩個mindfulness parenting workshop,學識用平常心面對管教問題。

依家自己上緊MBSR (Mindfulness Based Stress Reduction) 課程, 阿仔都被我感染到,每日做mindfulness 練習,老公都一齊做。成家大家都覺得輕松咗相處容易咗,屋企氣氛都變好咗。

唔止阿仔,大家負面情緒少咗,正念多咗。

小曳人    發表於 17-12-3 17:23

akys 發表於 17-8-8 00:01
我估北美或者IS好啲,香港傳統小學包容性好低,冇事都逼出事來。

同意 !

Fish777 發表於 17-8-12 16:06
昨晚,她突然又問我,襲地球的殞石有多大,有成個地球定半個地球咁大?我胡扯説半個,她就説「咁我地可以 ...

我個仔細個都有問過,於是我哋上網揾相關資料,佢地理解力高會明白到背後理論就會停問。
係佢成長過程中,不斷有好多好多問題同奇怪想法,我覺得最好既處理方法係教佢自己研究揾答案。

Activehealth 發表於 17-8-6 20:17
仲有, 極具批判性,對當權者、時局、政治、人權等有極強主見。

Year 5 (9歲)已經寫兩頁紙英文信俾外國人 ...

請問你仔係哪方面資優?

retriever 發表於 17-12-2 15:07
請問你仔係哪方面資優?

回覆樓主

昨天12月2日HKAGE 何東資優教育專題講座
「正向心理:以靜觀培育資優兒童」
香港大學心理學林瑞芳教授指出跟據外國硏究,
資優兒童的特質
情緒
極度敏感,容易受傷
正義感強,容易憤怒
要求很高,容易挫敗
行為
衝動,固執
完美主義,容易發脾氣
難於接受失敗

在香港大學的研究結果
越能靜觀的學生
短期記憶力越強
聆聽理解能力越高

上完八週靜觀課學生比沒有上的學生
身心健康了
壓力少了
人際關係好了
更樂意幫助他人

pure_carol 發表於 17-8-5 00:33
如題

一定是十分敏感,及凡事追求公平和完美。
‹ 上一主題|下一主題