用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小號/圓號
樓主: Mrs.Luckycat
go

小號/圓號   [複製鏈接]

回覆 Mrs.Luckycat 的帖子

我仔小二時學長號都是用膠的,但小三入管樂團時已應指揮希望,換了一支銅的,因為他説聲音不一樣。。。

cmchang0927 發表於 17-8-7 00:28
回覆 Mrs.Luckycat 的帖子

我仔小二時學長號都是用膠的,但小z三入管樂團時已應指揮希望,換了一支銅的, ...

請問你仔仔初學時,係咪可以試左吹唔吹得響先學,因為見到琴行話要自備小號,但我小朋友其實未真正接觸過這種樂器,唔知佢係咪真的有興趣學,我見膠的小號平d,但都過成千一支,唔想佢到時又話唔學,請問你仔初學時係㸃?

回覆 kwokbobo 的帖子

我叫我仔選一樣做second instrument (佢已經學緊鋼琴),佢自己選了長號(相信係求其選),咁我求其走入一間音樂中心問,嗰老闆話咁細個學呢,就買支膠㗎啦。我見膠好似不太貴,就買來試。我相信努力下只有吹得好不好聽(才華),而不會吹不到的。所以我就買左比佢學。最初都係吹吓號嘴,ok的。但吹耐左(now p5),發覺佢吹到(最近g6考試有merit),但唔好聽囉。家姐吹小號,好似唱歌咁,好聽好多。所以其實唔駛擔心吹唔到,但要優美動聽係要對那樣樂器有D天份的。

cmchang0927 發表於 17-8-7 03:07
回覆 kwokbobo 的帖子

我叫我仔選一樣做second instrument (佢已經學緊鋼琴),佢自己選了長號(相信係求其 ...

借位一問,你女女用緊邊支小號?我仔想upgrade佢支小號,考慮中

Hellomimi112 發表於 17-8-6 20:37
初學買膠造的很正確,因為比較輕身及如學學下覺不合適放棄也不肉痛。初學時比較難上手,但只要肯堅持。的 ...

agree, 初學用1年膠小號最好不過,但我建議很多朋友買支膠黎玩下先,佢地都唔太鍾意,但小一生拎住支小號真係會手軟,另一問題就係,小朋友仲細,唔識錫住支小號,撞兩下支小號d聲已經變左,唔穩定。初小唔識保養,落唔夠油,銅管接駁位變黑。咁又因為我唔識啦,又由佢自己攪。我仔第一支小號,用左兩年撞到d聲唔靚,照頂住去考試,最後出比賽都係頂唔順換過支。

Mrs.Luckycat 發表於 17-8-5 18:44
請問你女女有冇再跟外面的老師操練trumpet?

仔仔只跟學校小組學,教得唔算快,但肯練,小5已經g6, 當然同組有同學進度沒這麼快,大概g4. 所以我覺得睇你要求,如果你想進度再快,出去私人學最快,但我仔享受小組學習,好開心,有時又幫下阿sir教下,現在上中學要求繼續上小組

回覆 mansum92 的帖子

我女小二學group時跟學校買了支一千元左右的大陸貨,好辛苦才吹到,掣有時弾不到,又會發霉,很可怕。
之後換左yamaha student model 4335G,最後ㄧ年前換了bach professional model 190S,如無意外也不換了。

cmchang0927 發表於 17-8-7 11:28

我女小二學group時跟學校買了支一千元左右的大陸貨,好辛苦才吹到,掣有時弾不到, ...

thanks, 我仔第一支也是千幾蚊大陸貨。現用4335,就是想upgrade Bach 190. 我也希望是終點了。

可以上youtube睇吓D人test bach 190的video看看like不like the sound first。 女話高音易吹和聲好聽,又貪佢銀色靚。。

mansum92 發表於 17-8-7 11:18
仔仔只跟學校小組學,教得唔算快,但肯練,小5已經g6, 當然同組有同學進度沒這麼快,大概g4. 所以我覺得睇 ...

練習在哪?

在家練會有投訴嗎?

retriever 發表於 17-8-7 18:07
練習在哪?

在家練會有投訴嗎?

在家練,通常下午練都沒問題。如果真的太吵,其實有一個弱音器連耳機可以練習用,但我們從沒用過

cmchang0927 發表於 17-8-7 11:50

可以上youtube睇吓D人test bach 190的video看看like不like the sound first。 女話 ...

咁似既, 我仔又係發夢都想換銀色小號。

回覆樓主

咁識小號/圓號考中學是否容易些?

Bach 190幾錢?

想問學小號費用一般幾多啊

Tungwuncheung 發表於 17-8-11 10:31
咁識小號/圓號考中學是否容易些?

我阿仔在5年级下學期時趕得切取到小号8级,今年一月男拔取錄,七月叩QC成功了。管樂不能直接令小朋友進入名校,但當成績可上到某一個位置加上擁有某一項音樂技能時,的確可令小朋友遇上難以置信的機會,這是我今年經歷升中的感受。

Junjun7 發表於 17-8-14 09:19
想問學小號費用一般幾多啊

不同老師收費上落好大,現在我仔學演奏级要2400一個月,支Bach忘記型号了,三年前買大約一萬九千,學樂器真係好貴……

Hellomimi112 發表於 17-8-17 10:47
我阿仔在5年级下學期時趕得切取到小号8级,今年一月男拔取錄,七月叩QC成功了。管樂不能直接令小朋友進入 ...

嘩!恭喜您!你仔幾歳開始學?是否跳級考皇家試?

Tungwuncheung 發表於 17-8-17 11:32

多謝你!的確是非常興奮!其實我仔小一時我真的沒打算學樂器入名校,只因小學規定要學一種樂器,所以一年级開始學小号了。據我所知男拔缺Horn,英皇也缺小号,而很多中學也想吸納吹管學生的。

Tungwuncheung 發表於 17-8-17 11:32

是跳级學的,3年级考3级,4年级考5级,5年级上考7级,5下考8级的。
‹ 上一主題|下一主題