用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中二升中三有咩預備?
go

中二升中三有咩預備? [複製鏈接]

醒目開學勳章

中三多咗好多科, 請問你地仔女暑假有咩準備?
   4    0    0    0

只是同亞囡講自己讀phy, chem & bio的心得,例如:bio較多vocabulary,...

因我囡喜歡數學及中/世史,所以超快(佢自己)睇咗書一次。因為佢憎串字,所以做好準備預咗唔合格,但目標分數是接近50分。佢自己知道要有較好名次才能選讀phy, hist or chist plus M2 。只是鼓勵佢做好D。她亦如願入到頭2選修科plus M2

其實每個孩子都不同,只有父母知道才能給他們甚麼支持才是最好的。

祝暑假快樂

王家爸爸    發表於 17-8-16 11:19

回覆 Mrsleaf 的帖子

我冇準備 自己又吾識,見仔有攞本phy書温,佢話深好多都驚驚地,靠自己了。

反而想知,成績表點計分呢,同埋用名次選科定某些科計。

回覆 chrischeung 的帖子

我淨係知亞囡學校升中四選科安排,優先次序計算方法
主科:中、英、數 - 總分(包括:考、測加平時分)x5
其他:ICT, Physics, Bio, Chem, L.S., Hist, Chist - 總分 x 3
PE, Music, Home E, Religious studies ...x 1

M1/2 - 全級數學名次 +全年grade must be C or above + F2全年數學成績。

每間學校安排都不同,學校會稍後有briefing俾家長,不用太擔心,

回覆 gigilovesnoopy 的帖子

順其自然,又冇担心,選科啫。我又吾識,持開放政策。

咩準備都無,叫佢睇課外書又唔肯睇,只是見佢勤力做數學功課,可能我講得佢多叫佢提高數學分數啦,佢知自己科數尚有進步空間。

只係奇怪,BIO唔駛買書,書單寫住老師俾NOTES,即係讀校本。

October. 發表於 17-8-7 12:49
咩準備都無,叫佢睇課外書又唔肯睇,只是見佢勤力做數學功課,可能我講得佢多叫佢提高數學分數啦,佢知自己 ...

我大女中三時Phy/Bio都係校本,咁咪慳番幾本買書錢

LingChiBaBa 發表於 17-8-7 13:49
我大女中三時Phy/Bio都係校本,咁咪慳番幾本買書錢
Phy比較抽像思維,校本可能解釋得較清楚、易明d。

中二時數學都出左校本練習,係d立體圖型,阿仔話有d同學真係唔明架,所以,學校落左d功夫。

其實,校本受唔受教育局或考評局規管,是否需要接受審核呢?

October. 發表於 17-8-7 17:36
Phy比較抽像思維,校本可能解釋得較清楚、易明d。

中二時數學都出左校本練習,係d立體圖型,阿仔話有d同學 ...

我女中三時已經諗住揀Phy/Chem/Bio/M2,所以索性買埋text book。

回覆樓主:

提外話初中起放暑 假 便要孩子去留學展,但每次佢都拒絕,估繼續做王子/公主。。所以努力讀書

Mrsleaf 發表於 17-8-4 20:47
中三多咗好多科, 請問你地仔女暑假有咩準備?

暑假只係補sci 比concept 佢知
返學後不用在補

醒目開學勳章

多謝晒各位意見, 因阿女好抗拒補習, 唯有叫佢在家看下教科書預習下先.

Mrsleaf 發表於 17-8-17 09:34
多謝晒各位意見, 因阿女好抗拒補習, 唯有叫佢在家看下教科書預習下先.

我個囡都係好抗拒補習,小一至中三,堅決拒絕補習。直至升中四呢個暑假,先話補英文。

所以,順其自然,佢讀得開心,起碼唔會做儍事(touch wood)
‹ 上一主題|下一主題