用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 確診發展遲緩及懷疑自閉症譜系
go

[其他] 確診發展遲緩及懷疑自閉症譜系 [複製鏈接]

仔仔28個月, 2歲果陣係兒童智能發展中心確診發展遲緩,包括 言語,大小肌. 醫生話唔排除佢有自閉傾向.
我立刻排 協康會做全面評估 ($5800) 果陣, 心理學家最後都係話佢發展遲緩 同 懷疑自閉傾向 (即有自閉特質但又未嚴重到確診係自閉傾向),建議做言語治療及加強社交技巧.  現已排 I 位同協康會既言語治療(要排幾個月). 想問下大家我呢段時間應該幫佢報D咩呢? N 班, PLAYGROUP?  其實我仔大小肌都遲緩只做言語治療會唔會唔夠呢? 多謝各位媽媽意見
   0    0    0    0

1. 轉s位比較理想,當中包括了言語治療、職業治療及物理治療。
2. 可在等位其間讀下私人訓練,如HHS青蔥、耀X的小跳豆及私S。

祝福樓主小朋友及早早療教育,追上同年進度。

monictw 發表於 17-8-4 16:36
仔仔28個月, 2歲果陣係兒童智能發展中心確診發展遲緩,包括 言語,大小肌. 醫生話唔排除佢有自閉傾向.
我立刻 ...

經濟許可,就去私人密集訓練一年,不上N班,好彩的可以追回同齡,下年才上K1

ct926 發表於 17-8-4 23:33
經濟許可,就去私人密集訓練一年,不上N班,好彩的可以追回同齡,下年才上K1
...
有自閉傾向同發展遲緩既小朋友做密集式係最有效架

‹ 上一主題|下一主題