用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 寧為雞首,不作牛後
樓主: DengCK
go

寧為雞首,不作牛後   [複製鏈接]

cmchang0927 發表於 17-8-6 12:01
回覆 DengCK 的帖子

你識嗰D會不會是我們已經大人這代?以前D人就算讀屋村band 1都拼搏好多哦。 ...

我識果d係同我同一代。其實我都唔係好中年,3字頭的

Yanamami 發表於 17-8-6 11:25
呢个又係-个myth. DGS入边原來唔係个个要strive for excellence, 原來有唔少係安於現狀~中中间间就夠。
我 ...

誰説DGS入面個個都strive for excellence?DGS校長都保證唔到,起碼我姨㽒唔係,佢係輕鬆讀,全無補習,一年至少去4次旅行。不用太神化DG, 有狀元,也有33222不達標的。

咁3字頭嗰代都係勤力D了。。我都仲係差不多4字頭,但eg我先生(同年)以前讀沙田屋村band 1中學,知道自己英文唔好會自己背字典,佢D同學冇錢補習,自己努力讀書都做醫生等專業人仕。但而家呢代如果小朋友英文唔好會係家長擔心然後想辦法解決,讀不上就plan去外國讀,基本上諗法已經不同了。。

DengCK 發表於 17-8-6 11:32

我無入到DGS我阿媽話嫌遠。我小學年 ...
禁就由真正用家話俾大家知,实情真係唔係个个都拼死做no.1, 好多都好悠下~錯觉……好多都係錯觉……力爭上游自然大有人在,但優哉悠哉既亦有唔少人~

回覆 Yanamami 的帖子

Yeah 優哉派!
其實我覺得壓力來自名次。我女以前小學部的中學,每科也派級名次,整體又派級名次,每年又跟名次重新排ABCDE班,同學們當然要strive for excellence,你讀咩班都基本上知你級排咩range了。仲有,中英數有不合格只可試升or even留班。。

無錯只要有過目不忘的天生能力,對讀書來講就足夠了,就算差少少睇一次記到8成已經足夠。我以前有個同學做完工課即時去玩年年考級一,朋友個女從無外補工課自理,普通直資級一,升中外闖考入名中,但她其它野就好大頭蝦。

回覆樓主

「人貴自知」、「凡事量力而為」--這永遠是對的。

問題只是如何知自己有幾多斤兩?自問自己活到現在,造了阿媽,看著孩子的困難,才悟出自己的斤兩!從前讀書都是隨波逐流,我當年是去幫人補習幫補洗費的,父母小學都無得讀,讀書、學生活動等整靚自己resume的事全由自己一手一腳。如果當年我父母像今天大多數父母般給我催谷、比我學不同的東西增廣見聞,今天可能我不止於此。--這應該是今天大部份父母最害怕的事情,怕無谷而害了孩子,所以會先催谷,唔得再算。但何時衡量是否谷得?往往到爆煲……才後悔當初孩子出生只希望他健康快樂。

而催谷之路不止是孩子的事,也是整個家庭的事,孩子是否谷得,家庭能否支持(財政上時間上,逢週末去上堂…等)?唔谷的家庭又能否撐起催谷派的關心、成績落後的比較?

作為算帶著自己人生遺憾的母親,我不埋怨父母,他們盡心教了我造人的道理,給了我快樂童年,充滿自信活到成年,如今豐衣足食,還欠甚麼?個人潛能的極致發揮,是天時地利人和的結果。--父母們,孩子不會亦不應怨你,可能多跟他們傾計、生活,等他們了解自己、亦看看別人的經驗,早點開竅,達到「自知」又能「量力而為」的境界,才應是父母的最重要的工作。

樓主提出除了成績排名,還要看性格,承受壓力的能力,失去自信心,就算入到神校,畢唔到業,或以失敗之姿過6年,為乜?

kidd611    發表於 17-8-10 15:30

「人貴自知」、「凡事量力而為」
在剛開始的時候如己如此想, 某程度上會被視為消極.  

我覺得在定立目標時, 可以稍高, 到努力試過仍欠缺一些控制不到的天地因素, 就要在反省調整時明白"量力而為", 自己因而舒坦一些, 有力重新定立可行的新目標再次起航.

此將會是一個漫長的人生學習過程, 只有邊學邊做才能體會.   

DengCK 發表於 17-8-3 12:01
結果,我居然在升上中學的第一年期末考試,考到了全班第一名。這是我人生第一次考第一,也是最後及唯一一次 ...

(emoji)(emoji)

‹ 上一主題|下一主題