用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 2016年11月細B target LH 請教
go

2016年11月細B target LH 請教 [複製鏈接]

2016年11月細B女 ,黎緊要報N班喇
心儀LH(欣賞佢課程同大角嘴campus 可以行番學)
但知佢N班唔收細B ,所以都應該會同佢報其他N,遲D K 再考LH,唔知依個策略啱唔啱呢?
定應該一路上 little hab (如果報到)到考 LH k呢?
   0    0    0    0

11月細B , 應該做超大B 考 N , 機會大好多,

LH 有PN, 好多唔會走, K1 唔會太多位讓出黎....

回覆樓主:

LH N直升K
你無讀LH N好難入LH K

不如疊埋心水考LH N好過

loobeebee 發表於 17-8-3 11:18
但知佢N班唔收細B ,所以 ...

我地情況都係一樣,同月,同campus,同係女呀

回覆樓主

就係成家都唔贊成 做大B呢
話留番果一年 in case 第時大個留班 有buffer 喎,又話我地細個時都唔會咁比個小朋友留一年,佢地都唔明白依家個趨勢就係咁

jani.l 發表於 17-8-3 22:11
我地情況都係一樣,同月,同campus,同係女呀

咁你有無咩打算呀?做大B 定直情放棄,報其他?

loobeebee 發表於 17-8-4 07:20
咁你有無咩打算呀?做大B 定直情放棄,報其他?

其實佢係咪真係唔會考慮細b? 因為佢個網係寫2016 年12 月都ok。我會照報,收就係好,咁同時亦會報下地區/或者九龍塘果邊會收細b既學校比佢讀n先,出年再睇下佢情況點囉。

loobeebee 發表於 17-8-3 11:18
但知佢N班唔收細B ,所以 ...
下年八月你個女未夠兩歲又點返學?學校又點會比你報。

jani.l 發表於 17-8-4 09:06
其實佢係咪真係唔會考慮細b? 因為佢個網係寫2016 年12 月都ok。我會照報,收就係好,咁同時亦會報下地區/ ...

又係喎,收到12月嘅
我記得之前睇過佢地website , for N班application, 入學時未夠2歲嘅佢地唔會 in 㗎
唔通唔同咗?
其實如果佢肯收,2歲時再插班就好喇

Cicikiki 發表於 17-8-4 09:44
下年八月你個女未夠兩歲又點返學?學校又點會比你報。

收細B嘅學校,應該會等小朋友夠2歲就叫佢番學架?
如果唔係咪所有9月後出世嘅都要做超大B?

loobeebee 發表於 17-8-4 10:48
...

好多情況都係插班。不過收唔收佢頭幾個月學費就係另一故事喇。。。。

回覆樓主

唔做大B嘅根本LH佢肯定唔會收

loobeebee 發表於 17-8-4 10:48
...

Lh係一定唔會,Sc都有可能
你試諗下人哋大把考生,點解要特登call番啲細B返嚟返學,admin要做多咗嘢

for PN applications, if the toddler is less than 2 years old when school begins in mid august, LH will only accept your PN application but no interviews will be arranged for now.

Only when the toddler reached two years old, and a vacancy arises, they will then call you back for an interview.

the staff said chances are very slim though.

細B LH根本唔駛諗...
收表淨係收到8月B
收生基本上全是超大B 至4月B
你疊埋心水聽下人意見超大或諗下第2間LA

回覆樓主:

分享一下。我仔係11月細b, 當年在另一學校讀n,  8月尾收LH call, 以細仔身份讀k1. 機會唔係冇,不過係窄d.  佢同班同學除咗佢,最細係9月尾,fyi.

halvard 發表於 17-8-4 11:18
for PN applications, if the toddler is less than 2 years old when school begins in mid august, LH wi ...

Thx for the info!

wingjaiii 發表於 17-8-4 11:09
Lh係一定唔會,Sc都有可能
你試諗下人哋大把考生,點解要特登call番啲細B返嚟返學,admin要做多咗嘢
...

Thanks (emoji)

tiffany168168 發表於 17-8-4 11:35
分享一下。我仔係11月細b, 當年在另一學校讀n,  8月尾收LH call, 以細仔身份讀k1. 機會唔係冇,不過係窄d.  ...

你當時係報N定K㗎?咁你最終有無轉呀?

dirtybb2000 發表於 17-8-4 11:22
細B LH根本唔駛諗...
收表淨係收到8月B
收生基本上全是超大B 至4月B

Yes will take these into consideration! Thanks
‹ 上一主題|下一主題