用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 音樂椅停了未?
go

音樂椅停了未?  

特別是深水埗區,油尖旺....

回覆樓主:

當然未,有D九月頭一兩日仲有

RunningPig 發表於 17-8-3 11:25
當然未,有D九月頭一兩日仲有

仲有家長未放位?仲有學校未通知?唉....

係呢一刻,又想知,又唔想再諗啦

rabbittwin 發表於 17-8-3 12:44

仲有家長未放位?仲有學校未通知?唉....
有架,有D 衰人有 1 私校 + 1  官津校,一係心大心細,唔肯決心放官津學位,......有個更衰,已決定讀私校了,但仍不肯去放左個官津位,我叫佢幫下人啦,佢一副愛理不理,好似死都唔肯益人的樣子,吹漲。
亦認識一位因移民,而沒有去華仁小學上學,有註冊卻是一直冇通知過校方。

到了開學1-2天了,學校才知清楚EXACTLY有幾多個位剩,於是會再CALL WAITING LIST D 人,而又產生連鎖效應,一個位SPARE 出來,會引致幾位學生轉校,.......所以,成個遊戲係玩到9月初,自己聽過最遲轉校的OFFER,是開學後第二個禮拜中

dereklg 發表於 17-8-3 16:15
有架,有D 衰人有 1 私校 + 1  官津校,一係心大心細,唔肯決心放官津學位,......有個更衰,已決定讀私校 ...

呢個世界上總是有咁自私的家長

9月開學後先收到call既話,已經買晒校服同課本,又已經上堂教緊書,如果要轉校,真係要攪多好多野。去到新學校,人地迎新日適應日都過晒,自己再問返其他人有冇野係miss左。

se6b03 發表於 17-8-3 16:30
9月開學後先收到call既話,已經買晒校服同課本,又已經上堂教緊書,如果要轉校,真係要攪多好多野。去到新 ...

今日我都收到電話比offer

dereklg 發表於 17-8-3 16:15
有架,有D 衰人有 1 私校 + 1  官津校,一係心大心細,唔肯決心放官津學位,......有個更衰,已決定讀私校 ...
最差就係呢d自私家長!

回覆樓主

有d家長,比咗錢之後決定權就係佢手,鐘意點就點咯。對政府來講,呢類家長始終係少之又少,人中極品,費事浪費納稅人錢再定新機制啦。

Michelle426 發表於 17-8-3 17:01
今日我都收到電話比offer
請問喺邊區? 邊間呢? 你會有位放出嗎?

se6b03 發表於 17-8-3 16:30
9月開學後先收到call既話,已經買晒校服同課本,又已經上堂教緊書,如果要轉校,真係要攪多好多野。去到新 ...
當年我的小朋友也是九月中才收最心儀學校(沒有報考直私)電話,即轉。要買過所有書和校服,所以:希望在明天。

今日會放紅馬,叩紅馬的媽媽加油。我紅馬的書和校服都已買,現煩惱如何處理,唉。

回覆 Pc00 的帖子

觀塘區私校,會放灣仔區私校

回覆樓主:

7月尾收到津校offer,  忍痛放TSL, 音樂椅仲轉緊,加油!
Tomorrow is better

Elona 發表於 17-8-4 08:47
7月尾收到津校offer,  忍痛放TSL, 音樂椅仲轉緊,加油!

純好奇,係咪一條龍津小?否則真係唔知有邊間津小可以令你肯放棄TSL咁厲害,考TSL過程咁艱辛,學費又唔貴。無理由放棄。

我都收到TSL call waiting,已經拒絕了,各位加油

simoncwl 發表於 17-8-4 09:35
我都收到TSL call waiting,已經拒絕了,各位加油

d幸災樂禍既感覺,TSL鍾意吊高黎賣,以為個個都一定會讀佢果間,等佢自己試下比人拒絕既滋味。

回覆 se6b03 的帖子

沒有幸災樂禍的意思,不過已經有免費和更適合我仔的選擇,配對遊戲就是這樣

simoncwl 發表於 17-8-4 09:54
回覆 se6b03 的帖子

沒有幸災樂禍的意思,不過已經有免費和更適合我仔的選擇,配對遊戲就是這樣 ...

恭喜恭喜