用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 恭喜具爭議既教局副局上任
樓主: retriever
go

恭喜具爭議既教局副局上任   [複製鏈接]

retriever 發表於 17-8-4 09:45
"教育局長唔錯, 比較中性"
我第一印象係佢顏值高咋。

教育局好難由政務官做, 現局長都唔係第一考慮, 不過無人做無辦法。因為教育同文化兩大範疇, 唔可以自由運作, 需要中央統領。政務官一般按本子辦事, 唔一定啱上級口味。

little_yolky 發表於 17-8-4 09:48
話返轉頭, 我接觸過既國內人士都唔少, 才高既又真係心智無乜受影響。不過, 我相信國內既國民教育材料係好過 ...

才高既, 我唔知算唔算接觸過.

平時正正常常, 風花雪月...

但講到某D 議題, 會突然變左身, 好激動!

唔只一個半個...

"我相信國內既國民教育材料係好過..."

BTW, 唔知你知否, 國內申請大學(起碼某些重點大學), 要簽效忠 XXX. 雖然大家都係戴個面具, 不過潛而默化...

little_yolky 發表於 17-8-4 09:44
教育, 學校係主要既持份者, 教育局既政策直接由學校實踐到學生身上, 如果教育局未能與學校充份合作互信, 就 ...
, 唔似前唔得掂局長, 望見前面憎到後面。

我在某一場合聽過吳局長演講,或且有得事先準備,倒是中規中矩的,並非如此不濟。可能一到即場表白便欠大將之風了。

YanKanMom 發表於 17-8-4 10:45
, 唔似前唔得掂局長, 望見前面憎到後面。

我在某一場合聽過吳局長演講,或且有得事先準備,倒是中規中矩的 ...
我C6都話, 要present無問題, 最大鑊就係present後問問題, 因為無得準備。

retriever 發表於 17-8-4 09:55
才高既, 我唔知算唔算接觸過.

平時正正常常, 風花雪月...
我無被要求簽喎, 可能係本科生至要吧。不過其實乜都係潛移默化, 什麼顏色都係, 所以教育局至咁重要, 阿爺至揸得咁緊。

little_yolky 發表於 17-8-4 10:53
我無被要求簽喎, 可能係本科生至要吧。不過其實乜都係潛移默化, 什麼顏色都係, 所以教育局至咁重要, 阿爺至 ...

可能你港澳台生,或透過某合作計劃在香港申請所以不用,我透過某重點大學官網,查同一研究院學位,係要簽效忠XXX。甚至申請論文答辯將張表格,亦要填政治面貌,及對你這方面的評語,只係港澳台學生,導師會代填一些預訂既評語走程序。

雨傘後,呀爺開口講到明年青人國家意識薄弱,仲唔做嘢?

當年689當選, 咪又係好多人話, 唔俾佢試過點知佢會做得好/差.

結果幾年後, 佢做左的事帶來的影響各位心中有數, 承受的是整個社會和香港人.

retriever 發表於 17-8-4 08:49
"睇返內地人接受咗幾廿年既國教,有無因而失去咗個人心智呢?我就唔覺啦。"

點解有咁既結論? 除左政治新 ...

上一轉微博甚至天涯,就知國民教育有冇用

retriever 發表於 17-8-4 09:44
名望呢樣野, 本來就不可斗量, 但有公論. 學術界亦如是架.

你用名望,公論決定任命合理性,你當然有責任解釋清楚如何厘定。如果無任何較客觀的方法,則是主觀的大聲者勝情況。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

retriever 發表於 17-8-4 11:21
可能你港澳台生,或透過某合作計劃在香港申請所以不用,我透過某重點大學官網,查同一研究院學位,係要簽 ...

香港年靑人應不應有國家意識?

有那一個西方發達國家的年靑人毫無國家意識?

如果香港年靑人應該有國家意識,但現在意識太薄弱,係未需要改善?
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

caramelpudding 發表於 17-8-4 11:43
上一轉微博甚至天涯,就知國民教育有冇用

你有無國內同事朋友?

潛而默化者,就係一方面反對,另一方面用同一手段對付異見者。簡單講係入左血。

劉曉波亦曾公開批評,部份天安門學生有此現象。

little_yolky 發表於 17-8-4 09:44
教育, 學校係主要既持份者, 教育局既政策直接由學校實踐到學生身上, 如果教育局未能與學校充份合作互信, 就 ...

認為學校係教育中的主要持份者,是香港教育最失敗的地方。

當年689當選, 咪又係好多人話, 唔俾佢試過點知佢會做得好/差.

話是話,除了私德外,震英好差咩?

起碼唔會一上埸就送幾十億做人情。

retriever 發表於 17-8-4 11:21
可能你港澳台生,或透過某合作計劃在香港申請所以不用,我透過某重點大學官網,查同一研究院學位,係要簽 ...
的而且確係薄弱, 因為中史學科無辦好, 歷史教育做得差, 依家居然叫歷史與文化, 所以搞到學生個歷史底好弱, 同時學歷史 & 文化, 係兩科嚟, 中史又有一段時間差D俾人殺科咁滯, 想好都難啦。

回覆樓主

我只係知道,昜見完 當年都係拉伕臨時上陣出選,論所謂民意,係可以內部調控。原出選人選前身體健康原因,放棄出選。PS, 我對任命係無表過態~

shadeslayer 發表於 17-8-4 11:54
認為學校係教育中的主要持份者,是香港教育最失敗的地方。
香港教育當然失敗, 呢個係人都知, 學生家長好被動, 政府要你有乜乜政策, 官津學校可以say no嗎? cut你budget就知死, 學校辦學團體要咁做, 教師敢唔跟? 學生只有被動地接受, 你做家長既要告佢咩, 學校整個秋後算賬, 操行整個B-你嘆下, 自行都無得報。肉隨砧板上, 你唔好同我講學校咁差去轉校呀, 阿女唔掂架, 大部份既小朋友都唔係想轉去邊就邊的。

教育局所有政策, 都係要由學校實施。好似顏值高局長, 做副局時同學校有偈傾, 學校覺得你真係做嘢, 咪大家坐低講囉, 政策咪可以優化落實LOL。學校覺得你係有既定政治任務, 唔聽意見, 咪大鑊LOL。不過, 如果佢真係實幹, 真係熟書, 咁咪好囉。雖然睇佢往績無乜可能。

國教教材, 評分指引係學生見到國旗, 唱國歌, 要表達內心XXXX。連共產黨都唔會要干涉人既內心世界, 佢個教材仲勁過國內政府。

回覆樓主:

其實今次泛民捉蟲,可能政府冇諗住搵蔡校長,但如果最後唔係佢,政府會好冇面而局住揀咗蔡校長

大頭旻 發表於 17-8-4 12:18
其實今次泛民捉蟲,可能政府冇諗住搵蔡校長,但如果最後唔係佢,政府會好冇面而局住揀咗蔡校長
...
唔係, 應該係本來就搵佢, 只係消息流出咗。教育局咁重要既位置, 政府同阿爺唔會因為面子而亂嚟。

little_yolky 發表於 17-8-4 12:15
香港教育當然失敗, 呢個係人都知, 學生家長好被動, 政府要你有乜乜政策, 官津學校可以say no嗎? cut你budge ...

難道學校教師無政治取向?

政府要乜,學校唔鐘意大聲叫就可以,不用說道理,不用顧面子,TSA為一例。

香港教育好多時只係顧住學校利益,教師利益,管理效益,政治利益,不務正業,點會好?

mcl203 發表於 17-8-4 12:08
我只係知道,昜見完 當年都係拉伕臨時上陣出選,論所謂民意,係可以內部調控。原出選人選前身體健康原因, ...
其實係兩個都唔掂, 本來今年我想投第二個, 點知, 睇完競選者資料.................只好投白票了。

可唔可以有人話俾我知, 點樣可以取消功能組別選民資格, 我想投返超區張票, 起碼有得揀。
‹ 上一主題|下一主題