用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 恭喜具爭議既教局副局上任
樓主: retriever
go

恭喜具爭議既教局副局上任   [複製鏈接]

MASAYA 發表於 17-8-7 15:13
當法律變成管治既藉口而唔係標準時,仲算唔算法治?

香港法治係獨立於政府的。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

little_yolky 發表於 17-8-7 15:45
最重要係佢仍然係合法的。

單方面不經法院的人大釋法,便是一言堂,和合法與否無關。金日成獨材一言堂,但肯定不會犯法。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

little_yolky 發表於 17-8-7 15:55
我反而最擔心影響香港既形象。推廣處完全無考慮過法律問題就周圍搵人投資, 佢哋都係代表政府, Uber今次事件 ...

邀請投資,唔代表不用法律評估,只有莫視法律地區才可以咁做,一個部門代表哂,包埋改法律。

我邀請你投資我間公司,你也會揾人評估下我公司,係咪?  唔做法律評估,或法律評估不足就投資,Uber 怨得邊個?

至於的士哥恶,法律也要保障以前以成副身家投資的士牌的投資者。唔係永不能變,但政府角色正正要平衡各方利益。

shadeslayer 發表於 17-8-7 18:30
單方面不經法院的人大釋法,便是一言堂,和合法與否無關。金日成獨材一言堂,但肯定不會犯法。
...
有法律,不過當權者決定唔查,就唔犯法,就係人治。一條法例,原本唔足以判決,當權者釋法到你違法為止,仲算法治?修例好正常,因為時代變遷,有d法例要更新,但用新法例或新解釋去判過去既事,真係算法治?其實任佢up架咋喎
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

IloveJJ 發表於 17-8-7 18:22

無用架,所以你唔駛問我對教育有咩意見,我嗰啲意見講出來, ...

點可以在討論中用來作論點?

MASAYA 發表於 17-8-7 18:43
有法律,不過當權者決定唔查,就唔犯法,就係人治。一條法例,原本唔足以判決,當權者釋法到你違法為止,仲 ...

所以我說雖然合法,但我十分討厭釋法。因為不經法院單方面釋法,是一言堂。

我討厭激進小學雞,但更討厭釋法。

shadeslayer 發表於 17-8-7 18:46
所以我說雖然合法,但我十分討厭釋法。因為不經法院單方面釋法,是一言堂。
...
//香港法治係獨立於政府的。//

其實我回應緊呢個留言,當然你我都希望香港仍然係法治社會,但我眼見就漸行漸遠... 當權者用看似合法既方式去控制法律既解釋權...
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

MASAYA 發表於 17-8-7 18:51
//香港法治係獨立於政府的。//

其實我回應緊呢個留言,當然你我都希望香港仍然係法治社會,但我眼見就漸行 ...

合法就合法,不合法就不合法,如何看似合法?

除左釋法,無見到法治有大問題。

LSKLTK 發表於 17-8-7 15:30
長毛之前高票當選係事實,你可以唔當佢係事實,一路都可以唔明,因為你真係唔需要蛇齋餅宴去投票,因為你 ...

我幾年前已經講Ek,開始BK化,是真實的,跟每日150人落嚟香港,有異曲同工之妙!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

IloveJJ 發表於 17-8-7 18:54
唔明

算啦

ANChan59 發表於 17-8-7 19:41
我幾年前已經講Ek,開始BK化,是真實的,跟每日150人落嚟香港,有異曲同工之妙!
...

BK 化姐係什麼意思?

retriever 發表於 17-8-7 20:41
BK 化姐係什麼意思?

即是呢個post一早應該移去時政擂台。

我等蟻民, 乜都詐唔知睇唔倒

ANChan59 發表於 17-8-7 19:41
...

你真係有前瞻性,又有理據支持,係真實嘅!日日150人,都需要啲時間聚合吓,再攻破唔同據點,都要D時間,呢度都唔係top priority。

真無知又好,扮無知又好,喺度廢噏又好,都係自己揭開個肚皮俾人睇,衰啲講,都係自揭其醜。
‹ 上一主題|下一主題