用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 恭喜具爭議既教局副局上任
樓主: retriever
go

恭喜具爭議既教局副局上任   [複製鏈接]

retriever 發表於 17-8-7 09:15
當你認真問咁去答你:

直通車, 站點同班次都唔多. 飛機航班亦一樣, 而且較偏遠...

根本唔使用條鐵同城化,香港已經有成百萬腥港人,樓不斷起,但唔係俾土生香港人,去新既公共屋邨行一轉,哀........

retriever 發表於 17-8-7 09:15
當你認真問咁去答你:

直通車, 站點同班次都唔多. 飛機航班亦一樣, 而且較偏遠...

飛機班次偏遠,你講乜呀?  每個鐘也有飛機班次去上海,北京。3小時直達京城。

直通車,飛機班次,加道路口岸,多唔過高鐵?香港咁多對外交通,唔和大陸融合,都担心同其他國家融合。  不加快融合,學北韓最好。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

MASAYA 發表於 17-8-5 22:35
https://www.hk01.com/sns/article/109588

//在語文政策方面,她支持母語教學,質疑用英語學習是否等同可 ...

謝謝連結.

以下這句惹我關注:

"從未當過學校管理層的蔡若蓮於2013年空降出任小西灣福建中學校長。"

shadeslayer 發表於 17-8-7 09:51
飛機班次偏遠,你講乜呀?  每個鐘也有飛機班次去上海,北京。3小時直達京城。

直通車,飛機班次,加道路 ...

唔補充囉.

明就明... 唔明既, 講到黑白分明, 亦可掉轉睇, 哈哈!

明就明... 唔明既, 講到黑白分明, 亦可掉轉睇, 哈哈!

我都唔明,越來越似睇強哥嘅大作。

retriever 發表於 17-8-7 08:19
你指過百年果間? 當然係好野。

幼稚園考過,唔收,無緣。
我仲慘, 幼稚園阿大唔夠秤, 於是第二年做超大B考, 第一名猛將衰咗。到阿妹小學時, 派第二名猛將大B阿妹考, 又衰埋。幾千人考幾十個位, 阿妹真係非戰之罪了。我家兩員猛將先後失敗而回, 無法。

我細個時, 間間都話係英中, 唔理你係咪英書中教, 家長反為無咁顛, 中中仲要只可考中文大學, 但都唔覺咁受歧視。反而依家, B3小朋友, 家長都要上網問有咩英中可以報, 唔知為咗乜。我覺得除非小朋友諗住以後出國, 否則無理由B2B3都話一定要報英中。成日話小朋友英文好過中文, 要知道, 小學英文好雞下, 淺過中文好多, 連阿妹英文咁屎都高分過中文10分, 咁我又無理由覺得佢英文好過中文。但去到中學, 真係堅用英文答long ques., 英文差D都好大鑊, 仲要話上堂用埋英文講, 聽唔聽得明都成問題。其實家長想小朋友學好英文, 定學好知識。

就係政府規定英中資格, 英中=可以數好學生, 所以標籤咗中中=收無咁好學生, 家長就顛晒。個個只生一兩個, 個個都係寶, 點會覺得自己小朋友係草。緊係要塞入英中啦。

回覆 judy 的帖子

強哥是誰? 哈哈!

little_yolky 發表於 17-8-7 10:27
我仲慘, 幼稚園阿大唔夠秤, 於是第二年做超大B考, 第一名猛將衰咗。到阿妹小學時, 派第二名猛將大B阿妹考, ...

我地細個時, 都係英書中教, 確係對英文水皮既學生同老師, 理解內容更容易, 所有科目都用英語教, 對英文本來水皮既學生, 亦唔見得係好. 但講蔡副局以前建議既中學先學英文, 類比其他 "國家級"地區, 實有潛越之嫌...

好似版友鍾情既新加坡, 睇翻老李既自傳, 就知道佢地語文政策為物: 新加坡係無自然資源, 純粹輸出人才, 英語流行程度極其重要; 為政治穩定, 取馬來語和華語以外的英語為法定語. 老李一生, 將新加坡自比殖民地香港來發展, 皆因資源和地源政治環境相近.

而家蔡副局以國際城市級語言政策, 昇LVL 至國家級, 智慧水平一定超越新加坡既老李.

IloveJJ 發表於 17-8-7 11:06
我唔相信中國响香港會推行一言堂。呢個只係你哋常常用中國過去來推敲佢將來既擔心啫!
...

我97年時,夠唔信二十年冇真.雙普選。真果隻呀。唔係佢㨂幾個佢like , 然後俾我先去投票endorse 佢。

IloveJJ 發表於 17-8-7 11:19
咁咪你無我咁有前瞻性囉!我就相信無啦!哈哈!好彩無!我唔想長毛/梁家傑/姚松炎做特首。救命呀!
...
姚松炎既問題係咩?就係宣誓問題?有冇其他問題?其實講宣誓問題,我又唔覺崔世安宣得合規格,當然,澳門既野,你可以當我講黎冇用,唔關香港事
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

IloveJJ 發表於 17-8-7 11:11
佢用過去既統計來推敲將來?我比較相信未來?美國、歐洲既經濟而家幾差?正如過去多年,一直有人用97前既樓市 ...

「歷史用來分析係有用,但不會百分百。」好彩最尾你加番呢句,否則EK執得。

‹ 上一主題|下一主題