用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 想要好英文語境,津小邊間好?
樓主: Fabi_c
go

想要好英文語境,津小邊間好?   [複製鏈接]

pbhe 發表於 17-8-18 17:59

謝謝指正及詳細解釋。我想若成績表好睇也能助學生自行及叩門順 ...
自行時, 學校首先會參考學生按照前人Pre-S1成績配對既全港次弟, 至於校內成績/排名, 睇咗全港次弟先講啦!
至於叩門, 部份中學, 如果你自行時無選過佢, 佢係唔會接受你叩門
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

pbhe 發表於 17-8-18 19:15

那當然不是兒嬉!在這就是要分享資訊,再仔細討論。梗有弱者想 ...

(emoji)

回覆 poodlema 的帖子

唔洗一定屋企有英文語境先可以讀英小,我補習學生有幾個讀英小,佢地屋企都冇語境,冇特別培訓,但係英文唔差。最勁果個讀 DGJS,佢屋企除左工人之外,同爸爸媽媽都係講廣東話,基本上都係學校教。佢今年先升小二,但係英語程度夠班,可以同我玩 Scrabble(佢用兩個架,我用一個)。
當然,本質都好重要,但唔一定讀英小先英文好,St Mary's、天神、協恩、跑馬地聖保祿、英華等學校英文唔差。

1998Ruby1998 發表於 17-8-18 22:24

唔洗一定屋企有英文語境先可以讀英小,我補習學生有幾個讀英小,佢地屋企都冇語境, ...
無錯,你隨便找一間有本地生的津小,看看南亞學生廣東話如何,他們大部份家庭也是沒有語竟,但仍學得一口流利廣東話,但中文字寫到幾多個就好難講喇。

1998Ruby1998 發表於 17-8-18 22:24

唔洗一定屋企有英文語境先可以讀英小,我補習學生有幾個讀英小,佢地屋企都冇語境, ...

Thanks

英華係直資,不是津校呢

tiffany168168 發表於 17-8-20 13:40
英華係直資,不是津校呢

當然知道,只不過係想帶出唔一定英小先英文好。
‹ 上一主題|下一主題