用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 想要好英文語境,津小邊間好?
樓主: Fabi_c
go

想要好英文語境,津小邊間好?   [複製鏈接]

mcl203 發表於 17-8-18 13:32
你好友唔老實喎,將份卷出淺D,從以令分數高D,係唔可以提高B1率的~~~
...

講緊呈分喎,令大部份學生高分唔係做馬? 唔係佢講,根本冇人知學校可以咁樣做靚成績。

pbhe 發表於 17-8-18 14:36

講緊呈分喎,令大部份學生高分唔係做馬? 唔係佢講,根本冇人知 ...

呈分只影響學生校內排名, 其實有每個Band有幾多學生, 唔係靠呈分, 自己做吓功課先, 咪人講你就信.

不過你朋友未必係點你, 可能佢自己根本都唔知係度段古啫.

似乎, 中國最大既姓氏, 應該係"段", 或者複姓"段估"

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

pbhe 發表於 17-8-18 14:36
講緊呈分喎,令大部份學生高分唔係做馬?
令學生高分D係一件事....但係不可以令學校B1%提升
可以去"升中派位"了解吓個基制 ~~~

咁即係英文私小, 好過名津私小? 咁屋企無語境又可否去英文私小呢?

mcl203 發表於 17-8-18 14:44
令學生高分D係一件事....但係不可以令學校B1%提升
可以去"升中派位"了解吓個基制 ~~~

3次呈分試的成績會決定學生的派位組別,影響學生升中派位的結果。如果學生於3次呈分試中均名列前茅,考獲Band 1成績,學生能夠入讀Band 1中學的機會就更大。

講咩都好啦,呈分重要係人都知,再講其他因素亦不能否認該校做假。我只是覺得對其他學生唔公平。講左出黎咪知有人自欺欺人,欺騙學生欺騙家長,以為入左神校中學自己真係可以同神校學生同一level.

poodlema 發表於 17-8-18 14:50
咁即係英文私小, 好過名津私小? 咁屋企無語境又可否去英文私小呢?

根據好友教開名津/神校學生經驗,神校學生英文真係掂。語境有冇加上家庭,學校,學生本質都很重要。

pbhe 發表於 17-8-18 14:55
3次呈分試的成績會決定學生的派位組別,影響學生升中派位的結果。如果學生於3次呈分試中均名列前茅,考獲B ...
簡單D講下....某校每年有6位學生...依先前2次學生Pre-S1...得出B1 2人, B2 2人, B3 2人

依上一年結果...6位學生成績分數係...A 85..B 84...C 83...D 82...E 81....F 80
結果...A 和 B 係 B1生...C 和 D...B2 ..E 和 F B3

今年...刻意出淺卷去谷高分數...G 100...H 99.5...I 99...J 98.5...K 98....L 97.5
結果係 G 和 H B1...I 和 J B2...K 和 L B3

~~~~~~~~~~~~

回覆 pbhe 的帖子

谷高分數...只可以幫學校提高假像俾家長/外人...誤導佢地學校水平好高

如先前例子.....98分都係 B3生 ~~~

mcl203 發表於 17-8-18 15:04
簡單D講下....某校每年有6位學生...依先前2次學生Pre-S1...得出B1 2人, B2 2人, B3 2人

依上一年結果...6 ...

所以一時失手,差幾分,可能變咗成為band2/3的命運。份卷出得淺真係死得人!大抽獎的無奈。

mcl203 發表於 17-8-18 15:04

依上一年結果...6 ...

謝謝補充。十分有幫助。其實講到尾,選校來說語境,成績是家長較關注的其中兩項,若只看學術派位表現而忽視真正學科表現的都並非首選。升中之後,實力即無所遁形的,太可怕了。相信真正為小孩將來設想的家長必定希望小孩是得到真正的教育。想了解學校多點必須從用家,甚至補習老師,學生多方面搜集資料,並非只看數據而忽視其有違教育理念的手段。

mcl203 發表於 17-8-18 15:08
回覆 pbhe 的帖子

谷高分數...只可以幫學校提高假像俾家長/外人...誤導佢地學校水平好高

說的對! 這就是為什麼我說很喜歡該校時,我好友即說她不喜歡,叫我唔洗覺得入唔到好可惜,因為冇人喜歡假象。但這假象令很多家長學生以為自己已達到一級水平,影響深遠,尤其當學生升中以後才發現已太遲。

回覆 pbhe 的帖子

呈分成績只會影響排名,

學生所屬組別(BAND 1 / 2 /3 )係用PRE-S1師兄/師姐成績, 去推算原屬小學師弟/師妹各組別有幾多人

noming 發表於 17-8-18 15:25
回覆 pbhe 的帖子

呈分成績只會影響排名,

所以先話唔公平,因考淺做假,攪到學生成績個個高分,真正叻的學生可慘了。

pbhe 發表於 17-8-18 15:39
所以先話唔公平,因考淺做假,攪到學生成績個個高分,真正叻的學生可慘了。
...
呢D學校都係算吧啦 ~~~

咁都有D小學評分制度嚴謹D...唔會一試定生死既
我小朋友前小學都會 考試+1-2次測驗...再加平時分...每項列出...去令出黎成績穩定D ~~~

pbhe 發表於 17-8-18 15:39
...
小學階段到最後, 唔係叻就夠, 係要叻+小心, 唔好有低級錯誤.
呈分試卷出得淺, 會令到D學術無咁強但小心既學生排名上升, 叻但唔小心排名下跌.

其實無話公唔公平, 做事小心都係學習/做人態度既一項重要因素.

用校內試作呈分既原意, 就係俾學校一個彈性, 由學校決定用咩條件去決定學生既校內/呈分排名

但你似乎都係唔明, 就算全級考試攞滿分, 都無助提升學校B1人數呢個道理
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

想問下用Pre-S1去做調整,是否有特定比率?係咪全數都會根據Pre-S1去調整呢?有冇考慮埋其它因素?如果全部都靠Pre-S1,果一年學生無心機,考得唔好,咪會拖累師弟師妹?

se6b03 發表於 17-8-18 16:02
想問下用Pre-S1去做調整,是否有特定比率?係咪全數都會根據Pre-S1去調整呢?有冇考慮埋其它因素?如果全部 ...
我認為的確係有呢個可能, 加上Pre-S1通常係升中派位公佈結果一星期左右就要考, 如果派位唔理想要叩門時, 可能門都未叩門, 咁你又認為到時學生有冇心機同你去考好個Pre-S1呢?
不過呢, 田生係2005年檢討升中機制時認為無問題, 所以大家繼續硬食啦!

hkpapa852 發表於 17-8-18 15:51
小學階段到最後, 唔係叻就夠, 係要叻+小心, 唔好有低級錯誤.
呈分試卷出得淺, 會令到D學術無咁強但小心既學 ...

謝謝指正及詳細解釋。我想若成績表好睇也能助學生自行及叩門順利,提升整體升中表現。辛苦了學生和家長要更落力爭取校內高名次。這是我想要的過程嗎? 又返回原本討論,津小英文科不難啊!但神校學生英文頂呱呱,真好! 不過,要英文好,家長支持好重要。

pbhe 發表於 17-8-18 17:59

謝謝指正及詳細解釋。我想若成績表好睇也能助學生自行及叩門順 ...

(emoji)

章太郎 發表於 17-8-18 18:53

自行睇呈分成績㗎,叩門都唔係一睇成績表就收,中學收生唔係 ...

那當然不是兒嬉!在這就是要分享資訊,再仔細討論。梗有弱者想乜都淺! 若我現還是學生,我想考淺。
‹ 上一主題|下一主題