用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 想要好英文語境,津小邊間好?
樓主: Fabi_c
go

想要好英文語境,津小邊間好?   [複製鏈接]

回覆 Eat_Sleep_Play 的帖子

我小學先學普通話,一個禮拜一堂,照樣講得流利。
普通話老師其實未必講得標準,就算佢係內地人,唔同地方都有唔同嘅發音同用詞。上到中學又變翻做粵教中,兜兜轉轉,DSE 最終都係用粵語。用普通話思維寫作文果陣唔湯唔水,「雞翼」變「雞翅膀」,「的士」變「出租車」,「塞車」變「堵車」,「馬鈴薯」變「土豆」,奇奇怪怪。倒不如一開始就用自己最熟悉嘅粵語。
如果有人覺得普通話教中文先至係最好,咁其實用同為方言嘅客家話、福建話教中文都未嘗不可。

se6b03 發表於 17-8-10 11:04
最大問題係本身果位中文老師自己既普通話都講得未必標準,好多學校小四開始又要轉返粵教中,中學又係粵教 ...
咁呢D係你中文老師個水準嘅問題,係佢自己普通話講得唔標準,我囡學校中文老師個個講普通話都講得好標準

回覆樓主:

普通話=外語?

1998Ruby1998 發表於 17-8-10 12:21

你的分享生動活潑,而且都很實用,多謝。

普通話不是京片子 (北京方言之一) , 是流通大的全中國用語言, 普通話的字亦是中文, 不是如英文的外國語, 不可能是用外語學中文.

老師PTH不流利我而家少見, 可能而家多左叻普通話的老師, 其實教得語言, 佢地應該起碼有晒証書, 專科專教. 不應該如我們細時師資的分別.  我仔學校的PTH 老師教中文, 資歷好能力高, 一點不比其它科遜色.

只因中學的師資問題, DSE仍用粵, 所以好多學校"普教中" 至 "高中" 就接不上, 是沒辦法的事.   

但我覺得一般在幼,小,初中, 普教中是好的, 我現見很多到年輕的大學生都可以用流利的普通話, 如不是早開始早學, 相信成果有限.  

但相對本身語言能力較弱的, 多一種就是多一種, 英文如是, PTH 如是, 如掌握不到用回廣東話好.  

b3410    發表於 17-8-13 20:30
Eat_Sleep_Play    發表於 17-8-11 19:51

HaYi 發表於 17-8-11 13:50
普通話不是京片子 (北京方言之一) , 是流通大的全中國用語言, 普通話的字亦是中文, 不是如英文的外國語, 不 ...

外語既意思唔係淨係只外國語文。本地大部分學生既母語係廣東話,普通話係外來語文,已經係屬於外語。本地家庭都仍然係講廣東話,學生一上完中文堂後,根本無一個固定既普通話語境去練習。我覺得學中文同普通話係要分開,好多學校都會另外有普通話堂,上中文堂應該用返母語。否則好似上面講,小朋友第日淨係識巧克力,唔識講朱古力,我要吃冰淇淋,唔識講食雪糕。去市場買西紅柿,買茄子,唔識講蕃茄矮瓜。同你講要食方便麵,上街坐公車。變左唔識廣東話既正確講法。

se6b03 發表於 17-8-11 14:07
外語既意思唔係淨係只外國語文。本地大部分學生既母語係廣東話,普通話係外來語文,已經係屬於外語。本地 ...

吾会的,我大的已4年幼  + 5小,英普,细的4幼英普,冇呢D情况,自動轉

1998Ruby1998 發表於 17-8-10 12:21

所以咪有廣東話教中

HaYi 發表於 17-8-11 13:50
普通話不是京片子 (北京方言之一) , 是流通大的全中國用語言, 普通話的字亦是中文, 不是如英文的外國語, 不 ...

非常同意!

回覆樓主:

津英小是抽籤入, 小朋友英語水平好参差, 是否英語堂可做到全英教授 ?

Fabi_c 發表於 17-8-2 15:03
個人比較著重語境,想知全香港英文津小是否寥寥可數?如果想英文語境好,是否一定要報直/私? ...

直/私英語環境較好, 入讀小朋友英語水平都較高。

回覆 assado 的帖子

可以,就算上堂鬧人都係用英語,除非真係好過火(鬧完都仲傾計、欠帶、欠做),就算參差都唔理,自生自滅多。

回覆 muimui2 的帖子

咁咪好可惜囉。。。出面搵返多D英文班可以嗎

Fabi_c 發表於 17-8-2 17:56
綜合以上意見,我諗我要改改我的問題方向。
其實我是想找畢業出來英語好TALK得那些小學!
唔知大家有沒有資 ...

找不到好英津,夠胆的話可以試下南亞人津校,連上中文堂,有時都會用英文來解釋中文字,等如本地生初小上英文堂,有時也要用中文去解釋一樣,相信好快會學識,如南亞人進了本港小學,一樣好快學會到一口廣東話,南亞英語口音如何就不清楚了,等如賓賓一樣識講英語㗎,又或者兩個內地人,大家同時用普通話溝通,但大家都唔係好明大家講乜,因為先學母語因而口音不純正,有的洋人講英文也一樣帶口音,睇多定少啫。

HaYi 發表於 17-8-12 09:48
吾会的,我大的已4年幼  + 5小,英普,细的4幼英普,冇呢D情况,自動轉
贊成,唔會。
如果平時各種語言都接觸多,小朋友識自動轉台。例如我D小朋友,在台灣識講“國語”,機車,香港講“電單車”,去北京講“普通話”摩托車,用詞語調都會自動轉

當你發現他們去哪裏都可以流暢的同本地人溝通,玩的會更加盡興。

Charlotte_mom 發表於 17-8-3 10:58

True

非常同意你。
我家都有菲姐,小朋友日日講,老師亦有話我小朋友比其他同學講得更好更大膽,唔會一見到net就驚,絕對有能力用英文同外國人溝通。
先唔好講菲姐英文正唔正統,但佢既存在的確係制造左一個好好既語境比小朋友,我小朋友有另外跟net單對單學,但每星期只有一個鐘,學校亦有net既堂,每星期兩堂,每堂半個鐘。如果唔係有菲姐,佢就只有上堂時能講下英文,但日常生活有個對象比佢日日講,能夠使用學過既野,係可以令佢轉台轉得好快。
學語言真係要多運用先可以進步。

如果屋企無英文語境, 入英小搞唔搞得掂呢?

poodlema 發表於 17-8-18 11:23
如果屋企無英文語境, 入英小搞唔搞得掂呢?

一定掂。因為很多普通地區一線津小,不是神津,英文科真的很普通,很難會跟不上,除非家長完全冇理。最近從一位做補習社教一線津小及神津英文科的好友口中得知有一間名津竟然特意考淺令學生成績看似B1提高入B1中學表現。這內幕若非有知情者透露,恐怕人人以為該名津小真的好掂。但我聽完真的好失望,這真對讀其他認真考核的津小學生十分不公平。

pbhe 發表於 17-8-18 13:21
一定掂。因為很多普通地區一線津小,不是神津,英文科真的很普通,很難會跟不上,除非家長完全冇理。最近 ...

(emoji)

pbhe 發表於 17-8-18 13:21
一定掂。因為很多普通地區一線津小,不是神津,英文科真的很普通,很難會跟不上,除非家長完全冇理。最近 ...

你好友唔老實喎,將份卷出淺D,從以令分數高D,係唔可以提高B1率的~~~
‹ 上一主題|下一主題