用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 想要好英文語境,津小邊間好?
樓主: Fabi_c
go

想要好英文語境,津小邊間好?   [複製鏈接]

Charlotte_mom 發表於 17-8-3 12:10
唔止合格(2),係要3

對!

Soundervolt 發表於 17-8-3 10:10
我之前係其他帖有講過,參加多尐外國人參與既課外活動。

D bay 或中環區可能先較多這類興趣班選擇。

Fabi_c 發表於 17-8-2 15:03
個人比較著重語境,想知全香港英文津小是否寥寥可數?如果想英文語境好,是否一定要報直/私? ...
沙田好多選擇.  培基.  甚至沙呂,一呂, 質素都好高

醒目開學勳章 王國長老

keep-calm 發表於 17-8-3 12:21
D bay 或中環區可能先較多這類興趣班選擇。

有嘅.....講黎講去有錢有商量

Charlotte_mom 發表於 17-8-3 12:10
唔止合格(2),係要3

稍為神d既科要4

lui 發表於 17-8-3 10:16
你有沒有研究中文份卷?所以為什麼各校名校也騰雞?連DGS也開A level 以避一避?我的小朋友不會考DSE,但我 ...

你意思是現在的中文DSE同以前的A-level 或As-level的中文不同嗎?是因為多了很多文言文嗎?

se6b03 發表於 17-8-3 10:19
中文係其中一種最難學既文字,要浸出黎,無得速成。開頭輕視中文,上到中學先追就好難,加上又普教中,唔湯 ...

想問中學唔係多數中學也是粵教中嗎?因為oral和listening如用普教中,會更多人衰呢科

lui 發表於 17-8-3 12:16
對!

Sorry, 佢轉了平分,所以都唔係好清楚,係咪即係2係即是合格,但最低的入U要求是3?咁**又係咩,2、3有無**分?

kwokbobo 發表於 17-8-3 14:18

想問中學唔係多數中學也是粵教中嗎?因為oral和listening如 ...

Dse用粵教中的,考粵語

kwokbobo 發表於 17-8-3 14:28
Sorry, 佢轉了平分,所以都唔係好清楚,係咪即係2係即是合格,但最低的入U要求是3?咁**又係咩,2、3有無* ...

對。只有5才有**,即七分,有錯其他人請指正。

真心想問邊間學校每日都有Net teacher 教?

如:
KTS?
SFA?
宣小?
LS?
St Jo?
Kln Bay St Jo?
拔小?

又或其他推介??

kwokbobo 發表於 17-8-3 14:18

想問中學唔係多數中學也是粵教中嗎?因為oral和listening如 ...

可能令你誤會左,我係指小學普教中。

se6b03 發表於 17-8-3 15:36
可能令你誤會左,我係指小學普教中。

我都超級唔鍾意小學普教中,但有時都無得比我揀

muimui2 發表於 17-8-3 10:38
可唔可以推介下?
我而家正正面對緊呢個問題,小朋友以前讀雙語幼稚園,英文就算唔特出但都唔怕講。最近一年 ...

我個係仔,所以佢由細開始我安排佢去參加一尐多外國人玩既體育運動,例如網球、欖球、壘球、曲棍球等活動俾佢玩,係過程之中無論同隊友溝通、聽教練指令,
甚至鬧交都係要用英語,而家只集中每星期有四五日跟外國教練練網球,
日日講足幾個鐘,打波之餘真係可以慳返唔少錢去補習英文Oral。

如果係女仔,可以參加一尐外國人搞既英語話劇、Opera及樂團。只要肯尋找一下,
其實有好多接觸外語既機會。

P.S.暑假期間,ESF同YMCA都搞唔少暑期活動,參加人仕及導師都係英語人居多。

keep-calm    發表於 17-8-4 16:51
Felix223    發表於 17-8-3 16:21
Fabi_c    發表於 17-8-3 16:16

回覆 keep-calm 的帖子

可以參加多些外國人的 sports , 例如:

rubgy: https://www.hkrugby.com/pages/mini-rugby

ice hockey: http://hkaih.org/

basketball (英文教的): https://www.hkbaallday.com/2017-summer-camp.html

cricket: http://www.hkcricket.org/en/play-cricket/junior-crickets-6s

Curling: https://www.facebook.com/HKFloorCurling/

Remark: 乒乓球就唔好啦, 中國人天下 ^^

keep-calm    發表於 17-8-4 16:51

Fabi_c 發表於 17-8-3 10:38
其實我都好擔心,津校我英語堂老師不是NATIVE,教出來的學生英語又怎可能TALK得?
最多教到佢地文法好,寫 ...

本地老師英語speaking不是太好。好簡單,我認識的英中同學或學生,英語speaking絕大多數不是太流暢,對於複雜的意思或英文俚語,好多人都不行,部分人長大後會成為英文教師

Fabi_c 發表於 17-8-2 15:03
個人比較著重語境,想知全香港英文津小是否寥寥可數?如果想英文語境好,是否一定要報直/私? ...
u may check out this
http://www.mysmartabc.com/Drama2017/

kwokbobo 發表於 17-8-3 15:42
我都超級唔鍾意小學普教中,但有時都無得比我揀
點解唔鐘意嘅?我反而鐘意普教中,順便學多一種語言,不用在出面再學普通話
我囡之前完全唔識普通話, 但小學普教中教了6年,上年去台灣旅遊她可以和當地人對答如流,我歸功學校的普教中教得好

retriever 發表於 17-8-8 22:24
u may check out this
http://www.mysmartabc.com/Drama2017/
thanks for the info!

Eat_Sleep_Play 發表於 17-8-10 04:30
點解唔鐘意嘅?我反而鐘意普教中,順便學多一種語言,不用在出面再學普通話
我囡之前完全唔識普通話, 但小 ...

最大問題係本身果位中文老師自己既普通話都講得未必標準,好學校小四開始又要轉返粵教中,中學又係粵教中,攪到唔湯唔水。同埋,普通話係外語,點會用一種外語黎教本土語文呢?正如你都唔會見到話有學校用英語教中文啦,既然唔會有英教中,點解又會有普教中呢?

‹ 上一主題|下一主題