用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 應該如何培育聰明的小朋友
go

應該如何培育聰明的小朋友 [複製鏈接]

囝囝將6 歲入讀小一, 會讀一間普通津校。
囝囝記性好, 老師都說他資質好。
其實我都不知道他是否資優, 本來並不打算去驗, 因為價錢十分貴, 家庭環境到一般,而且除了少許不專注及少許社交問題(個個小朋友都可能有),我覺得佢好正常。 但有朋友話要有資優証明先可以報一些課堂, 是否真的呢?
囝囝佢數學好, 已完成小4 作業。英文也好, 已考KET, 考獲最高級別。
將來應怎樣培養佢呢?學校係津校, 應該唔會怎樣幫到忙。 謝謝大家意見!
   4    0    0    0

WMGma 發表於 17-8-1 17:43
其實我都不知道他是否資優,  ...
不少朋友的子女沒有做IQ 評估同樣可透過學校提名或家長提名而在香港資優教育學苑接受培育,另外中大、科大等大學提供的資優課程也同樣接受無IQ SCORE的學生去報讀。
資質好,就留多點時間空間去讓他發揮,不宜將時間表編得太密。

你地會否希望子女跳級? 轉到一間會比子女跳級的學校?

WMGma 發表於 17-8-1 21:42

初小階段,能在某些科目超前不是特別的事,不用太早考慮跳班。

Radiomama 發表於 17-8-1 22:06
初小階段,能在某些科目超前不是特別的事,不用太早考慮跳班。

由於我只係part-time 做野, 平日都有時間可以教佢數學, 佢真係學得好快, 一教就識, 越教就越深, 其實已經教完左小六的了。 這個升小一的暑假我便買了小二至小六的數學作業給他,讓他能夠在我番par-time 時練習整固一下,  他用了兩星期便完成了小二至小四的作業了。 他應該能夠開學前自己完成小六的了。 由於我數學程度不好, 中學的便教不了, 我怕自己唔識培養他, 浪費了他的才能。

WMGma 發表於 17-8-1 22:37
由於我只係part-time 做野, 平日都有時間可以教佢數學, 佢真係學得好快, 一教就識, 越教就越深, 其實 ...

初小時多著重情感培育和表達,不要一味做數,閲讀、音樂、運動都可一試,多安排群體生活對孩子更有幫助。

回覆樓主:

不要輕易跳級,跳級後的社交適應不易。

如果他覺得現在的學校的東西淺,你可以幫他轉一間程度更深的學校。

他現在有冇玩奥數? 他不應一味超前學小四小六的數,而可以學更闊。

WMGma 發表於 17-8-1 22:37
由於我只係part-time 做野, 平日都有時間可以教佢數學, 佢真係學得好快, 一教就識, 越教就越深, 其實 ...

小一有這個能力唔簡單。唔係個個教就識。绝對認同小孩子學野 不能獨沽一味, 其他方面平衡都好重要。
如果資優孩子在某方面特別能力,不给於以他們為標準的平等機會發展也是不公平的(了解專家講及看相關書).
比喻,有只牛在一千只羊裡面,明明只牛食量高好多,你又要同其他羊一样食咁少,只牛會好唔開心。(唔知咁唸唔啱?)

回覆 WMGma 的帖子

我都只系比阿仔讀津校,但升小前已开始在外面上奥數,你可以比你小朋友去試試

但我亦注重平衡,一直開拓他其它方面的興趣

校内也可能有拔尖课程,你可以向校方了解一下

WMGma 發表於 17-8-1 17:43
其實我都不知道他是否資優,  ...

我小朋友升小二, 小一時班主任叫咗2次去評估資優, 我都無做, 因為自已心裡有個底就得!
小一時, 同校長傾過計, 叫我數學一定唔可以早教, 就算佢數感好强, 都唔可以, 因為學校要慢慢一步一步,去解釋步驟同理念, 如果我早教,佢程度超越太多, 佢上堂就會悶, 同埋會睇唔起其他可能數感差嘅同學 ...
小一呢一年, 我有跟校長所講去做, 數學科完全唔需要理會, 學校安排佢入數學校隊學 奧數, 仲代表學校參加校際賽得獎, 好感恩 ❣

我小朋友另一方面追求嘅知識係高小初中, 但我其實希望自已小朋友可以同同年紀嘅小朋友一齊傻吓傻吓咁慢慢長大

MissUmuch 發表於 17-8-2 19:16
我小朋友升小二, 小一時班主任叫咗2次去評估資優, 我都無做, 因為自已心裡有個底就得!
小一時, 同校長 ...

多謝你分享你的經歷, 我就是不知道應該怎麼繼續行, 感到迷惘。讀完你的分享, 有一點頭緒了。謝謝

WMGma 發表於 17-8-2 20:47
多謝你分享你的經歷, 我就是不知道應該怎麼繼續行, 感到迷惘。讀完你的分享, 有一點頭緒了。謝謝
...

我當初都好迷惘, 條路唔識行,上小一, 又係另一階段, 又擔心學校配唔配合到, 我完全明白, 所以我一直屈住, 唔識處理
我小朋友都係讀津小, 普通村校,當初面對佢, 我覺得佢人格分裂, 咁細個, 有時扮bb行為, 有時又同你爭拗天文地理, 我唔識處理, 係校長同我傾咗2個鐘, 教識我點去平常心, 亦都有 pm呢度jm,佢地教我點做, 依家識應到, 點接受仔仔

回覆 WMGma 的帖子

其實不用擔心自己程度幫不到小朋友, 佢地其實可以從書本或網上自己領悟到的。

回覆 MissUmuch 的帖子

請問點為之巳有高小初中既知識?係米中,英,數等已經識曬去到例如小六程度?定係某一學科特別勁d架。因為我仔仔岩岩k2, 讀N至K1,我從來唔同佢溫習,亦唔會刻意要佢記字。但每學期類似考試既試卷,全部岩曬。同埋好強記憶力,例如:有次旅行(3.5y),途中見到幾次救護車,留意到ambulance 點串,佢即日可以串返好多次比我聽。
而且佢性格係超固執又情緒大起大落,我見好似好多資優小朋友都有甘既性格。所以先入黎呢度了解多d。

sinyee_sindy 發表於 17-9-7 18:18
回覆 MissUmuch 的帖子

請問點為之巳有高小初中既知識?係米中,英,數等已經識曬去到例如小六程度?定係 ...

每個資優兒都好獨特, 都好唔同, 都會有自已强項, 有 D會好似你所講學術超越好幾級, 有D係某一科强項 ❣
我囝囝係沉迷微生物/人體/細胞/器官/顯微鏡,佢對呢方面嘅求知慾係好飢渴,不斷要睇書,上網求答案。
校長話小學學校係幫唔到佢, 因為係傾向醫學, 要自學, 我自已就幫佢報讀咗一間書院舉辦嘅醫學 同 物理堂, 最近佢入選咗成為醫學科成員, 嚟緊會安排係中學實驗室免費上堂 ❣

MissUmuch 發表於 17-9-9 15:24
每個資優兒都好獨特, 都好唔同, 都會有自已强項, 有 D會好似你所講學術超越好幾級, 有D係某一科强項  ...

可唔可以話我知邊到有得上呀?我仔都係好鍾意硏究人體器官呀

MissUmuch 發表於 17-9-9 15:24
每個資優兒都好獨特, 都好唔同, 都會有自已强項, 有 D會好似你所講學術超越好幾級, 有D係某一科强項  ...

我個仔都係,今個月24日係聖言中學!

WMGma 發表於 17-8-1 21:42

不會跳級,智商高不等如待人處事成熟,既然天賦吸收能力好,可以學其他的興趣,向多方面法展!我個仔都有145, 佢記憶力強,數學強,但說話能力就真係要訓練吓!學校雖然講過可以試跳三年級,但我覺得待人處世要慢慢學,不能一步登天!

olivia601 發表於 17-9-12 17:03
可唔可以話我知邊到有得上呀?我仔都係好鍾意硏究人體器官呀

醫學課程應該要到聖誕節先有, 我地係舊年聖誕參加, 再做延伸實驗,寫報告拍影片先入選, 入選先可以去中學實驗室上堂, 嚟緊嗰堂係講呼吸系統 同解剖豬肺。
嚟緊10 月 會有科學堂可以上你可以睇吓啱唔啱
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdnoR0OztilIe3t8oTIuEYvUcVenEwa1CrRJJwhB1z3F91EUA/viewform

littlemonkey09 發表於 17-9-13 17:11
我個仔都係,今個月24日係聖言中學!

我仔仔 今年升二年班, 10 月 幫佢報咗 水同 視覺/錯覺, 你地有無參加 ?
‹ 上一主題|下一主題