用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 去天后某長笛學院學笛搞到一肚氣(emoji)(emoji)長文慎入 ...
go

[音樂] 去天后某長笛學院學笛搞到一肚氣(emoji)(emoji)長文慎入!!! [複製鏈接]

網上見呢間音樂中心好似幾好,老闆係香港出名嘅老師,仲成日有活動比學生參加,所以就幫小朋友報左,點知上左賊船!

一開始都幾好,老師好有心去教,小朋友都鐘意去上堂。課堂安排亦好有交帶,櫃台姨姨好有禮貌。
過左一排之後就開始黎料,短短一年內轉左四個老師,係「一年內」
岩岩轉完,我小朋又要重新適應,我真係唔知點解要轉得咁密,我覺得好影響小朋友進度囉。

佢地一次過收哂我21堂學費,都算喇。明明公眾假期,學院無開,但居然照扣我堂數,話唔可以將堂數同學費延期,仲要逼我小朋友要係指定時間內上哂佢,唔係啲學費就作廢。而家係你地無開門做生意喎,有乜理由迫我上密啲? 仲黑店過做facial果啲。

補堂又奇奇怪怪,次次唔同老師。我比咁貴學費就係想小朋友學好啲,次次轉老師完全失去左一對一既意義,我覺得係老師學生滿左無時間,就安排另一老師補堂,根本我比左錢,學院提供唔到同一個老師比我上課,即是掉錢落海。
個個老師教法唔同,問返小朋友,次次都係上果啲野,即係老師都要時間跟返小朋友進度啦。

更離譜係小朋友學左唔夠1年,櫃台姨姨就叫佢去報考級,我唔識長笛唔知係咪要咁急,但我以前學琴都唔會級級考。
好喇,報左名之後,就話想小朋友學好啲,叫佢改一星期上三堂,有時係連續兩日,我曾經同佢地講話上得太密喇,我小朋友返去都無時間練。然後上上下堂,櫃枱姨姨無啦啦衝入房話佢吹得唔好,十分無禮貌。我當時好奇怪,明明佢只係櫃枱姨姨,又唔係老師,有咩資格評價我小朋友? 因為佢好無禮貌,同埋我自己都唔想迫得小朋友咁緊,所以決定唔上咁密,但佢答我「報左考試就要上多啲堂先會合格,你唔上大把人爭住上!」。

我問過個老師,老師話唔清楚小朋友咩情況(又係因為呢個老師岩岩轉)
而家小朋友仲有成十堂,但我已經唔想佢再上,有無媽媽係果度學笛?有無人試過退到錢?
   1    0    0    0

回覆樓主

lecabel213 發表於 17-8-1 15:27
係咪清風街個間⋯

一次過比21堂,學費就算唔合理都算,如果係1:1 價錢,無理由唔係指定導師跟返⋯

唔係清風街果間,係天后百樂架。

初級 學費500 得45 分鐘已經好貴,每次交21堂學費連行政費成萬幾蚊,

但補堂第二個老師教,個櫃枱姨姨話「同另一個老師上學下另一套方法」喎!

得閒上下里個得閒上下果個,根本一堂一堂甘浪費,如同掉錢落海!

lecabel213 發表於 17-8-2 12:54
價錢就見人見智,如果老師真係教得好好,好有心機,都值得既。(不過我覺得貴)

但係成日轉老師 ...

價錢貴都算,我肯去學都接受個價錢,老師幾好都無用,次次老師都唔同,教嘅方法又唔同,我小朋友根本好混亂,

另外廿一堂學一條 scales,堂堂45分鐘,30分鐘做嘅野堂堂一樣,有乜需要F major scales 要小朋友吹半年!我小朋友都學到無興趣啦!學院話里個係佢個課程,所以要跟=.= 既然老闆係出名吹長笛,應該好清楚,每個學生程度不同,點可以用死一個佢自己訂嘅課程來套用所有小朋友呢!?

真的好離譜!我已經浪費好多堂錢係不同老師,而家想退翻十堂錢,櫃枱姨姨話話唔得!

我小朋友而家係尼間野學緊啊!

D課堂時間安排笠笠亂,有次試過我小朋友上堂時間有另一個學生重疊左,然後同我講:今日上唔到堂,老師要教另一個學生,要約番遲點補堂。
明明我小朋友一直都系尼個時間上堂,佢地明顯係自己搞錯左時間。

仲有好多不愉快經歷,我小朋友而家仲有幾堂,學埋都諗住唔學喇

mrsmacaroon    發表於 18-4-27 14:53

去 MO 啦 ~~~~
交托

lecabel213 發表於 17-8-2 20:19
其實如果樓主你幫佢宣傳下呢件事,會唔會有數講呢?例如將啲單據同埋教材,每堂唔同導師既資料咁樣。組合 ...

其實我都唔係想寫衰佢,但學左年幾好委屈,我只想立即退錢。

sqo8ops 發表於 17-8-3 17:52
去 MO 啦 ~~~~

想請問乜野叫MO呢?可以幫我退錢嘅機構?

mandychan1314 發表於 17-8-2 22:26
我小朋友而家係尼間野學緊啊!

D課堂時間安排笠笠亂,有次試過我小朋友上堂時間有另一個學生重疊左,然後 ...

你小朋友又係果到學呀? 係呀,你仲有咩不愉快嘅事呢? 你會唔會想退錢?

提起呢間嘢就幾把火,有一次試過全部𨋢檢查,
櫃枱姨姨竟然叫我個小朋友行十八層樓梯上去上堂,
如果唔係無得補,
我同囡囡行左十分鐘,上到去已經索晒氣,
櫃枱姨姨仲話:快D去上堂啦,遲到喇,
迫我囡囡成頭大汗去上堂,

呢D係咩琴行服務態度?

回覆 mommymommy852 的帖子

MO
Music Office .... 之前叫音統。。。

家長,你果D 叫商業糾紛。。。。。。解決需要你自己
交托

sqo8ops 發表於 17-8-8 13:31
回覆 mommymommy852 的帖子

MO

不會去Music Office 學啦。
剛剛找到了一個長笛老師,差不多開始上課

回覆樓主

我都中過招,找不到時間補堂,就要扣堂。好老師難求,我而家都仲搵緊。

醒目開學勳章

回覆樓主

我都搵緊上門長笛老師

回覆樓主

未聽過琴行要一次過比2x堂學費。我2小朋友去過4間大大細細的琴行,全部都是遂個月交學費。遇到不合心水的老師,最多捱1個月就轉走。另外,我見d琴行長笛學費初級約$150-200半小時
‹ 上一主題|下一主題