用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 升小四外補英文,私人還是center好?
go

升小四外補英文,私人還是center好? [複製鏈接]

小朋友在校英文成績屬於中上,因津校跟native 說英文機會不多,所以他想在外找native多說英語,而小朋友寫作、grammar方面我都想他可以更進步, 打好基礎升高小。 私補當然練習會話機會較多,但另一方面師資、教材、跟主流學校課程緊貼度又擔心不如出面center, 有冇家長兩樣都試過最後覺得邊樣較好呢? thx
   18    0    0    0

yaumuimui 發表於 17-8-1 11:28
小朋友在校英文成績屬於中上,因津校跟native 說英文機會不多,所以他想在外找native多說英語,而小朋友寫 ...

津校語境少,多利用媒體資訊。日日浸一定有改變。可先從youtube教學影片入手。數學、科學、歷史,想看幾多就有幾多,也看看外國人的生活片,學到好多應用英文。
擔心上網就先约定,規定時限。

planetearth 發表於 17-8-1 11:58

津校語境少,多利用媒體資訊。日日浸一定有改變。可先從 ...

因我要上班,英文也麻麻地,請問你有冇什麼youtuber的好介紹?如每天看20分鐘會太多嗎?

期望有更多家長可以分享經驗,謝謝!

yaumuimui 發表於 17-8-1 12:17
因我要上班,英文也麻麻地,請問你有冇什麼youtuber的好介紹?如每天看20分鐘會太多嗎?

期望有更多家長 ...

Math Antics教數學不錯,簡單易明。但是比較浅的初小數學,可以學英文。
brain pops有趣有系統的小學科學、歷史等。但可能要比錢,小兒是學校提供的。
上網找些健康生活影片。
小四可以看一小時,如擔心就30min to 45min. 每天一節課時間不過份。

yaumuimui 發表於 17-8-1 11:28
小朋友在校英文成績屬於中上,因津校跟native 說英文機會不多,所以他想在外找native多說英語,而小朋友寫 ...

唔好補,最好生活化。

retriever 發表於 17-8-1 12:56
唔好補,最好生活化。

睇下英語兒童節目: Hi5
星期日 12:30 viu tv6

edu123 發表於 17-8-1 13:38

謝謝資料

retriever 發表於 17-8-1 12:56
唔好補,最好生活化。

我都想,但要找到渠道和對象給他。

edu123 發表於 17-8-1 13:38

試下去英國文化協會

edu123 發表於 17-8-1 15:32
試下去英國文化協會

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3438381

學native真係越生活化越好,vocab唔駛好深。
你同外國人對話,好少講到好深既字,最重要係聽到重點。

edu123 發表於 17-8-1 15:35
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3438381

Thanks for your info.

一個閒人 發表於 17-8-1 16:44
學native真係越生活化越好,vocab唔駛好深。
你同外國人對話,好少講到好深既字,最重要係聽到重點。 ...

他間中也有看now的兒童劇集

yaumuimui 發表於 17-8-1 14:15
我都想,但要找到渠道和對象給他。

搵D 機會俾佢識鬼仔FRIEND。

有朋友細路,因工人姐姐同鬼佬個工人姐姐FRIEND ,一班細路FRIEND 埋開成日開派對。

屋企唔講英文,都達狀元級。

planetearth 發表於 17-8-1 12:43

Math Antics教數學不錯,簡單易明。但是比較浅的初小數 ...

請教你提的節目可在那裡睇到?

又要係 NET,又要教到「香港家長需要」同「香港教育需要」嘅 grammar 同 writing,少得很,可能出面上兩堂都便宜過請一個咁好嘅 NET。

強調係香港家長同教育制度需要,係因為外國人好少以我地習慣嘅方式去教/學 Grammar,仲要有部份 NET 其實唔係好知點教 Grammar (解釋唔到),就好似我地冇點特別學「把字句」(即係用「把」造句)、被動句、「的地得」用法... 香港咁重視英語文法,出去 Centre 上針對香港學生/考試嘅課程更有效。私人英文老師上門,有機會佢地只係 photocopy 練習你做,甚至乎同 NET 一樣未必解釋到點解錯 Grammar,有咩竅門等,老師質素講究運氣,教得唔好無路投訴。

而 Writing 就各有利弊。香港學生少寫作文,Centre 嘅作文課程題材有限/次數有限,甚至會畀幾隻字強迫要你寫文用到。「強迫用字」我唔係咁同意。私人可以幾多都可以改(如果係英文得嘅老師,即堂改幾多篇都冇問題),香港導師可能會太執著 Grammar,一隻字都唔放過,寫得唔好分分鐘成份作文都寫滿曬佢 d 字,有 d 小朋友會唔鍾意咁執,同埋有機會佢地覺得只要 grammatically correct 便可,唔理會句子到底順唔順口。NET 就會相對更容易寬鬆同埋容易學寫 native 風格,但係有機會唔識教我地本地小學老師要求嘅寫作模式/方法。

寫作我自己就一向自己寫畀自己/朋友欣賞,到初中先開始擺上網。冇請過 NET/特登上作文堂。想改進口音,我會跟電影角色對白講。以前睇 Harry Potter 真係會重重覆覆睇 N 次,背埋台詞同跟演員發音。時至今日總算學有所成。

little_kid 發表於 17-8-3 00:54

Google 一下便見。

對於較細的孩子,可考慮用Brainpop Jr.

little_kid 發表於 17-8-3 00:54

Google或youtube打 關鍵字就看到

huba 發表於 17-8-3 05:25

Google 一下便見。

thanks. 我好少俾佢哋用電腦, ipad.   因我兩個小朋友仲細, 有個幼稚園。 有無類似嘅DVD/ 電視節目啱睇?
‹ 上一主題|下一主題