用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 你們的書包通常用到幾耐?
go

你們的書包通常用到幾耐?

因為環保關係,唔想隨便浪費,請問你們子女的書包大約用幾多年,曾聽人講話小一唔洗買咁大個書包,到小二再買一個大些的用到小六,還是買個貴些和大些的用六年(唔知通常用到幾耐),因為依家有些書包有䕶脊功能,閒閒地都要6xx以上,有無人可分享下心得?thx

kwokbobo 發表於 17-8-1 09:52
因為環保關係,唔想隨便浪費,請問你們子女的書包大約用幾多年,曾聽人講話小一唔洗買咁大個書包,到小二再 ...

Suggest you P1-2 use 1

Use another bag P3-P6

In fact, sometimes it is out of your control, if the school bag is worn out, you may want to change to another bag in P5

Normally for those expensive bags (7, beckxxxx, lego etc) you can use for at least 2-3 years (除非細路用得太粗)

我女用lego,升小一買,而家升小四,個書包狀態超好,睇怕有排唔爛。本來唸住升高小,買個大d的書包比佢,但佢話唔使,咁就繼續用。

只要小朋友唔係貪靚鍾意換書包,呢d護脊包係好襟用。

因為環保關係,唔想隨便浪費,請問你們子女的書包大約用幾多年,曾聽人講話小一唔洗買咁大個書包,到小二再 ...
小一好細粒, 好難一買用到小六, 否則小一時太大唔太好。我囡囡小一到小三一個, 因為分開功課袋, 所以書包唔會太重。同一款家姐依家小五仲孭緊, 不過, 我兩個女都唔細粒就是。我果個係beckmann, 望落都slim唔大舊。我見有D牌子設計好大舊, 細粒小朋友好似孭住個龜背。

回覆樓主

唔該曬你們,咁大約預買兩個用六年,爛左另計啦(emoji)(emoji)(emoji)

回覆樓主

唔好意思版主,謝謝你的幫忙,放回正確版面!

1-3年級一個, 4-6年級一個, 合共2個

siden 發表於 17-8-1 09:56
Suggest you P1-2 use 1

Use another bag P3-P6
我小朋友小一下學期開始用SEVEN, 到下個月升中一, 個仔都話可以仍然繼續用, 無麥損耗. 真係好耐用

ayubb 發表於 17-8-1 16:22
我小朋友小一下學期開始用SEVEN, 到下個月升中一, 個仔都話可以仍然繼續用, 無麥損耗. 真係好耐用 ...

咁勵害(emoji)(emoji)(emoji),seven係邊度有得賣?我行過sogo唔見有

tjbb168 發表於 17-8-1 14:30
1-3年級一個, 4-6年級一個, 合共2個

都好主意

小一我買Dr Kong 細size,  $199. 但佢有時要一次載兩册書返學, 書包好迫。 小二買了一個lego書包,容量大啲。 但好快佢轉返用小一dr kong書包, 話多格好用的。 dr kong書包用了兩年,無爛仲用到。佢小三會繼續用。

kwokbobo 發表於 17-8-1 17:40
咁勵害(emoji)(emoji)(emoji),seven係邊度有得賣?我行過sogo唔見有

海港城和利園也有分店,你可以打電話去問問

little_yolky 發表於 17-8-1 10:44
小一好細粒, 好難一買用到小六, 否則小一時太大唔太好。我囡囡小一到小三一個, 因為分開功課袋, 所以書包唔 ...

可能男仔高大啲,阿仔小一開始都可以揹到Beckman。 依家升小四,書包仍然好新

ayubb 發表於 17-8-1 16:22
我小朋友小一下學期開始用SEVEN, 到下個月升中一, 個仔都話可以仍然繼續用, 無麥損耗. 真係好耐用 ...

大女小一到小六用一個Seven書包,細仔小一到小四用一個Seven書包,可能用得太粗,爛爛地,我剛買了新書包比佢。

ayubb 發表於 17-8-1 19:11
海港城和利園也有分店,你可以打電話去問問

Thx for your information

囡囡之前買普通公仔書包,一年換一個。之後換SPI書包,小四一直用到小學畢業,都完完整整。
仔仔比較曳,之前一年級換咗兩個公仔書包,二年級都係換SPI,依家使用2年,有些小磨損,目測應該可以再用多一年。不過應該堅持唔到小學畢業。

我覺得各種大牌子護脊書包都好好,揀價錢相宜,容量夠用就可以了。

回覆樓主:

大仔小二買Lego, 當時有大碼,用了5年至畢業都好新淨。
我將這事告訴你們,是叫你們在我裡面有平安.在世上你們有苦難,但你們可以放心,我已經勝了世界. (約16:33)Born 3.02kg/1m 4.52kg/2m 6.06kg/3m10d 7.19kg/4m25d 8.38kg/6m 8.79kg/7m 9kg/8m 9.6kg/10m3w 10.2kg/12m 10.2kg/13m 10.8kg/16m 11.2kg

回覆樓主:

小一至小三,用lego, 超襟,掉洗衣機一洗就得,跟住轉了 7, 預用到畢業

回覆樓主

我囡用lego, 都用左3年,會繼續用